"Otmar Hicfeld"
"Otmar Hicfeld"

General Hicfeld završio trenersku karijeru posle eliminacije njegove Švajcarske

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.07.14. | 12:02

Veliki stručnjak odlučio da posle više od tri decenija bavljenja ovim poslom, sedam osvojenih Salatara i dve Lige šampiona kaže „dosta“

Otmar HicfeldArgentina je u osmini finala 20. Mundijala tek u produžecima pobedila Švajcarsku, a ovaj duel će se pamtiti kao poslednja utakmica Otmara Hicfelda kao šefa stručnog štaba jedne ekipe, pošto je nemački stručnjak odlučio da se penzioniše posle više od 31 godine obavljanja trenerskog posla.

On će trenersku klupu zameniti udobnom foteljom televizijskog studija gde će raditi kao stručni konsultant.
“Moj posao kao trenera je završen. Ponosan sam na svoju karijeru. I ne mogu da izgubim kada radim na TV-u a-ha-ha. Imao sam neke fantastične timove, a svaki momenat u fudbalu se zalepi u tvoje sećenje, bila je to velika čast i imam srce puno emocija”, rekao je Hicfeld.

Izabrane vesti

Rođen je u Nemačkoj u Lerahu, na samoj granici sa Švajcarskom pa ni ne čudi što je u toj zemlji počeo i završio i igračku i trenersku karijeru. U Bazelu je krenuo sa rešetanjem mreža i u tom klubu je imao i najbolji učinak – 66 golova na 92 utakmice, a poslednji gol u karijeri je postigao za Lucern 1983. godine.

Nije pravio pauzu između igračkog i trenerskog posla i odmah je preuzeo švajcarski klub Cug, u njemu se kratko zadržao pa je prešao u Arau, a široj fudbalskoj javnosti je postao poznat po preuzimanju Borusije iz Dortmunda, sa kojom je osvojio i Ligu šampiona i dokazao da i napadači mogu da budu vrhunski treneri.

Hicfeld savetuje Lotara Mateusa

I tada je Bajern voleo da uzima od rivala pa je Hicfeld posle šest godina na Vestfalenu prešao u Minhen, i za takođe šest godina osvojio sve što se može osvojiti sa ovim klubom. Usledila je pauza od tri godine, tada je dobijao pozive da preuzme Nemačku reprezentaciju, ali popularni General nije želeo da se prihvati ovog posla, već se vratio u Minhen.

Posle druge epizode sa nemačkim gigantom Hicfeld se oprobao i na poslu selektora – naravno sa “njegovom” Švajcarskom. I nekako je bilo i prikladno da baš tu i sa ovim poslom završi karijeru - mada bi mnogi rekli da je za to rano jer ima 65 godina – u zemlji koja je bila sa druge strane granice mesta njegovog rođenja, ali opet bliža njegovom srcu.

(FOTO: Action images)


tagovi

Švajcarska 1Otmar Hicfeldmeđunarodni fudbalEvropaBrazil2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara