Gvardiola ode kod šeika i dobije 100.000.000 evra za pojačanja... A šta radi Bajern? I ko najviše troši?

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.03.19. | 15:08

Zlurade prozivke iz Minhena u kojima ima i nema istine

„Lako je Gvardioli kada može da potroši para koliko hoće na pojačanja... I ja bih bio prvak Engelske sa takvim timom. Neka uzme Barnli ili Brajton pa neka bude prvak“.

Sigurno ste makar jedno čuli da neko kaže nešto slično. Prilično gruba računica, u kojoj ima i dosta istine. Gvardiola jeste trener koji u Mančester Sitiju troši ogroman novac na pojačanja i koji na svakoj poziciji ima makar po dvojicu sjajnih fudbalera, a iz omladinske škole skoro da nije promovisao nijednog igrača.

Izabrane vesti

Ipak, Gvardiola samo prednjači u onome što rade i treneri - tačnije uprave -  ostalih velikih klubova. Svi troše jer je tu trku nemoguće izdržati bez velikih ulaganja. Mančester Siti i PSŽ najčešće bodu oči jer nemaju veliku tradiciju kao ostali moćni klubovi, ali zato na tržištu pokazuju moć i mišiće zahvaljujući legalnim i nelegalnim injekcijama arapskih petro dolara.  

Na taj račun je danas otrovnu strelicu odapeo i Bajernov predsednik Uli Henes čiji klub je dosad često zatupao stav štedljivosti i umerenog trošenja novca na pojačanja.
„Moj prijatelj Pep Gvardiola mi je ispričao šta se dešava kada želi da potpiše nekog igrača od 100.000.000 evra. Sakupi video snimke o igraču i onda odleti kod šeika da mu pokaže. Tamo ručaju i tokom ručka mu Pep pokazuje snimke. Onda šeik prebaci novac, sledećeg dana malo poveća cenu nafte i tako pokrije trošak“, pomalo zlurado je prokomentarisao Henes.  

Potom je ponosno istakao da Bajern ne posluje na takav način.
„Drago mi je što mi u Bajenru nismo takvi. Kada idemo u banku, ne idemo u odeljenje za kredite, već u odeljenje za prihode“.

Međutim, koliko u Henesovoj poruci ima istine, toliko je i neke stvari iskarikirao.

Gvardiola jeste potrošio 600.000.0000 evra na 22 pojačanja otkako je došao u Mančester Siti pre dve i godine, ali nikada nije doveo pojačanje od 100.000.000 evra. Najskuplja Gvardiolina kupovina je bio Rijad Marez koji je prošlog leta plaćen nešto preko 70.000.000 evra, a 50.000.000 evra i više je plaćao za transfere Bernarda Silve, Leroja Sanea, Kajla Vokera, Džona Stonsa, Benžamina Mendija i Emerika Laporta. Najskuplje pojačanje u istoriji Mančester Sitija je Kevin de Brujne koji je Volfzburgu plaćen 80.000.000 evra dve godine pre Gvardiolinog dolaska.

Ipak, to ne menja suštinu da je Gvardiola trošio ogorman novac od dolaska u klub. U tom periodu, od leta 2017. godine, samo je Maks Alegri kao trener dobio skuplja pojačanja. Njegov Juventus je za poslednje dve i po godine uložio 613.000.000 evra u kupovine novih fudbalera. Treći na listi u istom peripodu je Unaj Emeri, četvrti Ernesto Valverde, peti Žoze Murinjpo, šesti Jirgen Klop, sedmi Antonio Konte, osmi Tomas Tuhel, deveti Dijego Simeone, a deseti Leonardo Žardim. Tek na 18. mestu je Karlo Anćeloti, a na 21. poziciji je Maurisio Poketino...

Henes je istovremeno najavio i najveći investicioni poduhvat u istoriji Bajerna. Potvrdio je da je klub obezbedio sredstva veća od 200.000.000 evra za ulaganja u nove igrače narednog leta. Kaže da je to postignuto štednjom iako iz Bajerna stoje najmoćnije državne i provatne kompanije Nemačke.

Bajern je već za 35.000.000 evra kaparisao Benažmina Pavara iz Štutgarta, dogovoren je i 80.000.000 evra težak transfer Lukasa Ernandeza iz Ateltika, a spekuliše se i da će 80.000.000 evra biti izdvojeno za Nikolu Pepea iz Lila...

Bajern nema šeika kao Gvardiola, ali ima sličnu finansijsu moć kojom teroriše ostatak Bundeslige već godinama. Što Henesu ne smeta...

(FOTO: Reuters)

 


tagovi

Pep GvardiolaUli Henes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara