"Sa sastanka klubova Jadranske lige"
"Sa sastanka klubova Jadranske lige"

Jadranska liga po svaku cenu!

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.05.16. | 17:45

To je zaključak predstavnika svih klubova regionalnog takmičenja

Sa sastanka klubova Jadranske lige

Dok košarkaška Evropa s nestrpljenjem iščekuje ishod pregovora Fibe i Evrolige, predstavnici svih klubova Jadranske lige na današnjem sastanku Skupštine doneli su definitivnu odluku - u regionalno takmičenje po svaku cenu! Takođe - odlazak najboljih klubova regiona u Evroligu i Evrokup nema alternativu.
"Razmotrili smo trenutni status ABA lige u odnosu sa Evroligom i Fibom. Jadranska liga ostaje na istom kursu, to je zaključak svih klubova i ići će se istim pravcem i u sezoni 2016/17. Tačno pratimo dešavanja u evropskoj košarci, razmotrili smo neke stvari koje bi mogle da priprete regionalnoj košarci, U sredu ćemo uputiti poziv svim nacionalnim Savezima, kako bismo mogli da napravimo još bolju i jaču Jadransku ligu. Ova liga predstavlja ozbiljan biznis i želimo da ona bude jedna od najboljih u ovoj regiji u budućnosti", poručio je predsednik ABA lige i prvi čovek Budućnosti Dragan Bokan.
"Dosta se spekulisalo poslednjih dana o budućnosti ABA lige, ali mi smo svi jedinstveni, bez obzira šta se piše i priča. Nijedan papir ni iz jednog saveza, niti institucije nije nam stigao gde piše da se ovakva Jadranska liga ne priznaje, tako da nismo ni mogli da reagujemo na sve ono što se piše. Moram da napomenem da imamo jednu stabilnu finansijsku situaciju i nadam se da će ona biti još bolja u narednim godinama. Treba videti šta će se desiti i biti spreman reagovati. Definitivno smo danas čuli od svih predstavnika klubova da im je najvažnije igranje ABA lige, što je interes svih nas u regionu"

Izabrane vesti

Što se tiče spekulacija da bi naredne sezone mogla da usledi "rokada" termina odigravanja ABA lige i domaćih šampionata, Bokan je rekao da se ništa neće menjati, odnosno da ostaje isti kalendar koji je važio u prethodnoj sezoni. On je takođe naglasio da je u Sudu u Minhenu pokrenuta inicijativa da se Jadranskoj ligi omogući nesmetano funkcionisanje dok se sukob Evrolige i Fibe ne reši, a zatim i naprave konkretni potezi kada se nešto više bude znalo.

Prvi čovek Crvene zvezde i potpredsednik ABA lige Nebojša Čović rekao je da će ABA liga pokušati da reši nesporazum sa nacionalnim Savezima, ali i napominje da ova Liga ništa nije loše napravila.
"Dogovor je nastao na osnovu analize i informacija koje smo imali na raspolaganju. Mi nismmo prekršili nijedan osnivački akt ABA lige, koje su priznali Savezi i Fiba. Kada smo pogledali dalju dokumentaciju, mi nemamo ni jednu zvaničnu odluku ni Fibe, ni Saveza o nepriznavanju takmičenja. Mi maksimalno poštujemo propozicije, setite se da smo kompletnu dokumentaciju slali i Fibi i Evroligi na reviziju. Mi se držimo svega što je napisano i želimmo da sa nacionalnim Savezima organizujemo sastanak i rešimo ovu situaciju. Znamo da ništa nismo krivi, niti mislimo da su Savezi nešto pogrešili. Oni se nalaze u jednoj nezavidnoj situaciji i mi ih razumemo. Ako ne budemo mogli da dođemo do dogovora onda postoje ustanove, odnosno sudovi na kojima će se to rešiti", poručio je Čović.

Predsednik Cedevite Mladen Veber otkrio je da je Cibona zasad jedini klub koji  je zvanično podneo zahtev za učestvovanje u Fibinoj Ligi šampiona, ali istakao da to neće ugroziti postojanje ABA lige, već da je to fleksibilnost ovog takmičenja.

(FOTO: MN Press) 


tagovi

Žarko ČabarkapaFK PartizanNebojša ČovićMega LeksJadranska ligaDragan BokanFK Crvena zvezdaCibona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara