""
""

ŠARENI PIŠE: Hrabri Valjak sporiji od Lokomotive

Vreme čitanja: 5min | sub. 01.02.14. | 12:13

Na svaki Partizanov nalet i pokušaj da se preokrene rezultat Lokomotiva je u ključnim momentima imala spreman odgovor, a on se ogledao u šutu za tri poena...

I pored poraza od Lokomotive Partizan je prikazao vrlo zrelu partiju, ali muška borba uz veliku želju za pobedom ipak na kraju nisu nagrađeni uspehom.

Na svaki Partizanov nalet i pokušaj da se preokrene rezultat Lokomotiva je u ključnim momentima imala spreman odgovor, a on se ogledao u šutu za tri poena.

Izabrane vesti

Ekipa iz Krasnodara je na kraju meč završila šutirajući trojke 13-26!

Ako se u obzir uzme da su utakmicu započeli sa 0-6 za tri, prostom računicom se dolazi do zaključka da su u nastavku šutirali neverovatnih 13 od 20!

Protiv toga jednostavno nema prave borbe i rešenja koja na kraju daju pozitivan rezultat. Protiv takve dalekometne paljbe nema spasa.

Partizan je u dobrom delu meča uspeo da parira gostima i pod kontrolom drži tempo igre. Odlično izdanje crno-belih obzirom da imaju velikih problema sa povredama.

Ipak bilo je propusta u odbrani sprskog tima, posebno u prvom delu, i to kod igrača koji su još uvek nedovoljno oporavljeni.

Pre svih Lovernj je imao velikih problema sa Braunom, igračem koji je nekad pružao sasvim solidne partije u NBA.

Posebna priča na ovoj utakmici bio je gotovo svemogući Tarens Kinzi. Partizanov Amerikanac je bio briljantan, opravdao je uloženo, ali nije mogao sve sam.

 

U većini slučajeva sa lakoćom je izlazio na kraj sa svojim čuvarima, ponekad "promešavši" kompletnu petorku Lokomotive.

Bogdan Bogdanović je u ključnim trenucima ostao bez daha. Veći deo tereta koji se stvorio nad ovim timom u dosadašnjem delu sezone, bio je na njegovim plećima, pa je primetan evidentan umor.

Pored toga Bogdanović se mora navići na "poseban tretman" sa kojim se susreo na ovoj, a vrlo verovatno će i na svakoj sledećoj utakmici.

Nekoliko rundi takmičenja je potrebno da vas protivnici ozbiljno shvate, a kada ste posle 4. kola TOP 16 faze najbolji strelac takmičenja, onda je jasno da će skauti protivnika posebnu pažnju obratiti na vas. U takvim situacijama padovi u formi su potpuno očekivani.

Posle ovog kola i 32 postignuta poena Kinzi je na vrhu liste najboljih strelaca prekočio Bogdanovića, pa i njega u buduće očekuje sličan tretman.

U nastavku sezone Partizan čekaju veliki problemi. Već za tri dana za crno-bele se sprema poseban doček u Zagrebu od strane Cibone (hrvatski tim je najavio besplatan ulaz za ovaj meč, uz jedan od slogana - Dođite videti Šarića i Partizan) u 19. kolu ABA lige, da bi samo 48 sati kasnije usledio finalni turnir Kupa Radivoja Koraća i potencijalno tri utakmice za četiri dana.

Ali tu nije kraj. Jer, odmah nakon Kupa sledi dugo putovanje u Litvaniju i meč protiv Žalgirisa u narednom kolu Evrolige.

Sa ovakvim kadrovskim problemima ovaj deo sezone predstavlja teško vreme/breme za srpskog i regionalnog šampiona.

Plus uz dosta muke

Ne zna se tačno šta je kočilo košarkaše Crvene zvezde u većem delu meča sa Panioniosom, ali je srpski tim posle dosta muke i tek posle 30 minuta shvatio da je ovaj meč vrlo važan i da bi pobeda veoma bitna.

Da li je u glavama crveno-belih bio rezultat iz prošlog kola, kada su sa 20 razlike savladali istog rivala, ili su bili opterećeni značenjem eventualne pobede, pa su igrači Dejana Radonjića tek u poslednjoj četvrtini pokazali razliku u kvalitetu u odnosu na atinski tim.

Opet su se u tri četvrtine ponavljale Zvezdine greške iz nekih prethodnih mečeva.

Čim nema brze igre i velikog broja kontranapada Zvezda dolazi do problematične organizacije, bez opcija rešenja u pozicionom napadu. Ovo već znaju i vrapci na granama.

Ono što čudi je sve manja minutaža prvog centra ovog tima Bobana Marjanovića. Iz meča u meč "divu iz Boljevca" opada učinak, a ovu utakmicu je završio bez postignutog koša.

Marjanović je sa 10,8 poena prosečno po meču u Evroligi "pao" na 6,3 u Evrokupu, a da pri tom ne govorimo o razlici u kvalitetu njegovih direktnih rivala u ova dva takmičenja.

Ipak, trener Radonjić sa svojim igračima provodi najviše vremena, te mu treba verovati u izboru taktike i raspodeli minutaže, ali evidentno je da Marjanović polako pada u drugi plan.

Njegov teret ovoga puta izneo je Raško Katić, a Zvezdi je preko potrebno da se njen reprezentativac do kraja probudi i uđe u konstantu dobrih igara, nešto poput kapitena crveno-belih Marka Simonovića, koji je i u ovom meču bio na visini zadatka. Šut Simonovića i dalje je vrlo uspešan i forsiranje tog segmenta igre za sada je dobar izbor. Ali kapiten Zvezde ni na četvrtoj utakmici Evrokupa nije izveo ni jedno slobodno bacanje, što pre svega znači da su njegovi prodori ka košu veoma retki.

Panionios je u ovom meču igreu bazirao na šutu iz daljine, koji ih je služio dobar deo susreta, ali pošto smo konstatovali da je šut "kvarljiva kategorija" kada je on stao, nije im bilo spasa. Dobre partije dvojice igrača - Mekoluma i Kartera nisu bile dovoljne pa su sa 0-4 izgubili i teoretske šanse za dalji plasman.

Sa druge strane Zvezda mnogo toga može da reši već u sledećem kolu na gostovanju u Španiji. Pobediti Bilbao značilo bi napraviti ogroman, možda i finalni, korak ka daljem plasmanu.

Napokon

Pošto su nekoliko prethodnih utakmica izgubili na isti način, košarkaši Radničkog su očigledno odlučili da promene "scenaristu" i da napokon učine nešto više ne bi li se izbeglo ponavljanje iste situacije u kojoj su veći deo meča bolji od protivnika i imaju vođstvo, a onda na kraju posustanu iz ko zna kojih razloga.

Radnički ne samo da je stigao do prve pobede u Evrokupu, već je i zadržao teoretske šanse da se plasira dalje.

Koliko je to dobro po finansije ovog kluba, koji ima velikih problema na tom polju, ostaje da se vidi.

Kragujevčani su ovoga puta sve svoje snage usmerili na šut za tri poena, a to dovoljno argumentuje podatak da su imali više pokušaja van 6,75 nego za dva poena (26-23)!

Ipak u ovom "festivalu trojki" u dvorani Jezero pogodili su samo jednu više od protivnika, ukupno 13 od 26, uz sjajnih 50 odsto, što se pokazalo kao dobitna formula.

Evidentno da je ovaj tim koncipiran od igrača koji nemaju preterano dobru unutrašnju igru i koji se prilično oslanjaju na svoj šut, te je ovakav izbor sasvim logičan.

Treba pomenuti Miloša Dimića koji je dobijanjem ozbiljnije minutaže pokazao šta zna, ali je u ovom trijumfu ipak najviše "potegao" plej Marko Marinović, koji je pored 13 poena imao i čak devet asistencija, od ukupno 22. Radničkog, što im ranije nije bilo toliko svojstveno.

Utakmica sledećeg kola u Kragujevcu, gde će Radnički dočekati Himik daće odgovor oko daljeg plasmana srpskog tima.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Srbijaslobodan šarenacšareni pišeRadnički NišFK PartizanEvroligaEvrokupFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara