Bajern menja izgled: Pojačanja od 200.000.000 evra, obavezan trofej Lige šampiona do 2023, povratak Kana i Lama

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.11.18. | 14:10

Igrači podeljeni u tri kategorije, pa ko preživi...

Ova sezona počela je klimavao i teško je pretpostaviti kako će se okončati. Mada, Bajern je toliko veliki klub da ne sme da se zagleda (samo) u maj 2019, bez obzira da li tad odbranio ili ispustio titulu prvaka Nemačke, već da planira budućnost bar pet godina unapred. Zato se Bild i Kiker u poslednjim izdanjima združeno bave izgledom bavarskog giganta u predstojećim sezonama, a sve u tri ravni: igračkoj, finansijskoj i organizacionoj.

Opšti stav da je daleko jači od konkurencije u Bundesligi s vremena na vreme dođe pod lupu. Bilo je tako i u vreme Luija van Gala i Jupa Hajnkesa, međutim, generalno, jedna sezona bez trofeja može da se toleriše, ako će posle njega da usledi žetva pehara. Gigant iz Minhena je uzeo šest poslednjih šampionskih titula i više mu nije izazov da pokorava konkurenciju u državi. Daleko značajnij cilj je osvajanje pehara prvaka Evrope, bar jednom u narednih pet godina, s obzirom da je davno, iz vizure navijača, bila 2013, kad je na Vembliju osvojen „klempavko“ pobedom nad Borusijom iz Dortmunda. U međuvremenu su se samo još Real Madrid (četiri puta) i Barselona (jednom) peli na evropski tron, ali Bajern kao klub koji je u međuvremenu četiri puta ispadao u polufinalu, a jednom zastao u četvrtfinalu, spada u aristokratiju i smatra da mu pripada pravo da napade vrh.

Izabrane vesti

Sa postojećim kadrom to ne može da uradi. Zato mu je potrebno luftiranje, zbog čega je Kiker aktuelni sastav podelio u tri kategorije. Prvu činje igrači koji moraju da ostanu, čija se reč poštuje, učinak na terenu je važan za budućnost kluba, a u nju spadaju: Manuel Nojer, Sven Ulrajh, Niklas Zule, Džošua Kimih, Leon Gorecka, Tijago Alknatara, Korentin Toliso, Kingsli Koman, Serž Gnabri i Robert Levandovski. U drugoj su momci pod upitinkom, pred njima je period dokazivanja  šefovima kako su važni ostanka, a čine je: Džerom Boateng, Mats Humels, David Alaba, Renato Sančes, Hames Rodrigez, Tomas Miler i Sandro Vagner. Naposletku, tu je kategortija fudbalera koje je pregazilo vreme i koji bi u junu morali da napuste Alijan arenu, takvima su označeni: Rafinja, Havi Martinez, Arjen Roben i Frank Riberi.

Za napad na trofej Lige šampiona nije dovoljno samo pročistiti postojeći sastav, nego ga i osnažiti, pa je Bild preneo informaciju da bi u junu 2019. Bajern trebalo da potroši oko 200.000.000 evra na pojačanja. Nedavno je predsednik Uli Henes priznao da je promenio početni stav kako „nikad neće platiti jednog fudbalera 100.000.000 evra“, svestan da klub samo na taj način može da ostane konkurentan okrenuo je listi i najavio novo lice ekipe. Još se ne zna ko je „kapitalac“ od 100.000.000 evra, dok su neka imena koja bi mogla da dođu za preostalih 100.000.000 evra već su procurila. Među njima se nalaze Lionov kapiten Nabil Fekir (procenjen na oko 60.000.000 evra), pominje se da bi mogao da dođe i Luka Jović iz Ajntrahta (cena oko 45.000.000), navodno je već završen potpis Arona Remzija (stigao bi kao slobodan igrač, jer mu na leto ističe ugovor sa Arsenalom), a da bi ekipa napredovala potrbana su joj, prema opštim ocenama, dva krila, s obzirom da tandem Roberi-Roben ne igra kao nekad i mora da se menja.

Osim spolja, Bajern će pribeći i promenama iznutra, jer godinama nije proizveo fudbalera iz svog pogona koji bi se uzdigao do statusa zvezde tima, igrački i karakterno uspeo da odgovori zahtevima. Mlađe kategorije nikako da izbace nekog ko bi se potvrdio na velikoj sceni, međutim, Bild navodi šest imena na koje valja obratiti pažnju. I smatra da će bar neko od njih do 2023. uspeti da se izbori za mesto na Alijanc areni. U pitanju su austrijski štoper Flavijus Danilijuk (17), centralni vezni Anđelo Štiler (17), Korejac Vu Jong Džeong (21), krila Alfonso Dejvis iz Kanade (stiže 1. januara iz Vankuvera za 10.000.000 evra), Kamerunac Frank Evina (18) i Nemac Oliver Batista Mejer (18). Pa, ko prođe...

Paralelno sa rekonstrukcijom igračkog kadra i najavom većih ulaganja, u Bajernu bi do 2023. trebalo da dođe i do promena u rukovodstvu. Ne velikih, no ipak promena. Za kraj kalendarske 2019. zakazani su predsednički izbori, a kako sad stvari stoje, Uli Henes i dalje uživa ogromno poverenje članova Upravnog odbora i sva je prilika da će dobiti još jedam mandat, s tim da će ako pobedi, možda i pre toga, pribeći oprobanom receptu da neke od legendi vrati u klub.

Sve češće se pominje da bi to mogao da bude najpre Oliver Kan, pogotovo što je nekada fenomenalni golman ušao u ozbiljne vode, posvetio se studiranju, stekao zvanje mastera, a osim njega mogao bi na Alijanc arenu ponovo da kroči lane penzionisani kapiten Filip Lam, koji je isprva rešio da odmori, međutim, nema sumnje da je vezan za klub i da će priskočiti.
Oliver Kan je zaštino lice Bajerna, nosi DNK kluba u sebi. Odličan je poznavalac fudbalskih prilika, oduvek je bio ambiciozan, voleo je da uči, razume se u ekonomiju. Verujem da bi mogao da vodi Bajern u budućnosti. Da se ja pitam, Uliju Henesu bih poverio ulogu počasnog predsednika, kao što je ima Franc Bekenbauer, Karl Hajnc Rumenige bi onda preuzeo ulogu prvog čoveka kluba, Oliver Kan bi postao izvršni direktor, a ako Braco Salihamidžić ne ostane sportski direktor, u fotelju bih postavio Olivera Minclafa, pošto je u Lajpcigu dokazao da sjajno radi posao“, predložio je Lotar Mateus, još jedan legendarni fudbaler Bajerna, poslednjih godina, uz Štefana Efenberga, žestok kritičar, no neke od ideja koje je predložio poklapaju se za zamislima postojećih šefova.

FOTO: Reuters


tagovi

Uli HenesKarl Hajnc RumenigeLuka JovićNabil FekirAron RemziLotar MateusOliver KanFilip Lam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara