Reprezentacija Australije
Reprezentacija Australije

GRUPA C – Australija: Plače zlatna generacija iz 2006.

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.06.18. | 12:56

Mršavo, baš mršavo

Uzbuđenje je osećanje koje obično prati objavljivanje spiska uoči velike turnire. Ali kada je Bert Van Marvajk obelodanio tim koji će predstavljati Australiju na Svetskom prvenstvu u Rusiji – samo uzdasi. Objektivno, ova generacija Kengura je ispod svakog proseka, pa ni Australijanci ne gaje prevelike iluzije pred put na Mundijal.

Bez obzira na to što ovog puta neće biti u posebno teškoj grupi. Naprotiv. Čak su spremni da kažu da bi se ona ekipa iz 2006 -  kada su Kenguri predvođeni Harijem Kjuelom i Markom Vidukom ispred Hrvatske otišli do osmine finala - prošetala do nokaut faze takmičenja. U ovom sada timu nema takvih igrača.

Izabrane vesti

Doduše, Tim Kejhil je i dalje tu, ali malo je reći da je on daleko od zenita karijere. U decembru će proslaviti 39. rođendan, pa se sada od ofanzivca Milvola ne očekuje da bude taj koji će povući ekipu napred. Osim možda savetima.

O kvalitetu tima možda i najbolje svedoči to što su Australijanci Van Marvajkov spisak uglavnom propratili rečenicom: bar je Danijel Arzani tu. Imao je zaista odličnu sezonu u Melburn Sitiju, ali ako se nacija uzda u 19-godišnjaka sa tek 24 utakmice u vrlo skromnoj A ligi to nešto govori.

MOZZART KVOTE
Australija prolazi grupu - 4,00

Apsolutno iznenađenje na širem spisku ipak je bilo ime Frana Karačića, 22-godišnjeg fudbalera zagrebačke Lokomotive, koga Van Marvajk nije ni gledao, ali je morao da posluša preporuku asistenta Anta Milačića, jer nema mnogo izbora na desnom beku. Na kraju je i Karačić otpao. Na širem spisku je bio i Aleksandar Šušnjar, nekada štoper Donjeg Srema, ali je i on precrtan prilikom skraćenja. Za kratko da se vratimo na Karačića, cela ta priča je i Mađarima otvorila oči, pa su na prijateljskoj utakmici sve vreme gađali baš desnog beka Australije Džoša Risdona. Više puta je uhvaćen van svoje pozicije. Roland Salaj ga je samo u prvih 45 minuta dva ili tri puta probio. Više nego jasan problem u igri Van Marvajkovog tima, bez obzira na to što i Risdon polako raste.

Aron Moj

Kičma tima? Kapiten Mile Jedinak, mada je on pripremne mečeve počinjao na klupi, pa Aron Moj, u ovom timu možda i prva zvezda, naravno i Tom Rogić, koji je delovao sasvim dobro pred kraj sezone u Seltiku, ali to je ipak dominantan tim u Škotskoj, dok će Australija uglavnom igrati iza lopte. Takođe, odavno se Australijanci pitaju da li Moj i Rogić mogu da igraju zajedno u timu. Baš zbog toga, nije nemoguće ni da Rogić ispadne iz startne postave kako bi Kvins Parkov Masimo Luongo doneo više sigurnosti u defanzivi. Tu je i Trent Sejnsburi iz Grashopersa, štoper koji je trebalo da putuje i u Brazil 2014, ali je na debiju u Erediviziji – u dresu PEC Zvolea – pao na prskalicu koja je nekako virila iz terena usred meča i polomila mu čašicu kolena?!

Borbenosti im neće manjkati, ali ovde kvaliteta jednostavno nema, a Van Marvajk je brzo shvatio da je njegov prethodnik Angelos Postekoglu previše očekivao od ovakve ekipe dok je pokušavao da ih nauči “komplikovanim” taktičkim idejama sa udvajanjem klasičnih desetki, krilima koja se rotiraju... Van Marvajk ide odmah posle Mundijala i sigurno neće pokušavati ništa slično. Nema vremena za to. Da utegne odbranu koliko bude mogao, pa daj šta daš. Otud i ista startna postava u dva pripremna meča. Nikakvi eksperimenti, samo da se izvuče maksimum.

U te dve pripremne utakmice, u vezu su igrali Moj, Rogić i Luongo, ali su rezervisti Jedinak i Džekson Irvin iz Hala umeli da unesu stabilnost sa klupe i omoguće napadačima da ostanu napred. Zato se sada spekuliše da bi Jedinak mogao da se vrati u prvih 11, pitanje je samo umesto koga.

RASPORED UTAKMICA U GRUPI S KVOTAMA
16. jun 12.00(1,27) Francuska (5,80) Australija (12,0)
21. jun, 17.00(1,75) Danska (3,50) Australija (5,10)
26. jun, 16.00(3,45) Australija (3,25) Peru (2,20)

Nametnuo se i Arzani, življe izgleda Australija sa njim na terenu, ali kako je prvi rival Francuska jasno je da će on verovatno bar na početku turnira biti iskorišćen kao džoker sa klupe, dok će na startu ekipa izgledati dosta defanzivnije. Pa ako uvedu utakmicu u neizvesnu završnicu, pritom se francuski odbrambeni fudbaleri malo opuste, onda možda i prilike za Arzanija. Za preostale dve utakmice, kada će Kenguri juriti rezultat, biće prostora i da zaigra od prvog minuta.

U odnosu na neke ranije mesece, promena i u napadu. Tom Jurić se tek oporavio od povrede kolena, pa ga je u samom špicu menjao Endrju Nabut iz Urave.

Jeste prošle nedelje je Australija u Sankt Poltenu otresla Češku sa 4:0, ali bila joj je to prva pobeda na gostovanju još od 2016, a jedna lasta ne čini proleće. Jeste, posle su savladali i Mađarski i to golom u sudijskoj nadoknadi. Ali sve skupa, Australija je bez sumnje jedna od najslabijih ekipa na turniru.

Ako ništa drugo, bar su imali više sreće nego na žrebu za Mundijal 2014. kada su upareni sa Španijom, Holandijom i Čileom. Ovo sada deluje kao boza.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara