(©Starsport)
(©Starsport)

Veliko veče Nikole Kneževića uz bratsku feštu na tribinama (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.03.24. | 20:56

Crveno-beli drugi puz uzastopno savladali Zenit (1:0), pred 40 hiljada ljudi

Nije to esencija bratskog duela, prvog u Beogradu od 2011. godine kada je susret mladih timova iz lože gledao Vladimir Vladimirovič Putin, ali ostaće zabeleženo negde u istoriji: drugi put uzastopno Crvena zvezda je savladala šampiona Rusije, ekipu Zenita. Posle Pari Kupa u Sank Peterburgu, crveno-beli su uzeli meru Zenitu i na stadionu Rajko Mitić pred 42.000 ljudi, golom mladog Nikole Kneževića – 1:0.

Rezultat će ostati u drugom planu, jer je mnogo više vatre bilo na tribinama gde se pevalo Rusiji, Kosovu, bratskom odnosu dva naroda. Bila je to prava nacionalna žurka, koju je podgrejala Danica Crnogorčević. Na terenu nije bilo toliko vatreno. Zenit je imao dve kolosalne šanse i pogađao dva puta okvir gola, predstavio se i u kombinovanom sastavu kao vrlo ozbiljan tim. Ekipa Vladana Milojevića sa momcima iz Grafičara i OFK Beograda se povremeno držala zubima za vazduh, imala pomoć prečke i stative, ali je iskoristila meč loptu preko Nikole Kneževića u 82. minutu. Pre toga je kolosalnu priliku propustio jop jedan zvezdin junoša Jovan Mituljikić.

Izabrane vesti

Pamtiće dugo Nikola Knežević večerašnji susret, jer se i pre pobednosnog gola nametnuo kao ozbiljna opcija Vladanu Milojeviću za nastavak sezone. Lako se kretao i oslobađao lopte, mogao još u prvom poluvremenu da zatrese mrežu Rusa. To što su udarali rame u rame sa elitnim igračima biće najveći benefit za mlade Zvezdine snage u nastavku karijere. Na kraju uspeli su uz pomoć Pitera Olajinke, nesumnjivo najboljeg aktera susreta, da zadrže trend pozitivnih rezultata ovog proleća.

Na tribinama je bilo šaroliko, uz rusko-srpska obeležja i pesme koje podsećaju na istorijsku vezu dva naroda. A na terenu – mlako. Suočen sa izostankom brojnih reprezentativaca, kao i odsutnim Mirkom Ivanićem, trener Vladan Milojević je u startnu postavu morao da svrsta nekoliko mladića na privremenom radu u Grafičaru i OFK Beogradu. Bolje krštenje, protiv rivala ozbiljne klase i 42 hiljade ljudi u Ljutice Bogdana, nisu mogli da požele. Igrao je i Zenit u šarenolikom sastavu, bez prvog napadača Matea Kasijere, ruskih reprezentativaca i Klaudinja, ali bilo je tu momaka ozbiljnog fudbalskog rejtinga.

Napad je predvodio nesuđeni špic Crvene zvezde Vilson Isidor, bio je tu sjajni Gustavo Mantuan, te tehnički savršeni defanzivac i kapiten tima iz Sankt Peterburga Daglas Santos. Nije mogao podmlađen tim srpskog šampiona da prati eho sa tribinama, odlučio se da u početku „ispipa snagu“ kvalitetnijeg rivala. Pored klupe Vladan Milojević je pokazivao svaku kretnju Nikoli Mituljikiću i Kneževiću ne želevši da se crveno-beli ponude na tacni šampionu Rusije.

Nije Zenit zapinjao, ali su sa nekoliko dodavanja i direktnih lopti gosti su pokazali kakvim tehničkim asortimanom raspolažu. Na drugoj strani najraspoloženiji za igru bio je Piter Olajnika. Nigerijac je u sedmom minutu prošao po desnoj strani, ali je zakasnio da uputi centaršut, da bi u kasnoj fazi prvog poluvremena napravio višak na suprtonom boku. Njegov centaršut je sačekao mladi Nikola Knežević , ali je Mihael Keržakov odlično reagovao. Bila je to najbolja šansa u prvom poluvremenu, na drugoj strani Zenit je imao više pokušaja. Udarci Mantuana i Isidora išli su pored gola, jednom je siguran gol spasao kapiten Uroš Spajić. Videli su mladi Zvezdini igrači, najviše Nikola Mituljikić, kako izgledaju fizički elitni igrači, pošto je udarao često na Santosa.

Pojačali su Zenitovi legionari u drugom poluvremenu, posebno posle udlaska još jednog senatora Vendela. Zagospodario je Brazilac sredinom terena, ali je okvir gola dva puta spašavao Gutešu. Istina, čini se prvi put uz asistenciju sudijske trojke, predvođene Šegrtom, pošto se posle dropke Erohina lopta od prečke odbila u gol. Vrlo brzo je Vilson Isidor uzdrmao stativu. Menjali su i jedan i drugi trener, ali će rezervista Jovan Mituljikić dugo žaliti za šansom iz 73. minuta. Odlično se bacio jedan od braća blizanaca, ali je njegov udarac glavom sa sedam metara završio pored gola.

Zenitu nije bilo spasa u 82. minutu, pošto je Nikola Knežević sve lepo odradio, sačekao odbitak i oslobodio se rivala.

PRIJATELJSKA UTAKMICA

CRVENA ZVEZDA - ZENIT 1:0 (0:0)

/Knežević 82/

Beograd

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Jovan Šegrt

CRVENA ZVEZDA: Guteša - Nikolić (od 89' Cvetković), Spajić (od 65' Đermanović), Rodić (od 46' Ogbu), Radojević - Kanga, Knežević (od 89' Matić) - N. Mituljikić (od 65' J. Mituljikić), Katai (od 89' Ilić), Olajinka - Endiaje (od 75' Ćurić)

ZENIT: Keržakov (od 46' Vasjutin) - Santos (od 46' Fernandes), Nino (od 63' Artur), Rodrigao, Karavaev - Kovalenko - Ahmetov, Erohin (od 63' Černji) - Mantuan, Isidor, Pedro (od 46' Vendel)


tagovi

FK Crvena zvezdaZenit

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara