"Dragan Čolović na meču Partizan - Voždovac"
"Dragan Čolović na meču Partizan - Voždovac"

Analiza suđenja: Čolović perfektan u Humskoj! Majo odličan na Marakani, pomoćnik se izvinjavao gostima iz Lučana (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.05.17. | 16:53

Nije bio penal nad Tavambom, jeste posle igranja rukom Putinčanina, Mladost dala neregularan gol Zvezdi

Dragan Čolović na meču Partizan - VoždovacVrlo dobro su bili Dragan Čolović i Majo Vujović. Što se nikako ne može reći za Milana Šutulovića, pa i njegovog kolegu Matiju Nađa Olajoša.

Analiza suđena pokazala je da su glavni arbitri na mečevima Partizan - Voždovac (2:1) i Crvena zvezda - Mladost (4:1) sjajno obavili svoj deo posla, ali i da su oba pomoćnika susreta na Marakani napravili ozbiljne propuste. Mahom na štetu gostiju, uz napomenu da su im priznali gol mimo propisa.

Izabrane vesti

To je zaključak Igora Radojčića, sekretara Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, koji je kao redovan gost na TV Arenasport, u nedelju veče, analizirao sporne detalje sa utakmica večitih u 35. kola Superlige.

Za početak, ispostavilo se da su sve odluke donete u Humskoj 1 ispravne. Počev od duela Aleksandra Filipovića i Leandrea Tavambe, kad je domaćin tražio jedanaesterac u 14. minutu.
Najkompleksnija situacija na utakmici. Filipović stavlja levu ruku na rame, što može da nas navede ka eventualnom prekršaju. Nogama faula nema. U ovim situacijama, bez obzira koliko se neko ljutio, sudija je blizu, u mogućnosti da proceni intenzitet ruke. Moram da priznam da mu verujem. Meni deluje da nema dovoljnog intenziteta za kazneni udarac“, predočio je Radojčić, svojevremeno u timu Milorada Mažića.

S druge strane, igranje rukom Marka Putničanina, u 72. minutu, jeste bilo za jedanaesterac, posle centaršuta Nemanje Miletića desni bek Zmajeva je igrao rukom.
„Vidi se pokret tela i pokret ruke, koja ide da spreči put lopti. Skoro da je u prirodnom položaju, ali je bitan pokret ka lopti, da se ona zaustavi ka protivničkom gol. Nije bilo za karton, jer lopta ne ide direktno ka golu“.

Zanimljiv je i detaj iz 59. minuta. Zbog prigovora je žuti karton dobio Bojan Ostojić, iako je prethodno nad njim faul napravio Dejan Georgijević.
„Postoji prekršaj nad igračem Partizana, međutim, nije na njemu da procenjuje ko će da donese odluku. Sudija je vrhovni komandant. Pomoćni sudija je ovde ispravno postupio, jer je bio tri, četiri metra od mesta događaja. Pritom, situacija je na polovini terena koji nije u njegovoj nadležnosti. Nema potrebe za zastavicom, komunikacijom je stavio do znanja da je reč o faulu. Ostojić nije trebalo onako da reaguje. Sudije su postupile u skladu s pravilima“.

Pažnju je privuklo i isključenje Marka Nikolića u drugom poluvremenu, pri rezultatu 1:1. Ne čuje se tačno šta je rekao šef struke Partizana četvrtom sudiji, ali je jasno kako Zoran Široki - delegiran za glavnog arbitra na Čairu - doziva glavnog sudiju: „Čoloviću, dođi kod mene, Čoloviću“. A ovaj je na njegovu sugestiju isključio Nikolića.
U pitanju je psovka. Četvrti sudija je mogao da je čuje, sigurno je bio uzbuđeniji nego inače, imajući u vidu odluku koju donosi i važnost utakmice. Postupio je po pravilima, na snimku se čuje psovka. Bila je uvredljiva“, dodao je Igor Radojčić, uz napomenu da crno-belima nije sviran jedan ofsajd, ali je situacija bila teška.

Majo Vujović na meču Crvena zvezda - MladostSloženija je bila na Marakani, gde je Mladost iz Lučana povela protiv Crvene zvezde tako što je Janko Tumbasević šutirao, a Stefan Golubivić ometao domaće fudbalere da intervenišu.
Igrač se trenutno nalazi u ofsajdu (Golubović, op. au) kad je krenla lopta ka golu. Pravila kažu da ukoliko igrač čini očiglednu aktivnost koja jasno utiče na mogućnost protivnika da igra loptom, što je ovde slučaj, jer ometa Aleksandra Lukovića koji se nalazi iza njega, mora da se signalizira ofsajd. Bez obzira da li je on igrao ili ne“, kazao je Radojčić i time odgovornost za pogodak Lučanaca prebacio na pomoćnika ispod istočne tribine, Matiju Nađa Olajoša.

Zvezda je izjednačila u nadoknadi prvog poluvremena, pogotkom Ričmonda Boaćija.
„Nejasno je da li se lopta odbija od butine Boaćija i da li ga posle toga pogađa u ruku. Sudija (Majo Vujović, op. au) ima direktan pogled. Pritom, nijedan igrač Mladosti ne traži ruku“.

Domaćin je tražio, ne i dobio, jedanaesterac u trećem minutu nadoknade prvog dela, smatrajući da je posle šuta Srđana Plavšića lopta pogodila u ruku Nikolu Andrića.
„Ovde je prirodan polžaj tela, igrač se ne pomera. Ispravna odluka Vujovića“.

Onda tri situacije u kojima su oštećeni gosti. Svaki put zbog, navodnog, ofsajda. Prvi put je, ruku na srce, Vujović u 46. mintuu ispravio grešku pomoćnika ispod zapadne tribine, Milana Šutulovića, koji je prevideo ofsajd Janka Tumbasevića.
„Igrač Mladosti jeste bio u ofsajd polžaju, međutim, ukoliko dođe do namerne igre odbrambenog fudbalera, a to čini Le Talek, ne može biti reči o nedozvoljenoj poziciji. Pomoćni sudija je pokazao ofsajd, Vujović je dodelio gol-aut. Ispravno. Pretpostavljam da bi priznao i gol. Da je bio“.

Dve odluke gde je i na snimku jasno kako ofsajda nema.
Ovde se radi o metrima. Ozbiljan previd, potpuni pad koncentracije, nemam drugo objašnjenje“, opisao je Igor Radojčić detalj iz 48. minuta, pa još jedan sličan iz 61. kad su gosti bili u kontri. „Evidentan previd. Sudija Superlige ovakve situacije mora da reši na ispravan način“.

Za kraj, zaustavljena igra kad je Saša Jovanović istrčao kontru u 82. minut, Šutulović podigao ofsajd, a bi se se zatim izvinjavao rečima: „pogrešio sam, momci, dobro je“.
„Obraća se klupi gostiju. Još jedan previd, mislim da ih je bilo previše imajući u vidu rang takmičenja i kvalitet pomoćnog sudije“, ocenio je Igor Radojčić.

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaMajo VujovićMladost LučaniFK PartizanSrbijaSudijeSuperligafk voždovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara