Hamilton i Ferštapen (© Reuters)
Hamilton i Ferštapen (© Reuters)

Drama na premijeri: Hamilton vodio, Maks ga pretekao, šampion uzvratio 15 sekundi pre kraja

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.03.21. | 19:13

Počela je 72. sezona Formule 1

Nova sezona Formule 1 počela je spektaklom. Godinama unazad gledali smo dosadne trke, vladavinu Luisa Hamiltona, međutim, ako je suditi na osnovu premijere 72. izdanja najbržeg cirkusa na planeti, moglo bi se očekivati više uzbuđenja.

Ruku na srce, Bitanac jeste trijumfovao na Velikoj nagradi Bahreina, ali je morao pošteno da se namuči kako bi nadmašio glavnog izazivača u likus Maksa Ferštapena. Vozač Meklaren Mercedesa prvi je prošao kroz cilj, dok je adut Red Bula zaostao samo sedam i po desetinki.

Izabrane vesti

Valjda podsetiti da je Ferštapen u kvalifikacijama osvojio pol-poziciju, da je u uvodnom delu trke na stazi Šakir imao prednost, kasnije ga je Hamilton pretekao, da bi prava drama usledila u završnih desetak krugova. Maks se dao u poteru i četiri kruga pre kraja obišao aktuelnog šampiona. E, sad: uradio je to tako što je izašao sa staze, zbog čega je mu je iz boksa preporučeno da se vratio na poziciju. Na Hamiltonov odgovor nije se dugo čekalo, 15 sekundi kasnije uspeo je da se vrati na čelo kolone i zadrži vodeću poiziciju. Kontroverza odluka uzburkala je duhove među ljubiteljima Formule 1 zato što je i as Meklarena nekoliko puta tokom trke napuštao stazu, ali on nije popuštao. Na kraju je zbog te volšebno stečene prednosti Hamilton prvi prošao kroz cilj.

Na taj način Luis Hamilton je pobedom krenuo u napad na osmu krunu svetskog prvaka, petu uzastopnu. U Bahreinu je slavio 96. put u karijeri.

Konačan poredak prvi deset na stazi Šakir izgleda ovako: Hamilton, Ferštapen, Botas, Noris, Perez, Leklerk, Rikiardo, Sajnc, Cunoda, Štrol.

Naredna trika 72. izdanja Formule 1 vozi se 18. aprila na stazi Imola u Italiji.


tagovi

Formula 1Luis HamiltonMaks VerstapenMeklaren MercedesRed BulVN Bahrein

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara