Istina o Pari Sen Žermenu i finansijskom fer-pleju

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.02.18. | 15:25

UEFA zakazala dolazak inspekcije na Park prinčeva za mart, može li PSŽ da se izvuče posle strahovite kupovine Nejmara

Prethodno leto je u almanasima označeno kao prekretnica u istoriji modernog fudbala.

Pari Sen Žermenov megalomanski projekat začinjen katarskim parama kojim upravlja Naser al Kelaifi dostigao je vrhunac prošlog leta, kada su probijene sve dotadašnje finansijske granice. Prvo je Barseloni iskeširano vratolomnih 222.000.000 evra za Nejmara, da bi poslednjeg dana prelaznog roka sa Monakom dogovoren bombastični transfer Kilijana Mbapea, pokriven u formi pozajmice do juna, uz obaveznu kupovinu na 180.000.000 evra, što će ultratalentovanog Francuza uskoro učiniti drugim najskuplje plaćenim igračem sveta. 

Izabrane vesti

Brdo miliona utrošeno na obeštećenja i plate otvorilo je poglavlje značaja i validnosti finansijskog fer-pleja, o čemu se gotovo svakodnevno piše i priča u fudbalskoj Evropi. Tek s krajem zimskog prelaznog roka smirile su se priče o frci na Parku prinčeva i dugu od 70.000.000 evra koji je klub trebalo da anulira kako bi izbegao novu, verovatno i rigorozniju kaznu Uefe zbog potencijalno novog kršenja kodeksa FFP (maja 2014. godine UEFA kaznila PSŽ sa 60.000.000 evra, uz smanjenje veličine sastava i ograničenu moć kupovine, što je godinu dana kasnije oboreno). Taj iznos je tek donekle umanjen prodajom Lukasa Moure Totenhemu za 28.000.000 evra.

Kako navode određeni mediji, tokom narednih mesec dana finansijska kontrola doći će na Park prinčeva da pročešlja papire, a posle detaljne analize biće utvrđeno da li je PSŽ napravio povredu pravilnika tako što je ogromna ulaganja pravdao multimilionskim sponzorskim ugovorima brojnih kompanija mahom iz Katara, što je donekle viđeno kao pronalaženje rupe u zakoniku. Iz Uefe se, navodno, pročuo glas da ne odobravaju ovakav vid finansiranja, odnosno „pokrivanja“ brojnih troškova, a vrhuški iz sedišta u Nionu se ne sviđa to što sve više klubova poteže upravo takvim rešenjima. A upravo je ovaj model, takozvani „država-tim“ sistem, PSŽ usavršio do tančina, na čelu sa čovekom iz senke i vođom celog projekta, Al Kelaifijevim šefom - Jasimom al Tanijem. Inače, nekadašnjim prestolonaslednikom Katara i treći sin nekadašnjeg šefa katarske države Hamada bin Kalife al Tanija. Katar i danas stoji iza Pari Sen Žermena.

Nepovoljna situacija za PSŽ leži u tome da tokom zime klub nije uspeo da proda igrače u visini od pomenutih 70.000.000 evra i da još stoji dug od 42.000.000 evropskih novčanica. To je suma koju bi PSŽ morao da ukloni do 30. juna, kada se zatvara finansijski ciklus FFP.

UEFA će se, navodno, ophoditi prema PSŽ kao i prema ostalim klubovima. Upozorenja već postoje, sastanaka je već bilo, a konačna odluka će pasti posle narednog monitoringa, zakazanog za mart. Na Parku prinčeva znaju kako je to kada plaćaš penale zbog prethodnih grehova, zbog čega će klub morati da pripremi dobru odbranu kako bi izbegao još rigoroznije mere.

(FOTO: Action Images)


tagovi

NejmarNaser Al KelaifiKilijan Embapefinansijski fer-plej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara