""
""

ANALIZA Prvi krug plej ofa na Istoku - Kavsi žele samo NBA finale, mnogo više uzbuđenja nego na Zapadu

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.04.16. | 17:00

Od 18:30 počinje prva utakmica prvog kruga NBA plej-ofa, ona između Toronta i Indijane

(preuzeto www.germanijak.hr)

Izabrane vesti

Juče smo obradili Zapadnu konferenciju, a danas je na red došla Istočna koja, barem na papiru, nudi znatno zanimljivije parove.

KLIVLEND KAVALIRS – DETROIT PISTONS
(u regularnoj sezoni 1-3)

Svakako je Klivlend najveći favorit na Istoku, zapravo jedini pravi izazivač za osvajanje titule, ali u prvom krugu im neće biti lako. Dobili su možda i najnezgodnijeg mogućeg protivnika, a nešto o tome govori i međusobni skor u regularnoj sezoni. Pistonsi su dobili tri od četiri međusobna dvoboja, ali trebalo bi da se uzme u obzir da se poslednji meč igrao u sredu, a obe ekipe su praktično odmarale sve startere pa je Detroit pokazao da ima bolje rezerve od Klivlenda.

Kavsi u ovaj plej-of, za razliku od prošlosezonskog, ulaze zdravi. Osvojili su prvo mesto na Istoku, a o sezoni može dvosmisleno da se priča – jedni će reći da se Klivlend nije previše obazirao na regularni deo sezone, drugi da su i dalje pokazali dosta slabosti što bi moglo da se oseti u doigravanju. Lebron Džejms je i dalje na vrhunskom nivou, a Kajri Irving je posle povrede odigrao veoma dobro. Kevin Lav izgleda mnogo bolje nego lani, a Kavsi mnogo očekuju i od pratećeg osoblja. Džej Ar Smit je odigrao dobru regularnu sezonu, tu je još nekoliko veterana koji znaju što rade, kao i neizostavni Metju Delavedova koji bi opet mogao da iznervira nekoliko protivnika. Ipak, najveći problem je druga pozicija ispod koša – Timofej Mozgov nije uspeo da se nametne kao startni centar, a Tristan Tompson bolje reaguje kada ulazi sa klupe. Generalno to ne bi bio problem za Kavse, ali Detroit upravo pod košem ima veliku snagu u vidu Andrea Dramonda.

Sten van Gandi je posložio momčad po svome. Dramond se nameće kao jedan od najboljih centara lige (16,2 k, 14,8s, 1,5uk, 1,4b), a i ostatak petorke je dobro posložen. Redži Džekson sigurno ne veruje da je Irving bolji od njega, Tobijas Heris i Markus Moris će odigrati makar solidno na Lebronu, a Kentavijus Kaldvel-Poup će uredno ubaciti svoje. Pistonsi imaju problem na klupi, ali u plej-ofu su ionako rotacije skraćene.

Prognoza: 4-2. Sigurno smo da će Pistonsi namučiti Kavalirse, ali i da će Klivlend proći dalje. Detroit će želeti kontrolu u skoku, Dramond će zatvoriti ulaze u reket, a samo je važno da centar Pistonsa što manje upada u probleme sa ličnim greškama. Dve partije će Van Gandiju pokazati da je na dobrom putu, a Klivlendu otvoriti oči da na Istoku ipak neće biti takva šetnja kao što su mislili.

TORONTO REPTORS – INDIJANA PEJSERS
(u regularnoj sezoni 3-1)

Sigurni smo da su u Kanadi otvarali šampanjac kada je postalo jasno da Čikago neće u plej-of, a nisu imali ništa protiv ni da Indijana prestigne Detroit. Od te tri ekipe, Pejsersi najviše odgovaraju Reptorsima koji napokon žele da naprave korak dalje, odnosno da pokažu kako nisu bez razloga sigurno došli do drugog mesta u konferenciji.

U ovom dvoboju Toronto ima veliku prednost na bekovskoj, Ol-Star liniji. Kajl Lori i Demar Derozan su odigrali odličnu sezonu i bili pravi nosioci igre, a iako na drugim pozicijama nemaju takve igrače, protiv Indijane bi trebalo to da bude dosta za prolazak. Biće zanimljivo videti da li se Demar Kerol dovoljno oporavio da bi zaustavio Pola Džordža, a jedan od većih misterija u NBA ligi je pitanje zašto Toronto nikako ne može da razigra Jonasa Valančijunasa.

Indijana je još jedna lepa priča ove sezone. Pol Džordž je istinski junak jer se nakon teške povrede vratio u odličnom izdanju, a Frank Vogel se potvrdio kao sjajan trener. Ove sezone je promijenio paradigmu ekipe koja je ranije bila oslonjena na visoku postavu sa Dejvidom Vestom i Rojem Hibertom, a iako eksperiment sa Džordžom na 'četvorci' nije uspeo, Indijana je tokom sezone igrala veoma dobar “smol-bol“ kada god je to bilo potrebno. Ipak, za prolazak Toronta nemaju dovoljno materijala.

Prognoza: 4-1 ili 4-2. Toronto ne sme sebi da dozvoli da ovo izgubi.

MIAMI HEAT – ŠARLOT HORNETS
(u regularnoj sezoni 2-2)

Ovo su dve ekipe koje prošle sezone nisu bile u plej-ofu, a koje iza sebe imaju zanimljive tranzicione sezone. Pet Rajli se nije odlučio na potpuni rekonstrukciju posle odlaska Lebrona Džejmsa već je sastavio veteransku ekipu oko Dvejna Vejda i Krisa Boša kojima je u drugom delu sezone doneo Džoa Džonsona. To je ekipa koja ima iskustva i znanja, ali nema veliku rotaciju ni brzinu, a još najmanje dve nedelje neće imati ni povređenog Boša.

Šarlot je pre dve sezone bio prijatno iznenađenje lige, a onda su lani želeli da napreduju dodavši Lensa Stivensona u roster. Bio je to promašaj i sreća po njih da se nisu sa njim vezali za dugogodišnji ugovor pa su mogli da ga se rešei i krenu u drugom smeru. Taj smer je Nikolas Batum koji se brzo uklopio sa Kembom Vokerom,  pa su njih dvojica oslonci igre Hornetsa. Još da je Al Džeferson na nivou od pre nekoliko sezona te da Majkl Kid-Gilkrajst nije (ponovo) povređen, Šarlote bi bio favorit u ovom dvoboju.

Ipak, i ovako bi utakmice između Majmija i Šarlota trebalo da budu veoma uzbudljive. Hornetsi imaju odgovor na spoljnu liniju Hita, svakako izgleda kao da imaju dublju rotaciju, a pod košem i jedni i drugi imaju problema. Boš je out za prvi krug plej-of, a Džeferson je daleko od prave forme. Usudili bi se reći kako će ona momčad koja bude bolja pod košem imati veliku prednost, a tu bi do izražaja mogao doći Hasan Vajtsajd.

Prognoza: 4-3. Dugo smo razmišljali da tipujemo na Šarlot, ali na kraju ipak nismo. Svakako će ovo biti zanimljiva serija, a Majami bi mogao da prođe dalje zahvaljujući prednosti domaćeg terena. No, ne bi nas ni najmanje iznenadilo da Hornetsi ipak izbore drugi krug.

ATLANTA HOUKS – BOSTON SELTIKS
(u regularnoj sezoni 3-1)

Poslastica prvog kruga, i to ne samo zato što je ovo dvoboj četvrte i pete ekipe Istoka pa bi samim tim trebalo da bude uzbudljivije nego u drugim okršajima. Biće ovo i dvoboji sličnih ekipa, bez pravih, dominantnih zvezda i sa odličnim trenerima koji će znati da izvuku najbolje od svoje ekipe.

Deluje da je Atlanta u silaznoj putanji. Prošle godine su izgledali sjajno, zasluženo imali četiri igrača na Ol-Star utakmici, ali ipak nisu mogli da preskoče i Kavse. Onda se na leto desio ključan detalj koji im je odredio sezonu – nisu mogli da zadrže Demara Kerola koji je povezivao ekipu i kojeg nikako nisu mogli da nadoknade. Uz sve to se desio i pad u igri nekih igrača (Kajl Korver pre svih, ali i Džef Tig pa donekle i Al Horford) pa nije čudno što su sve glasnija nagađanja kako će ova ekipa vrlo brzo morati u rekonstrukciju. I pre roka za trejd Tig i Horford su se pominjali u raznim kombinacijama, ali su ipak ostali u Houksima.

Seltiksi su, sa druge strane, ekipa koja za mnogo toga mora da zahvali treneru. Bred Stivens je od Ajzee Tomasa napravio Ol-Star igrača, a Seltiksi imaju šest dvocifrenih igrača u svojoj ekipi, a ni Markus Smart nije daleko (9,1) od tog proseka. Boston ima najširu ekipu u ligi, Stivens često zna i da menja uloge visokim igračima od utakmice do utakmice, a od većine igrača je dobio više nego što se očekivalo. Napravio je sjajan temelj za novi iskorak ove kultne ekipe koja ima dosta mladih igrača, ali i resursa (čitaj: pikova) za dalji rast.

Ipak, sada ne razmišljamo o daljem rastu nego o aktuelnoj situaciji, a nekako nam se čini da bi Seltiksi mogli da prođu dalje. Atlanta jednostavno ne igra kao i lani – nema te tečnosti i kruženja lopte do prvog otvorenog igrača. Dosta toga se slomilo odlaskom Kerola i lošom formom Korvera, a Seltiksi su pravi buldozi koji neće da ispuste nijednu šansu. Ključno za Boston je da uspe da zaustavi jednog člana tandema Milsap – Horford, a kao što rekosmo imaju dovoljno 'tela' da to naprave.

Prognoza: 2-4. Jedini niži nosilac koji prolazi prvi krug je po nama upravo Boston.

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Action Images)


tagovi

Sten Van GandiNBA ligaLebron DžejmsIndijana PejsersDvejn VejdDetroit PistonsBoston SeltiksAtlanta HoksAl Horford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara