Kakav meč u Laktašima! Partizan je strašan, ali Budućnost je u finalu... Popović kroz produžetak do etikete heroja

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.09.18. | 19:59

Crno-beli imali Budućnost u šaci, ali nisu iskoristili brojne šanse koje su se ukazale u četvrtoj deonici...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Kakav meč u Laktašima! Drama, tenzija, energija, produžetak... Prštalo je na sve strane! Nema veze što sezona tek počinje za sedam dana, Partizan i Budućnost su jako želeli ovu pobedu! Iako ju je Partizan želeo malo više, Budućnost je na kraju uzela sve sa talona, samo na mišiće i taj element starosti, koji je bio od presudnog značaja - 90:87 (19:24, 24:25, 22:18, 11:9, 14:11).

Izabrane vesti

Parni valjak nije uspeo, a tako je lako mogao da vidi Budućnost na kolenima. I tu je iskustvo odigralo ključnu ulogu. Koliko se samo podgorički tim nudio crno-belima u četvrtoj deonici kroz čak šest neiskorišćenih akcija, ali je na kraju nedostajalo da puleni Nenada Čanka zadaju taj završni udarac. Nisu do njega mogli. Petar Popović je iskočio kao veliki heroj produžetka sa sedam uzastopnih poena na početku, Vanja Marinković mu je to omogućio vezanim faulovima. Od tada Partizan je sve snage usmerio ka tome da se vrati i nije uspeo. A posle Popovićevih promašaja sa penala na pet sekundi do kraja, kod rezultata 87:90 Beograđani su čak imali i napad za novi produžetak. Loše su ga organizovali i tako položili oružje...

Partizanova polazna tačka za nastavak sezone apsolutno mora da bude utakmica protiv Budućnosti! Ako je Nenad Čanak još i pre sudijskog podbacivanja lopte želeo da iz ovog susreta izvuče pozitivne i negativne elemente - onda su stranice njegovog teftera dobro popunjene. 

Apsolutno nema dileme da u ovom mladom sastavu Partizana ima dosta materijala za obradu, ali konačne domete odrediće naredne sedmice, pa i meseci. Ne treba, opet zaboraviti da je Parni valjak u meč ušao bez dvojice najiskusnijih igrača, Novice Veličkovića i Bondže Sija i da je uprkos tome bio na loptu od pobede.

Ovaj Partizan je, shodno kvalitetu i iskustvu rostera, donekle pokazao odlike onog starog tima, iz nekih drugih vremena. Od prve lopte u petoj brzini, pa kud puklo! S mnogo žara, energije i motiva. Ona četiri minuta s početka pokazala su koliko je crno-belima zaista bilo do nadmetanja sa daleko skupljim rosterom. Trojka Vanje Marinkovića, jedan, pa drugi dvokorak Radeta Zagorca, Strahinja Gavrilović sa distance, Džok Lendejl kao protiv Mornara... Već posle samo četiri minuta Aleksandar Džikić je morao da prekida igru minutom pauze, jer je rezultat na semaforu glasio - 14:7. Bio je zalet kakav je Partizanu bio potreban za nastavak. 

Ako se o kvalitetima Radeta Zagorca mnogo toga znalo i pre njegovog dolaska u Humsku 1 ovog leta, što se jasno videlo i večeras, onda je Džok Lendejl ipak izazvao mnogo pozitivnih reakcija. Nema sumnje - nekadašnji student univerziteta Sent Meriz je najprijatnije iznenađenje ova tri dana završnog turnira. Ponovo je Lendejl bio na pravim talasnim dužinama u prvom poluvremenu, pa je skupio dvanaest poena, pet skokova i po jednu asistenciju i blokadu i tako pokazao da bi mogao da bude vrlo zanimljivo pojačanje. 

U odsustvu iskusnijih igrača, te kroz slabije veče Đorđa Gagića, Zagorac i Marinković su morali da preuzmu odgovornost i poguraju ekipu napred! Mnogo je čudna prošla godina bila za nekadašnjeg kapitena Mege, od rastanka s Memfisom, preko duge pauze i onog trilera oko transfera u Partizan, do odlaska u Betis gde je skroz nestao... I opet, kao da se sve to nije dogodilo. Suvi kvalitet niko ne može da obriše tek tako. S mnogo lakoće je lomio protivničku odbranu i dovodio do ludila svoje čuvare. A on, imao je brojne zadatke, pa čak i da u odbrani bude i četvorka i pokriva Erla Klarka, u nedostatku pravih rešenja na klupi crno-belih. Na kraju 15 poena, osam skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte. Ponovo jako raznovrsno.

Vanja je i sam posle trijumfa nad Mornarom rekao da bi ovo mogla da bude sezona njegove drugačije, veće uloge u timu i na terenu. Igrao je vrlo dobro, onom trojkom za 72:67, na četiri i po minuta pre kraja zapalio je Laktaše. A onda je u produžetku hodao po tankoj žici. Oni faulovi, tehnička, pa koševi u bitnim momentima... Svakako mu je rola sa 19 poena bila potrebna.

Markus Pejdž je ponovo delio lopte po želji, iako se vidi da i njemu fale rutina i utakmice u nogama. Izgubio je ključnu loptu na minut pre kraja produžetka i tako nesvesno presudio svom timu. Ubeležio je dvanaest poena, sedam asistencija i tri skoka. 

Budućnost je definitivno još u fazi izgradnje timske hemije. Vide se brojni nedostaci u igri, posebno na planu kolektivne odbrane i određenih napadačkih postulata. I pored toga veliki je skok u kvalitetu u odnosu na prošlu sezonu. Edvin Džekson je imao manji prostor nego što bi inače dobio, ali svakako nije pokazao ono zbog čega je doveden. Ponovo je Erl Klark, baš kao kroz pripreme i susret s Igokeom, pokazao najviše. Koristio je Partizanovu boljku na poziciji četiri, činjenicu da je Zagorac fizički inferioran, a Lendejl spor za njega i strpao 17 poena, uz sedam uhvaćenih lopti. Kao i Koti Klark, koji je skupio 15 poena. Danilo Nikolić je zasijao u prvom delu, posle je nestao. Suad Šehović nije mogao da pogodi iz svojih pozciija, Nemanja Gordić je na momente znao da bljesne, ali to ovog puta bio onaj čovek iz prošlosezonskog finala Jadranske lige. 

Nikole Ivanovića nigde nije bilo gotovo 40 minuta, a onda je u ključnom napadu utakmice ušao u dvokorak, pogodio, izvukao Lendejlov faul i dodao slobodno bacanje za novi rezultatski okret i vođstvo Budućnosti (76:75) na sedam sekundi do kraja. Na njegovu sreću Aleksej Nikolić je u sledećem posedu pogodio samo jedno bacanje, za produžetak... A, opet, njegov hitac za pobedu u tom momentu bio je ćorak. 

PARTIZAN - BUDUĆNOST 87:90 (24:19, 25:24, 18:22, 9:11, 11:14)

Dvorana: Sportska dvorana Laktaši
Gledalaca: 2.000
Sudije: Saša Pukl, Tomislav Hordov, Gordan Terlević

PARTIZAN: Pejdž 12, Trifunović, Aranitović 2, Marinković 19, Gegić 2, Pecarski, Gavrilović 3, Zagorac 15, Lendejl 16, Gagić 9, Nikolić 9

BUDUĆNOST: Džekson 5, Ivanović 10, Šehović 3, E. Klark 17, Barović 3, K. Klark 16, Gordić 12, Ilić, Kraft 2, Nikolić, Popović 14, Nikolić 8

SUPERKUP ABA LIGE - POLUFINALE

Subota:

Partizan - Budućnost 87:90

20.30: (1,60) Crvena zvezda (14,50) Cedevita (2,55)

ČETVRTFINALE - REZULTATI

Četvrtak: 

Mornar - Partizan 77:91
/Karington 21 - Gagić 23/

Budućnost - Igokea 90:86
/Gordić 19 - Zubčić 21/

Petak:

Cedevita - Zadar 85:77
/Bel 23 - Grant 21/

Crvena zvezda - Olimpija 86:60
/Cirbes 14 - Mesiček 15/

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
FotoABA Liga


tagovi

Džok LendejlRade ZagoracVanja MarinkovićĐorđe GagićMarkus PejdžKoti KlarkNemanja GordićNikola Ivanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara