""
""

F4: Armija sprema osvetu!

Vreme čitanja: 7min | pet. 10.05.13. | 09:29

Iskustvo od prošle godine kada je Olimpijakos, s Dušanom Ivkovićem na klupi, pravo niotkuda došao do druge evroligaške titule navodi na zaključak da na Fajnal foru Evrolige u Londonu nema izrazitog favorita. Moskovski CSKA naoštren za revanš Pirejcima koji su mu lane na čudesan način "uzeli" trofej u Istanbulu

Tri od četiri tima koja su se prošle sezone borila za titulu u Istanbulu učesnici su i Fajnal fora Evrolige u Londonu. Olimpijakos brani trofej osvojen u neverovatnom finalu u Sinan Erden Domu, CSKA ima ogroman motiv da osvoji titulu koju je u prošlogodišnjem finalu izgubio na neverovatan način u poslednjim sekundama, Barselona želi treću titulu u istoriji, dok je Real Madrid "uskočio" u odabrano društvo umesto Panatinaikosa i pokušaće da dođe do krune prvi put posle 18 godina.

Glavni grad Engleske će od petka do nedelje, prvi put u istoriji takmičenja, biti domaćin završnog turnira Evrolige, a da je na Ostrvu ovaj sport još u povoju govori i podatak da u prodaji još ima ulaznica za mečeve u O2 Areni. Iskustvo iz prošle godine kada je Olimpijakos, s Dušanom Ivkovićem na klupi, pravo niotkuda došao do druge evroligaške titule, navodi na zaključak da u Londonu nema favorita.

Izabrane vesti

U prvom polufinalu grčki šampion se sastaje s CSKA koji još nije zaboravio završnicu iz Istanbula i poene Jorgosa Printezisa za veliko slavlje navijača kluba iz Pireja. kapiten Srbije Nenad Krstić, centar Armejaca, raduje se novom duelu s crveno-belima i smatra da je je došlo vreme za osvetu.
"Prošlogodišnji poraz u finalu za mene je najteži na klupskom nivou u karijeri", priznaje član najbolje petorke u sezoni 2012/13.
"Trebalo je da pobedimo, ali to je sport. Dobili smo novu šansu da im se revanširamo i verujem da ćemo je iskoristiti".

Krstić ističe i da je velika razlika između prošlog i ovog završnog turnira.
"U Istanbulu smo važili za prvog favorita takmičenja. Dominirali smo, pobeđivali rivale sa 30 razlike i svi su očekivali da osvojimo trofej. Sada je situacija nešto drugačija. Promenili smo tim, na klupu je seo Etore Mesina i bilo je potrebno određeno vreme da sve dođe na svoje mesto".

Iskusni košarkaš dobro zna da je u nokaut fazi takmičenja svaki detalj izuzetno bitan, a zaustavljanje plejmejkera Olimpijakosa Vasilisa Spanulisa navodi kao prioritet.
"On je mnogo bitan za njih, ali Olimpijakos može dobro da igra i bez Spanulisa. Odličan su tim, uostalom, nas su u Istanbulu skupo koštali poeni Printezisa i Papanikolaua".

CSKA se 10. put u proteklih 11 godina plasirao na Fajnal for, a Krstić uspešnu karijeru želi da obogati i trofejom Evrolige.
"U julu punim 30 godina i ulazim u period karijere kada želim da ostavim nešto iza sebe".

Plejmejker Moskovljana Miloš Teodosić je dva puta igrao finale Evrolige, ali nijednom nije slavio. Pre tri godine u Parizu Olimpijakos je poražen od Barselone, a njegov bivši klub bio mu je koban 2012.
"U Olimpijakosu sam proveo prelepe godine i ovaj duel za mene ima posebnu dimenziju. Najradije ne bih ni igrao protiv njih... Posle meča u Istanbulu postali su nam još veći rivali. Ta utakmica mi je još u sećanju, dugo posle nje  nisam mogao normalno da spavam. Nadam se da će sreća ovoga puta biti uz nas", kaže Teodosić, koji četvrti put učetvuje na Fajnal foru.

Olimpijakos je četvrti put u poslednjih pet godina na završnom turniru i pokušaće da postane tek treća ekipa koja je odbranila trofej. Otkako je 1988. uveden Fajnal for to su uspeli samo splitska Jugoplastika i Makabi.

Igrači koje je selektirao Duda Ivković i dalje su okosnica šampiona Grčke, a plasman na završni turnir je još jedan dokaz da je uspeh iz prošle sezone daleko od slučajnosti.
"Mi smo ekipa koja se nikad ne predaje. U Londonu ćemo pokušati da ponovimo rezultat iz Istanbula i osvojimo titulu. Pobediće tim koji se više bude borio, a nadam se da ćemo to biti mi. U dobroj smo formi i fizički i psihički. Nema straha. S druge strane, smatram da je veći pritisak na igračima CSKA, jer svi znaju kako su prošle godine izgubili finale", ističe Stratos Perperoglu koji je s Panatinaikosom dva puta bio prvak Evrope.

Tek drugi put u istoriji Barselona i Real Madrid će u direktnom duelu odlučivati o finalisti elitnog takmičenja. U sezoni 1995/96. Katalonci su u Parizu pobedili tada aktuelnog šampiona Evrope sa 76:70, ali su u finalu zaustavljeni od Panatinaikosa. Poslednji put u Evroligi španski velikani su se sastali u četvrtfinalu 2010, kada su takođe Katalonci bili uspešniji. Seriju su završili sa 3:1 i kasnije osvojili titulu u Parizu.
"Očekuje nas španski derbi, ali to ne može da se poredi s rivalitetom Panatinaikosa i Olimpijakosa. Pred Fajnal for 2009. bila je totalna ludnica! Mesec dana pre završnog turnira cela Grčka je pričala samo o tome. Sada se sve dešava mnogo brže, jer su četvrtfinalni mečevi završeni pre samo dve nedelje i nismo imali vremena da preterano razmišljamo o rivalitetu s Madriđanima", kaže bek Barselone Šarunas Jasikevičijus, najuspešniji aktivni učesnik takmičenja.

Litvanac šesti put učestvuje na Fajnal foru i ukoliko Barsa trijumfuje, biće to njegova peta titula. Jasikevičijus je jedini igrač koji je sa tri različita kluba osvojio Evroligu (Barselona, Makabi i Panatinaikos) i jedini koji je u poslednjih 20 godina tri puta uzastopno podizao najvredniji pehar.

Da je 37-godišnji košarkaš talija jasno je i po bilansu na završnim turnirima – osam pobeda i samo jedan poraz.
"I dalje imam ogromu želju da pobeđujem. Dokle god bude tako nastaviću da igram. U Londonu neće biti lako, pogotovo što nemamo adekvatnu zamenu za Pita Majkla. Real je izuzetno snažan tim, naročito njihova spoljna linija. Nijedan njihov igrač nije osvajao Evroligu i neki smatraju da je to naša prednost, ali zato imaju mnogo trofeja s reprezentacijom Španije", istakao je Jasikevičijus.

Mnogi tvrde da je došlo vreme da se Real konačno vrati na tron. Madriđani su sa osam titula najtrofejnija ekipa u Evropi, ali su poslednji put šampioni bili još 1995. sa Željkom Obradovićem na klupi. Kraljevići su igrali sve bolje kako se sezona približavala kraju i "čišćenje" Makabija u četvrtfinalu je samo dokaz da su Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Džejsi Kerol i ostali puleni trenera Pabla Lasa spremni da idu do kraja.

Real je u tri duela s Izraelcima imao koš razliku plus 50!
"Ekipa je u veoma dobroj formi. Spremni smo i radujemo se Fajnal foru. Iskustvo igranja završnog turnira od pre dve godine će nam mnogo značiti. Potrudićemo se da ne ponovimo iste greške. Mnogi potenciraju našu igru u napadu, ali mislim da se uspeh zasniva na odbrani. Bez obzira koliko ste dobri u napadu, ukoliko ne uložite ogromnu energiju u odbrani, ne možete da dobijete utakmicu na ovom nivou", tvrdi Serhio Ljulj.

RASPORED

PETAK, 10. MAJ

Polufinale
18.00  CSKA – Olimpijakos
21.00  Barselona – Real Madrid

NEDELJA, 12. MAJ

18.00  Meč za 3. mesto

21.00  Finale

Napomena: mečeve Fajnal fora prenosiće Sportklub

SRPSKI TRENERI OSVOJILI 18 TITULA

Srpski stručnjaci su 18 puta bili šampioni Evrope. Seriju je otvorio legendarni profesor Aleksandar Nikolić, koji je 1970, 1972. i 1973. bio prvak s italijanskim Varezeom, a poslednju, 2012, osvojio je Dušan Ivković s Olimpijakosom.

Potpunu dominaciju naših stručnjaka otpočeo je Božidar Maljković. S Jugoplastikom je Maljković dva puta osvajao Evroligu (1989, 1990), a isti uspeh ponovio je s Limožom (1993) i Panatinaikosom (1996).

Dušan Ivković je s Olimpijakosom dva puta bio najbolji, 1997. i prošle godine, dok je Svetislav Pešić 2003. doneo Barseloni prvi trofej prvaka Evrope. Rekorder je Željko Obradović koji je sa četiri kluba čak osam puta podizao trofej Evrolige.

Obradović je u debitantskoj trenerskoj sezoni 1992. bio šampion Evrope s Partizanom, a kasnije i s Huventudom (1994), Realom (1995) i Panatinaikosom (2000, 2002, 2007, 2009. i 2011).

MOŽDA NISTE ZNALI…

* Pored kvarteta CSKA – Krstić, Teodosić, Micov i Erceg – Srbiju će u Londonu predstavljati i sudija Ilija Belošević

* Rekord po broju postignutih poena ikada u finalnim utakmicama drži Žarko Varajić koji je u dresu Bosne 1979. Varezeu ubacio čak 45 koševa

* Najviše poena, po 27, u finalnim mečevima završnog turnira (od 1988) postigli su Manu Đinobili (Virtus Bolonja, 2002), Dejan Bodiroga (Panatinaikos, 2001), Zoran Savić (Jugoplastika, 1991) i Antoan Rigodo (Virtus Bolonja, 1991), dok je u Top 10 i Predrag Danilović (Partizan, 1992) sa 25 poena

* Najviše poena u jednoj utakmici na Fajnal foru ubacio je Bob Makadu, čak 39, za Trejser iz Milana 1988

* Aleksandar Đorđević je 1992. u finalu protiv Huventuda trojke šutirao pet od sedam i na večnoj listi deli prvo mesto sa Antoanom Rigodoom

* CSKA je u poslednjih 11 godina igrao deset puta na Fajnal foru, ali je i izgubio tri finala sa ukupno pet poena (2007, 2009. i 2012)

* Žarko Paspalj je jedini, uz Tonija Kukoča, izabran za najkorisnijeg košarkaša Fajnal fora, iako je njegov tim poražen u finalu. Bilo je to 1994. kada je legendarni as igrao za Olimpijakos

* Sa 13 osvojenih trofeja Italija je najuspešnija zemlja u elitnom takmičenju. Iza Azura su Španci sa 11, Grci sa osam, Rusi sa šest...

 

 


tagovi

EvroligaF4 EvroligaGrčkaRusijaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara