Hunedoara (©YouTube)
Hunedoara (©YouTube)

Rumuniju u Evropi može da predstavlja ekipa koja nema pravo da igra Ligu 1

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.24. | 14:50

Korvinul Hunedoara je priredila senzaciju u nacionalnom kupu i plasirala se u finale, gde će joj rival biti bolji iz duela Ocelula i Univerzitatee Kluž (19.30)

Bajka Korvinula iz Hunedoare se nastavlja. Tim koji je prošle sezone ušao iz treće u drugu ligu rumunskog fudbala u sredu je uspeo da se plasira u finale nacionalnog kupa. Pobedio je prvoligaša Voluntari sa 3:1 (1:1) i tako došao na korak do plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije!

Korvinul će igrati na međunarodnoj sceni ukoliko dođe do pehara. Rivala u borbi za njega saznaće ovog četvrtka od 19.30 časova, kada se u drugom polufinalnom meču sastaju Ocelul i Univerzitatea iz Kluža. Oba tima su u plej-autu rumunske Lige 1 i bore se za opstanak u eliti, dakle ne predstavljaju nepremostivu prepreku za klub koji je u četvrtfinalu deklasirao Kluž sa 4:0 i potpisao otkaz Adrijanu Mutuu.

Izabrane vesti

I tu dolazimo do najvećeg paradoksa rumunskog fudbala. Korvinul iz Hunedoare je treći na tabeli plej-ofa druge lige, ima samo po pet bodova manje od Uniree iz Slobozije, odnosno tri od Šelimbara, ali sve i da prestigne oba tima nećemo ga gledati sledeće sezone u Ligi 1. Pravilnik FS Rumunije je nemilosrdan, pravo učešća u elitnim takmičenjima imaju samo privatizovani klubovi, dok Korvinul finansira lokalna opština.

Dakle, popularni Gavranovi mogu nesmetano da predstavljaju Rumuniju sledeće sezone u UEFA takmičenjima, ali ne mogu da igraju u eliti. No, nije prvi put da se Evropska kuća fudbala i FS Rumunije ne slažu po propisima. Primera radi, FCSB mora pod tim imenom da igra domaća takmičenja, dok je u očima UEFA i dalje Steaua iz Bukurešta. U Nionu i dalje taj klub računaju kao nekadašnjeg šampiona Evrope, dok je rumunski sud presudio da klub koji je u vlasništvu Điđi Bekali nema pravo na nasledstvo istorije i trofeja nekadašnje Steaue, već samo klub iz Bukurešta koji trenutno igra u drugoj ligi zajedno sa Korvinulom.


19.30: (3,00) Ocelul (3,00) Univerzitatea Kluž (2,40)


Što se tiče Gavranova, oni su pronašli rupu u zakonu i promenili papire tako da će u sezoni 2025/2026 moći do elite, ukoliko dogodine budu među dva najbolja tima u Ligi 2. Osnovana je nova kompanija, koju će po 33,3 odsto biti u vlasništvu Gradske većnice Hunedoare, opštine Hunedoare i privatne kompanije Eko Serv. Zvanično, ta nova kompanija će da bude vlasnik Korvinula.

Novac se više neće dobijati direktno iz fondova gradske većnice, već kroz projekte prepisane sportskim zakonom. Drugačija je forma finansiranja, baš kao što je slučaj sa UTA Aradom, Univerzitateom Kluž, Voluntarijem, Buzauom i Arđešom, koji su takođe stekli pravo za promociju“, objasnio je Bogdan Apostu, jedan od čelnika Korvinula.

Definitivno je projekat u Hunedoari, gradu od oko 50.000 stanovnika na zapadu Transilvanije, ambiciozan. Još u decembru 2022. godine je potpisan projekat, da se sadašnji stadion „Mihael Klajn“ sruši i umesto njega podigne novi objekat kapaciteta od 10.100 mesta, sa dva prstena tribina. Njegova izgradnja bi trebalo da košta oko 64.500.000 evra, spadaće u UEFA kategoriju četiri i moći će da se igraju evropski mečevi na njemu.

U istoriji rumunskog fudbala do sada se dešavalo samo četiri puta da drugoligaš predstavlja državu na međunarodnim takmičenjima. Prvi je to uradio Metalul is Rešice 1954. godine, a potom je isti slučaj bio i sa Arijesulom iz Turde (1961), Rapidom (1965) i Kimijom iz Ramniku Valče (1973).

Što se tiče ekipa iz drugog polufinala, Ocelul i Univerzitatea iz Kluža svakako još uvek mogu da se domognu Evrope kroz prvenstvo iako su u plej-autu. Kod Rumuna je sistem takmičenja drugačiji nego u Srbiji, dva najbolja tima plej-auta će odigrati međusobno jedan meč baraža, a bolji iz tog susreta će potom igrati za plasman u Ligu konferencije protiv ekipe koja završi treća u plej-ofu.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


KUP RUMUNIJE – POLUFINALE

Sreda

Korvinul Hunedoara – Voluntari 3:1 (1:1)

/Manolače 20, Neaksa 61, Koman 72 – Florea 33/

Četvrtak

19.30: (3,00) Ocelul (3,00) Univerzitatea Kluž (2,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup RumunijeKorvinul HunedoaraOcelulUniverzitatea KlužVoluntari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara