""
""

Drvoseča sa Novog Zelanda junak Oklahome – ima 17 braće i sestara, bio je član bande i jede pet puta na dan! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 09.05.16. | 20:05

Najviše zahvaljući Stivenu Adamsu Oklahoma je više nego konkurentna moćnim Sparsima

Kevin Durent i Rasel Vestbruk ne mogu sami. Bez obzira što su njih dvojica u svim objektivnim izborima među 10 najboljih košarkaša na svetu, njihova Oklahoma nikako ne može do naslova prvaka. Neki će reći kako je sve to posledica trejda kada su se odrekli Džejmsa Hardena, ali je realnije objašnjenje kako Oklahomin dvojac nije okružen igračima koji im mogu pomoći da dođu do najvećih uspeha.

Istina je da je Serž Ibaka jako dobar krilni centar, pre svega u obrambenim zadacima, ali i u napadu može dati svoj doprinos. No, njegov problem je taj što ne igra konstantno na najvišem nivou, ali i s njim u maksimalnom izdanju Oklahomi je potrebna dodatna pomoć. Uostalom, statistika jasno pokazuje kako Sparsi mnogo bolje izgledaju od svojih protivnika kada se glavne zvezde odmaraju.

Izabrane vesti

No, stvari počinju polako da se menjaju u korist Tandera jer sve veću ulogu dobija Stiven Adams.

Ovaj 22-godišnji centar igra svoju treću sezonu u NBA ligi, a iako je njegov prosek prilično skroman (8 koševa, 6,7 skokova i 1,1 blokada u regularnoj sezoni), u ovoj seriji se polako nameće kao ključan faktor. U obe utakmice koje je Oklahoma pobedila Adams je odigrao jako važnu rolu – u drugoj utakmici u San Antoniju je izgledao sjajno u odbrani, a upravo on je sprečio igrače Sparsa  da postignu koš u poslednjem napadu, dok je sinoć odličnom obrambenom učinku dodao isti takav u napadu – postigao je 16 koševa uz šut 6/8, te imao 11 skokova i 2 blokade.

Počeli su saigrači, pre svih Rasel Vestbruk, da ga više koriste u napadu, a posebno je bila plodonosna njihova pik igra nakon koje je Adams često imao potpuno otvoren put do koša jer ga Sparsi nisu mogli zaustaviti. Zbog njegove pokretljivosti trener Bili Donovan ima mogućnost u određenim delovima igre zaigrati s dva centra – uz Adamsa u petorci tada bude Enes Kanter – te tako zatvoriti reket Gregu Popoviču.. Ta taktička postavka trenera Oklahome još uvek zadaje velike probleme Gregu Popoviču koji odjednom mora razmišljati i o dugokosom, jako istetoviranom brkatom centru koji lagano postaje idol navijača Oklahome.

Navijači uvek vole ovakve tipove – beskompromisne, borbene, igrače koji će dati sve za ekipu. A takav je Adams. On je za ekipu odlučio da za ekipu žrtvuje svoje sposobnosti
„Bivši trener Skot Bruks mi je jednom prilikom rekao da ne smem odgovarati na provokacije,  jer tako rizikujem tehničku ili isključenje te štetim ekipi. Od tada to ne radim“, izjavio je jednom prilikom Adams, a Mark Brajant, pomoćni trener u Tanderu koji je zadužen za Adamsa od trenutka kada je Oklahoma shvatila da na Novom Zelandu postoji jedan zanimljiv mladić tu je izjavu ispratio osmehom.
„On je reaguje, drugi igrači reaguju. Uglavnom je Adams taj koji počinje incidente“.

 

Adams je taj stil negovao od koledž karijere u Pitsburgu, a nastavio od prvih dana u Oklahomi. Popis onih s kojima je ušao u sukob u ove tri godine je veliki.

A nije čudno da je to tako jer je Adams odrastao u zanimljivom okruženju. Naime, on je najmlađi od osamnestoro  braće i sestara koje je njegov otac Sid imao s četiri supruge, a u više navrata je isticao kako su ga starija braća često maltretirala.
„Moj jedini obrambeni mehanizam je bio da počnem da plačem. Ako bi im govorio da prestanu, oni bi me tukli još više, a plakanjem bih privukao oca kojeg su se svi bojali.“

Povezanost s ocem Stivenu je donela i veliku traumu kada je Sid umro dok je on bio 15-godišnjak. Ubrzo je napustio školu te se počeo družiti s lokalnom bandom. Iz cele priče izvukao ga je stariji brat Voren koji ga je iz rodne Rotorue odveo u Velington i odveo u lokalnu košarkašku akademiju. Nije ni čudno da se Stiven počeo baviti sportom jer je on bio u genima porodici Adams – nekoliko braće već su bili košarkaši, par njih se bavilo ragbijem, a prava zvezda je bila Valeri Adams, nacionalna heroina koja je osvojila dva olimpijska zlata u bacanju kuglom.

Iako je Valeri popularna na Novom Zelandu,  baza navijača sve više raste pa bi ubrzo mogao i zapretiti sestri,  barem što se globalnog nivoa tiče. Dobre igre i prilično opušteni imidž, koji je počeo da razvije ove godine jer je u ligu došao uredno podšišan i bez brkova, privlači sve više navijača. No, puno važnije je da je privukao pažnju saigrača koji sve više veruju u njega.
„U prošloj utakmici imao je jedan šut i za to sam ja bio kriv“, izjavio je nakon sinoćnje pobjede Rasel Vestrbuk koji je sjajno koristio Adamsa koji je u potpunosti nadigrao centre Sparsa.

Tim Dankan je ostao bez poena (i bez šuta te samo s 3 skoka), pa je morao igrati David Vest koji je ubacio 8 koševa uz šut 4/10. Popović se ipak nije odlučio da koristi Bobija Marjanovića kojeg je „poslao“ na Adamsa u drugoj utakmici serije. Ali, srpski centar nije uspeo da parira Novozelanđaninu pa je sinoć Adams, uz neverotnog Kevina Duranta koji je postigao 41 koš, bio junak pobede Tandera. Nije njegova igra označila kako se Oklahoma nametnula kao favorit u ovoj seriji, ali je Donovan mogaoda računa na dodatnog igrača koji će pomoći Durentu i Vestrburku. A njih dvojica, kao što smo rekli, ne mogu do slavlja sami.

A kada dođe do nekog slavlja u redovima Oklahome, verujemo da će ga Adams odraditi uz – hranu! Naime, on je poznat kao veliki ljubitelj hrane, a svi njegovi saigrači puni su priča o njegovom apetitu. Spominjalo se i desetak jaja uz brdo šunke i sira za doručak, obilni ručkovi koji mogu zadovoljiti i dva čoveka, a činjenica je da on dnevno jede pet pravih obruka. Potpuni car!

Piše: Emir Fulurija

Preuzeto sa sajta germanijak.hr

(Foto Action Images)


tagovi

Stiven AdamsRasel VestbrukNBA ligaGreg PopovićBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara