Francuz osvojio Moncu: Hamilton velikom greškom otovorio Gasliju put do prvog trijumfa u karijeri

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.09.20. | 19:22

Ferstapen odustao zbog kvara

Osma trka u sezoni Formule jedan za Veliku nagradu Italije pripala je vozaču Alfa Taurija Pjeru Gasliju koji će Moncu pamtiti po prvom trijumfu u karijeri. Francuz je obezbedio najviši stepenik pobedničkog postolja tako što je u samom finišu trke odbio napad Meklarenovog Karlosa Sainsa. Španski automobilista je na kraju zaostao četiri desetinke za pobednikom, dok se pomenutoj dvojci na podijumu priključio Lens Strol.

Izabrane vesti

— Formula 1 (@F1) September 6, 2020

Trku na Apeninima obeležio je i veliki kiks vodećeg u generalnom plasmanu Luisa Hamiltona. Vozač Mercedesa je pored toga što je u 20. krugu zbog Sejfti vozila bio zatvoren ulazak u pitlejn, otišao na zamenu guma zbog čega je kažnjen sa deset sekundi. U jednom momentu trka je bila i prekinuta na pola sata zbog komplikacija nakon izletanja Šarla Leklera, a po povratku na stazu Hamilton je morao odradi kaznu što je iskoristio upravo Gasli preuzevši lidersku poziciju.

Da nije bilo dva ulaska bezbednosnog vozila na stazu, pitanje je da li bi Francuz postao 109. pobednik u istoriji najbržeg cirkusa na svetu, odnosno 13. Francuz koji se našao na vrhu pobedničkog postolja, prvi od 1996. Godine kada je to pošlo za rukom Olivijeu Paniju u Monte Karlu.

Na kraju je Hamilton u čijem vlasništvu ostaje i ovogodišnji najbrži krug u Monci završio na sedmoj poziciji osvojivši sedam bodova, dok mu se prvi pratilac u generalnom plasmanu Valteri Botas približio za tri boda pošto je trku okončao kao petoplasirani. Dakle, Britanac ubedljivo vodi sa 164 boda, Finac ima 117, dok je Maks Ferstapen ostao na 110 pošto je odustao zbog kvara.

Šampionat Formule 1 biće nastavljen već sledeće sedmice, a vozači ostaju na Apeninskom poluostrvu pošto sledi trka na stazi "Muđelo" za Veliku nagradu Toskane.



tagovi

Luis Hamilron

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara