Oto Rehagel sa "salatarom" (©Reuters, MN Press)
Oto Rehagel sa "salatarom" (©Reuters, MN Press)

Propast velikog Kajzerslauterna - bankrot kao spas

Vreme čitanja: 6min | pon. 15.06.20. | 16:14

I kako sačuvati slavnu istoriju od brisanja...

Najbolje ih pamtimo sa beogradske Marakane. Mi nešto stariji... Sećate se? Prohladna septembarska noć u Ljutice Bogdana. Ono kad su Srbi/Jugosloveni prvi i poslednji put zgazili Nemce, onako po germanski. Ratnički. I nadtrčali i nadigrali. Slava i ponos zvezdaša još su bili na maksimali zbog Barija i Tokija, a prekoputa: Rajnke, Kadlec, Breme, Šefer, Koh, Grejner, Vegman, Vagner, Ratinjo, Frank, Kuka. “Ništa naročito”, šušakalo se uzduž i popreko najveće tribine. “Matori Breme i grupa anonimusa. Ništa naročito nije ni tih njihovih 1:0”.

Drugoligaši!

Izabrane vesti

Da, te godine prvi put u istoriji ispali su u Cvajtu. Ali nekim čudom uzeše kup i eto ih - drugo kolo kupa pobednika kupova. Na klupi Rehagel. König Otto. Sa klupe Bajerna na klupu novog drugoligaša. Ludo, baš ludo... 

I onda je krenulo. Sećate se? To je ona noć kad je Pižon u orbitu ispalio Dejana Stankovića. Deki jedva 18 leta... Minut 55: Prijem pored dvojice Švaba, prodor, treći uklizava - kratak je. Izgledalo je traljavo, a bilo je ustvari superprecizno - 1:0. Anuliran zaostatak sa "Fric Valtera". Produžetak, minut 97: Kakva smirenost i odmerenost! Pa rezantan udarac sa 16 metara. Volej - 2:0. Opet Dejan Stanković! Desetak minuta kasnije Zoran Njeguš - 3:0 i kao višnja na šlag - Miodrag Pantelić, 4:0.

Mnogi će reći najveća Zvezdina utakmica u postbarijevskoj eri sve do Lige šampiona i Liverpulovog sloma na istom mestu.

Kako najveća protiv drugoligaša?

Ko je rekao drugoligaš?


Dejan Stanković protiv KajzeraDejan Stanković protiv Kajzera
Oto Rehagel na MarakaniOto Rehagel na Marakani

Dok dlanom o dlan isti taj tim što je pogažen na travi beogradske Marakane izrastao je u šampiona. Pravog šampiona, nije šala! Ovo za one što su mlađi pa se ne sećaju... Sa zapovednikom Otom Rehagelom prvo mesto iste sezone u Cvajti, pa onda u povratničkoj bundesligaškoj prvaci ispred Bajern Minhena.

A šampioni su: Rajnke, Kadlec, Breme, Šefer, Koh, Grejner, Vegman, Vagner, Ratinjo, Frank, Kuka. Isti onaj tim pretučen na beogradskoj Marakani. Plus Olaf Maršal, Danac Šenberg i Sforca. I mlađani Balak. Ali kao rezervista.

Otkud sad baš o toj zvezdanoj noći? Otkud sad baš o Kajzerslauternu? Otud što je uprava slavnog kluba danas i zvanično odlučila da kod lokalnog suda pokrene postupak za odlazak u stečaj. Prosto rečeno - bankrot! Za Crvene đavole više izlaza nema.


Usled krize izazvane pandemijom korona virusa ionako teška finansijska situacija značajno je pogoršana. Dug je narastao na 24.000.000 evra, a projekcija budžeta za narednu sezonu pokazala je da će umesto 11.000.000 evra biti potrebno čak 15.000.000. Poslednjih dana i nedelja vođeni su intenzivni pregovori sa poveriocima o smanjenju potraživanja, međutim od dogovora ni traga.

Zahtev za proglašenje bankrota nije iznenađenje, ali jeste gorka - i svakako logična - posledica lošeg upravljanja klubom u poslednjih nekoliko decenija. Praktično od te poslednje titule koja će doći posle eliminacije od Crvene zvezde.  

Tri su velika kreditora Kajzerslauterna - Kompanija Kuatrek iz Štutgarta (oko 10.000.000 evra), kompanija Lagadare (oko 2.000.000 evra) i luksemburški zajmodavac Flavio Beka (2.600.000 evra). Ideja izvršnog direktora Kajzera Olivera Fojgta bila je da se poverioci na duži vremenski period odreknu 90 odsto potraživanja. Odgovor je bio kratak i izričit: NE! U obzir dolazi samo odgoda još 12 meseci.

Kako su finansijski stručnjaci zaključili da bi klub s još jednom sezonom u trećoj ligi zabeležio gubitak od najmanje 5.000.000 evra, odlučeno je da se uđe u stečajni postupak.

A šta suštinski znači stečaj?

(Ovo će biti zanimljivo i zbog aktuelne situacije u Srbiji, odnosno spora bivših fudbalera Borca i Jagodine sa državom, lokalnim baraba-moćnicima i ljudima koji su kako bi “ispeglali” dugovanja pogasili klubove)

Izvršni direktor Fojgt ostaće na čelu kluba. Dobiće podršku u vidu stečajnog upravnika kog će mu dodeliti sud. Cilj čitavog procesa koji se najčešće naziva “planirana nesolventnost” jeste da se preduzeće restruktuira i spase, a poverioci namire. Ugovori svih igrača, trenera i zaposlenih u klubu ostaju na snazi, nijedan profesionalac ne može da napusti klub, a njihove plate isplaćuje državna agencija za zapošljavanje. Sve dok se finansijska situacija ne stabilizuje.

Tako to biva u ozbiljnoj, uređenoj državi, s izraženom sportskom kulturom...


Stečaj ne bi trebalo da utiče na sportsko funkcionisanje kluba. Kajzerslautern će se i naredne godine takmičiti u trećoj ligi. Čak će mu DFB (Fudbalski savez Nemačke) izaći u susret (to je zapravo odluka koja važi za sve i doneta je zbog ublažavanja korona-krize) i suspendovati odluku o oduzimanju devet bodova usled velikih finansijskih gubitaka.

Ali da bi sve funkcionisalo kako su u klubu zamislili potrebni su određeni preduslovi. Prvi je izrada valjanog plana bankrota, zatim bi trebalo da se saglasi više od polovine poverilaca i naposletku da sve to odobri sud. Plan mora do detalja da bude razrađen i da objasni na koji način je zamišljeno dalje funkcionisanje u budućnosti, odnosno kako će dati subjekat da ispunjava svoje finansijske obaveze i u perspektivi donosi profit.

Isključivo pod ovim uslovima Kajzerslautern će imati pravo da zadrži postojeće ime i kompletnu istoriju.

A ta istorija od izuzetnog je značaja za nemački fudbal i sport uopšte. Otuda se po tamošnjim medijima već može naći kako će nadležni sudija biti blagonaklon prema Kajzeru. Navodi se da postoje “pozitivne prognoze za budućnost posrnulog velikana”.


Poslednja titula 1998.Poslednja titula 1998.

Kajzerslautern je četvorostruki šampion Nemačke, isto toliko puta bio je viceprvak, a DFB kup uzimao je u dva navrata. Njegova istorija iz perioda pre nastanka Bundeslige još je značajnija i prenosi se s kolena na koleno kroz najlepše priče. Petorica od 11 startera iz Berna 1954, kada su Nemci uzeli prvu titulu prvaka sveta, bili su u tom trenutku članovi Kajzerslauterna i najveće su legende kluba - Fric i Otmar Valter, Verner Kolmajer, Verner Librih i Horst Ekel. Crveni đavoli nikada više neće biti veliki i uticajni kao tokom pedesetih godina prošlog veka, međutim kroz decenije koje su dolazile uvek su imali sjajne igrače. Klaus Topmeler, Fridhelm Funkel, Hans Peter Brigel, Tomas Alofs, Marcel Viteček, Štefan Kunc, Juri Đorkaef, Miroslav Klose, Sepi Pirung... Samo su neka o tih imena.

Zanimljivo je da se propadanje Kajzera poklapa s početkom druge velike ekspanzije fudbala u Nemačkoj, onoj iz 2006, koja će uslediti posle Mundijala. I još je zanimljivija činjenica da je Kajzerslautern zaprvo postao žrtva novog, velikog stadiona, izgrađenog za potrebe Svetskog kupa u Nemačkoj.

Kao tradicionalni fudbalski grad, s traditionsverein klubom, organizatori su odlučili da se na renoviranom "Fric Valter" stadionu igraju mečevi Mundijala - četiri u grupnoj fazi i jedan susret osmine finala. Loša stvar u celoj priča bila je što su Crveni đavoli baš tog leta po drugi put ispali iz lige...


Mihael Balak u dresu KajzerslauternaMihael Balak u dresu Kajzerslauterna

Kako je u pitanju jedan od najmanjih gradova u Bundesligi (populacija manja od 100.000 stanovnika), a region Rajna Palatinat svakako ne spada u najveće nemačke ekonomije (velika korist dolazila je od čuvene američke vojne baze Remštajn), Kajzer je sve teže uspevao da posluje u plusu. Godine i godine provedene u drugoj ligi namnožile su dugove do te mere da klub u poslednjih nekoliko sezona nije mogao sam da održava moderan stadion.

Grad kao vlasnik objekta potraživao je 3.200.000 evra na godišnjem nivou za rentu. I tako nekoliko sezona. Bio je to finansijski udarac koji klupska kasa jednog drugoligaša nije mogla da izdrži. Čak ni povratak u Bundesligu na dve sezone nije pomogao.

U poslednjih sedam godina Kajzerslautern konstantno srlja u propast. Prihodi su sve manji, stadion sve veći (prazniji). U trećoj ligi od marketinga ne može da se zaradi za petinu budžeta. U takvoj situaciji nemoguće je sastaviti tim koji bi bio konkurentan za borbu za viši rang. Na svu muku tu je i nerazjašnjena situacija sa velikom grupacijom navijača koja je prošle godine pod motom “Za budućnost Kajzera” sakupila 6.700.000 evra i stavila taj novac na raspolaganje klubu. Ostaje nada da će se svi oni odreći tog novca (obveznica) u zamenu za klupske akcije.

I ostaje nada će sudija zaista biti blagonaklon. I da će se u skorijoj budućnosti pojaviti nekakav investitor. U suprotnom...

Znate li da je Kajzer ovog juna napunio 120 godina? Nikome nije bilo do slavlja...

Pogledajte MOZZART NJUZZ, vaš prozor u svet sporta...




tagovi

KajzerslauternBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara