"Fudbaleri Mierkuree Tčijuk"
"Fudbaleri Mierkuree Tčijuk"

Frka u komšiluku: Mađarska vlada krade Rumunima klub za 4.000.000 evra!

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.09.15. | 13:45

Maleni klub iz treće lige postao je deo čuvene Akademije “Puškaš”, čiji je jedan od osnivača premijer Mađarske Viktor Orban

Fudbaleri Mierkuree Tčijuk

Nesvakidašnja fudbalska vest stiže nam iz Rumunije, i već sada je izazivala ogromnu tenziju kod naših severnih suseda. Vlada Mađarske uložila je 4.000.000 evra u trećeligaški rumunski klub Mjerkurea Tčijuk, iliti FK Čikšeredu, kako ga radije zovu mađarski državljani koji žive u ovom gradu.

Izabrane vesti

Radi se o mestu od 42.000 stanovnika, na istoku Transilvanije, u kojem živi čak 80 odsto etničkih Mađara, a lokalni klub, koji nema gotovo nikakve rezultate je, nakon potpisivanja sporazuma o kupovini, postao deo poznate Fudbalske Akademije “Ferenc Puškaš” iz Budimpešte.

Podsetimo, Akademija “Puškaš" nastala je pre ravno deset godina na inicijativu same Vlade Mađarske, a među dvanaestoricom osnivača nalazi se i aktuelni premijer ove države Viktor Orban

Kada je reč o samoj saradnji sa Mjerkureom, mađarski klub je već uplatio 4.000.000 evra za potrebe mlađih kategorija Čikšerede, a postoji i konkretan plan kako da se funkcionisanje (sada samo nominalno) rumunskog kluba unapredi u godinama koje dolaze.

Plan je da do 2019. godine u ovom gradu čelnici naprave infrastrukturu i pomoću mađarskog novca plasiraju se u Prvu ligu Rumunije.
“Već su nam napravili dva terena sa veštačkom travom. Investicija je vredna 4.000.000 evra, a uložili su i u infrastrukturu, kao što su pokrivanje tribina i drenaža terena, kako bi imao najbolje uslove za takmičenje”, otkrio je za lokalne medije trener i igrač Robert Ilješ.

Sporazum sa Adademijom podrazumeva i da najtalentovanija deca iz Mierkueree Tčijuk odlaze u Budimpeštu na fudbalsko usavršavanje.
“Postali smo partneri sa Akademijom i moramo tamo da usmerimo najtalentovaniju decu. Naravno, i odande će igrači dolaziti kod nas, a najvažnije sada je da se plasiramo u Drugu ligu Rumunije, a za kasnije, videćemo”, zaključio je Ilješ, inače nekadašnji prvotimac Brašova i Rapida iz Bukurešta.

Zanimljivo, osim vlade Mađarske koja je uletela u priču sa 4.000.000 i lokalne rumunske vlasti su pomogle Mierkureu sa još 1.000.000 evra, pa je jasno da ovaj klub sada raspolaže sa ozbiljnim sredstvima.

Ipak, medijima u Rumuniji ova se informacija ne dopada, i veruju da se radi o mešanju mađarske države u dešavanja na tuđoj teritoriji. Zato su njačešći natpisi u rumunskoj štampi o ovoj vesti da se radi o bombastičnim dešavanjima po tamošnji fudbal. 

(FOTO: Facebook/FC M-Ciuc - FK CsikSzereda)


tagovi

Viktor OrbanRumunijaMierkurea TčijukMađarskaAkademija Puškaš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara