"Razočaranje posle poraza od Poljske"
"Razočaranje posle poraza od Poljske"

Da se brinemo za Nemačku? Ili za Irsku?

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.10.14. | 14:33

Hendikepiran brojnim povredama Joakim Lev još nije uspeo da pronađe način da nadomesti odlaske najiskusnijih igrača šampionske generacije. Ali kako je to jednom rekao Bata Stojković - nemačka je medicina najbolja na svetu

Razočaranje posle poraza od PoljskeOdluke Filipa Lama, Miroslava Klosea i Pera Mertezakera da okončaju trofejne reprezentativne karijere isprva nikoga nisu mnogo zabrinule. Nemci su poslednjih godina delovali toliko superiorno da je izgledalo nezamislivo da će mašinerija Joahima Leva početi da štekće. Ali u prve tri utakmice po osvajanju svetskog trona Panceri su doživeli dva poraza. Savladali su samo nejake Škote, a ni to nisu učinili na onako surov način na koji su nas navikli.
"Izgleda da je Nemačka u maloj krizi?", pitao je jedan nemački novinar Marija Gecea posle poraza od Poljske, prvog u dugoj istoriji njihovih susreta.

As Bajerna samo se okrenuo i otišao. Pre samo tri meseca ti isti novinari su Nemačku uzdizali u fudbalske bogove. Pre samo tri meseca Panceri su ponizili Brazil sa onih 7:1. A mogli su i više. Kakva bre kriza?!

Izabrane vesti

I zaista – bilo bi pogrešno reći da Nemci igraju loše. Bilo bi to maltene svetogrđe. Ali isto tako bi bilo pogrešno zanemariti činjenicu da je poraz od Poljske Pancerima bio prvi u kvalifikacijama još od oktobra 2007. Nisu zaboravili da igraju fudbal, ali kao da su zaboravili da postižu golove.  Protiv Škotske 23 šuta ka protivničkom golu, 10 je išlo u okvir. Protiv Poljske 22 šuta, osam udaraca u okvir gola. I samo dva gola. Protiv, objektivno, nedoraslih protivnika.

Period tranzicije ne teče kao po loju. Brojne povrede ključnih igrača (Marko Rojs, Bastijan Švajnštajger, Mesut Ozil, Sami Kedira) nisu pomogle Jogiju Levu da bezbolno rekonstruiše ekipu.

Međutim, ako nas je istorija ičemu naučila, onda je to činjenica da Nemačka uvek odgovori izazovima. Uostalom, učestovali su Panceri na 18 od 20 planetarnih smotri, a i ta dva koja su propustili nisu ih mimoišla zbog loših rezultata.  Evropsko prvenstvo nisu propustili od 1972. U međuvremenu su 1996. podigli pehar namenjen najboljem na Starom kontinentu, još dva puta igrali finale...

Jednom prilikom smo pred okršaj Nemačke i Engleske na Mundijalu u Južnoj Africi razgovarali sa kolegom sa Ostrva. Cela planeta je drhtala od uzbuđenja. On je lakonski odgovorio.
"Ne znam zašto se uopšte ovoj utakmici pridaje toliki značaj? Šta god mi mislili, ne možeš da porediš Englesku i Nemačku. Od kada smo mi osvojili Svetsko prvenstvo 1966. samo smo još u Italiji 1990. stigli do polufinala. Oni samo tri puta nisu".

Ne sekirajte se, dakle, za Nemačku. Ako već želite da brinete za nekog - neka to bude Irska, naredni protivnik Pancera. Neko će morati da plati za sporiji hod na početku kvalifikacija.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EvropaJoahim LevNemackareprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara