"Horhe Sampaoli"
"Horhe Sampaoli"

I Srbija je pomogla ovom uspehu Čilea

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.06.14. | 09:14

"Sampaoli je nastavio tamo gde je stao Marselo Bijelsa, obojica mnogo pažnje posvećuju taktici i nisu baš prijatni ljudi", objašnjava čileanski novinar

Horhe Sampaoli(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Brazila)

Čileanci su svetskog prvaka spakovali za let kući i istakli najozbiljniju kandidaturu za iznenađenje Mundijala. Sjajan tim, plus 50.000 navijača u Brazilu najavljuju da bi ovo mogao da bude trenutak istorije za momke sa Pacifika. Pobeda nad Španijom nema ni najsitniju mrlju, kao ni plasman u osminu finala. O igri čileanske reprezentacije se priča o superlativima, a selektor Horhe Sampaoli uživa ogromno poverenje među svojim zemljacima.

Izabrane vesti

Nama Srbima ostaje da se zapitamo kako to da reprezentacija sa dva igrače vrhunske klase u evropskim okvirima igra takav fudbal i kako je uspela da tako dominantnom igrom eliminiše prvaka sveta i Evrope. Ista ona reprezentacija koju smo mi peške savladali u Ženevi pre godinu i po dana.

Gde su sada oni, a gde mi?

Nama taj meč nije mnogo značio, pošto je šteta u našoj reprezentaciji samo zamaskirana rezultatom, ali Čileanci bi taj poraz trebalo da slave.
“Posle te utakmice, smenjen je selektor Klaudio Borgi i postavljen aktuelni strateg Horhe Samapoli. Jednostavno, sa Borgijem nije išlo. Nismo mogli tako da nastavimo, visio nam je plasman na Mundijal. U poslednjem trenutku smo promenili kurs i izabrali pravi put“, kaže nam čileanski novinar David.

Čileanski novinar

Kolika euforija vlada među Čileancima, pored 50.000 njihovih navijača u Riju, najbolje govori i atomsfera među novinarima. Svi na sebi imaju neko obeležje La Rohe, često dolaze i u dresovima. Neki će reći da je to neprofesionalno, ali u pitanju je samo strast i ljubav prema svojoj domovini.

Nego da se vratimo na poraz od Srbije...
“Bivši selektor Klaudio Borgi je bio trener Kolo Kola i radio je tamo sa mnogim reprezentativcima. On ima pristup da sa igračima gradi prijateljske odnose i oni se lako vežu za njega. Međutim, reprezentacija nije isto što i klub. Oni ne rade svakodnevno kao u klubu. U nacionalnom timu je potrebna čvrsta ruka. Horhe Sampaoli je pravi čovek. Tačnije, on je nastavio tamo gde je stao Borgijev prethodnik Marselo Bijelsa. Obojica mnogo pažnje poklanjaju taktici i nisu baš prijatni ljudi. Sve razrađuju do detalja. Verujte mi da je Sampaoli pet meseci danonoćno radio na pripremi ekipe za Mundijal. Obraćao je pažnju na svaku sitnicu koja bi mogla da utiče na rezultat. Zato igrači bez pogovora poštuju tu njegovu metodičnost“, kaže David.

Njegov kolega Nikolas ističe da pobeda nad Španijom nije iznenađenje, jer ova ekipa Čilea je tako sklopljena da i ako ima slabe tačke, one se dobro prikrivaju.
“Sampaoli se pre svega vratio Bijelsinoj formaciji sa trojicom igrača u poslednjoj liniji i Vidalom koji menja mesta sa napadačima. Ključ svega leži u gotovo samoubilačkom presingu koji igramo. Fizička spremnost igrača je dostigla maksimum i Špancima nismo ostavljali ni pedalj terena, ni sekund za razmišljanje“.

Navijači Čilea

Raspoloženje koje vlada među Čileancima, neki će nazvati preteranom euforijom, a neki opravdanim optimizmom. Ipak, zašto da ne očekuju veliki rezultat? Do sada su na takmičenju pokazali više od Brazila. Poslednje kolo će dati odgovor i na koga će ići u osmini finala. Možda baš Brazil koji ih je zaustavio u jedine dve osmine finala koje su igrali u prethodne tri decenije. Sada kada su izbacili Špance, niko ne sme da im prognozira krajnji domet.

A ko zna da li bi se išta od ovoga desilo da one novmebarske noći 2011. godine Srbija u Ženevi nije skinula skalp Čileancima. Možda bismo tada mi imali sreću da smenimo tadašnjeg selektora i danas budemo u koži Čileanaca...

(FOTO: Aleksandar Gligorić/Action images)


tagovi

međunarodni fudbalJužna AmerikaHorhe SampaoliČileBrazil2014BBrazil2014Aleksandar Gligorić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara