""
""

Čukin novi evropski zamah: Zašto Domžale ne bi odmah pale?

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.07.15. | 10:43

Ekipa sa Banovog brda na stadionu Sportski part bije prvu evropsku bitku u ovoj sezoni

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Slovenije)

Izabrane vesti

Bolno evropsko iskustvo Čukaričkog na međunarodnoj sceni iz prošlogodišnjih okršaja sa austrijskim Gredigom odavno je stavljeno ad akta, ali su upravo ta dva meča, posebno onaj na velelepnoj Red Bul Areni u revanšu, poakazali da je potrebno samo malo više samopouzdanja i rasterećenja kako bi se došlo do rezultata u Evropi. Ovoga puta ekipa sa Banovog brda daleko spremnija izlazi na evroscenu. Izabranici Vladana Milojevića osvajači su Kupa Srbije i Domžale su otputovali sa ogromna željom da već ove sezone naprave veliki evropski iskorak.

U Čukaričkom su svesni da su za razliku od prošlogodišnje Santa Hulije, ove godine već na samom startu dobili male, ali više nego ambiciozne Domžale, koje su u poslednjih nekoliko sezona zabeležile znatno veći broj međunarodnih izazova od ekipe Vladana Milojevića.
„Oni su među dva-tri kluba u Sloveniji, svi su oko dve godine zajedno, što pokazuje koliko je klub ozbiljan. Možda smo mogli i lakšeg protivnika da dobijemo, ali sam i ovako zadovoljan jer Domžale igraju dobar fudbal“, rekao je strateg ekipe sa Banovog brda na konferenciji za medije pred meč u Sloveniji.

Sa druge strane, u omalenom gradiću nadomak Ljubljane strepe od sopstvenog mentaliteta, iako smo mislili da su samo naši klubovi tome skloni.
„Iamo pred sobom veoma izazovan zadatak, ali odbijamo da podlegnemo slovenačkom sindromu, da se osećamo inferiornim i ne cenimo sebe. Iz tog razloga izaći ćemo na teren sa odlučnošću da predstavimo svoj klub što bolje možemo i umemo“, rekao je trener slovenačkog tima Luka Elsner.

Iako nisu klub blistave tradicije, sistem rada koji Domžale gaji već godina ispostavio se vrlo plodnim kada su finansije u pitanju. Tako su Slovenci krajem prošle decenije uspevali da „naprave“ igrače od kojih su imali značajnu materijalnu korist, poput Dalibora Stevanovića, Zlatana Ljubijankića i sadašnjeg defanzivca Partizana Branka Ilića. Poslednji od koga se klub opario bio je zlatni srpski Orlić, supertalentovani Nemanja Maksimović, koji je početkom godine otišao u kazahstansku Astanu za 2.000.000 evra. Vrlo dobra finansijska podloga omoguća klubu da funkcioniše na visokom nivou i ulaže dalje u stvaranje tima.

Sadašnja najveća snaga tima sa Sportskog parka jeste činjenica da je okosnica ekipe već dve godine igra zajedno, mada se to može reći i za srpskog predstavnika, koji se svojski trudi da najvažnije igrače sačuva u klubu.
„Upoznali smo se sa kvalitetima protivnika. Čeka nas teška i neizvesna utakmica protiv čvrste, dobro organizovane ekipe. Imamo svoje ambicije, nade i želje i potrudićemo se da iz dvomeča izađemo kao pobednici. Realno, Domžale je u prednosti i favorit je zbog činjenice da ima više međunarodnog iskustva od nas“, rekao je kapiten Brđana Igor  Matić.

Trener Čukaričkog Vladan Milojević nijednog trenutka nije želeo da se bavi kalkulacijama pred ovaj meč, mada je jasno da bi za Beograđane svaki rezultat osim poraza bio od velikog značaja. Što se tiče domaćina, u Domžalama se potajno nadaju već u prvom meču mogli da steknu zalihu za revanš.
„Ako budemo imali makar malo sreće da iskoristimo naš kvalitet i stabilnost koju držimo još prošle sezone, već u provom meču bismo mogli do povoljnog rezultata. U Beogradu nam svakako ne može biti lako“, jasan je Elsner.

U Sloveniji su i te kako upoznati sa činjenicom da im u goste nije došao jedan mali tim, već je reč o klubu koji je ozbiljno počeo da mrsi koce večitim rivalima Partizanu i Crvenoj zvezdi.
„Mnogi naši igrači znaju Čukarički i o njemu govore odabranim rečima. To je vrlo organizovan klub. O njegovim kvalitetima jasno govore i rezultati iz prethodne sezone“, rekao je defanzivac slovenačkog tima ponikao u Celju, Uroš Korun.

Brđani će u ovom meču biti sigurno lišeni pomoći Obenga Regana, a na terenu neće naći ni iskusni Mirosavljević, koji je tokom dobrog dela priprema u Austriji mučio muku sa upalom Ahilove tetive. 
„Sada smo iskusniji za godinu dana i verujem da ćemo to pokazati već ove sezone. Idemo korak po korak. Mislim da iz dana u dan napredujemo. Trudićemo se da iskorstimo svaku šansu. Bio sam deo grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope i postizao golove. To je velika stvar za svakog igrača. Totalno drugačije od nacionalnog prvenstva. Suvišno je pričati koliko bi Čukarički u svakom smislu otišao napred kada bi i u septembru igrao Evropu“, rekao je iskusni Nenad Mirosavljević, koji je ogromna podrška mladim igračima beogradskog kluba u ovako važnim mečevima.

Uprava kluba iz Domžala karte za ovu utakmicu prodavala je za pet evra, što je po mišljenju i onako prilično nezainteresovane publike u ovom gradu, previše za tako ranu fazu kvalifikacija. Ipak, trebalo bi očekivati da kapacitet od 3.000 sedećih mesta ipak bude ispunjen.

DOMŽALE – ČUKARIČKI (20.00)

Stadion: Sportski park
Kapacitet: 3.000
Sudija: Bart Vertenten (Belgija)

DOMŽALE (4-2-3-1): Golubović – Skubic, Zec, Horić, Trajkovski –  Korun, Majer – Morel, Žuninjo, Črnic – Vuk.

ČUKARIČKI (4-2-3-1): Stevanović - Stojković, Ostojić, Pjasentin, Brežančić - D. Srnić, B. Janković - Matić, Bojić, Stojiljković - S. Srnić.


tagovi

Vladan MilojevićSrbijaSlovenijaLiga EvropeDomžaleČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara