"Andre Šubert"
"Andre Šubert"

“Knjiški moljac” Šubert sa desetkom odbranio diplomski na univerzitetu u Menhengladbahu!

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.11.15. | 11:32

Borusija ostavila 44-godišnjeg stratega na klupi posle sjajnih rezultata u proteklih osam nedelja

Andre Šubert"Nismo slepi. Vidimo šta radi čovek", pomalo iznervirano odgovorio je sportski direktor Borusije Menhengladbah Maks Eberl na ko zna koje po redu pitanje o status Andrea Šuberta. Do tada van Nemačke skoro pa anonimni trener pre osam nedelja preuzeo je kormilo na Borusija Parku i javnost se pitala da li će ga uprava kluba ostaviti na tom zadatku ili će posegnuti za drugim rešenjem.

Situacija isprva nije bila nimalo laka. Lusijan Favr je posle sjajnih igara u prošloj sezoni i plasmana u Ligu šampiona izgubio konce. Posle pet kola Borusija je imala nulu na svom bodovnom saldu, paralisano je tavorila na začelju. Nešto je moralo da se promeni. Šubert, koji je do tog trenutka vodio U23 ekipu Borusije, dobio je zadatak da ugasi požar.

Izabrane vesti

Navijači su očajnički listali štampu čekajući da vide ko će to zaista i učiniti. U Šuberta nisu verovali. Uostalom, njegov najveći uspeh pre toga bio je taj što je Paderborn doveo iz treće lige u Cvajtu. U Sankt Pauliju je otpušten posle samo jedne pobede u sedam mečeva. Bio je i selektor U15 reprezentacije Nemačke. Ali Borusija je igrala Ligu šampiona. Nemoguće da će tako zahteva zadatak biti poveren tako neiskusnom stručnjaku. Čoveku koji nije imao upečatljivu igračku karijeru, koju je proveo na amaterskom nivou. Usput, sve vreme radeći kao trener u mlađim kategorijama. Diplomirao je sportske nauke na univerzitetu u Keselu. Praksi je imao u Bajernu, Šalkeu i HSV-u. Uz Marena Majnerta i Olafa Jansena bio je najbolju student u klasi. Knjiški moljac? Teoretičar? U najbolju ruku pomoćnik koji treneru analizira rivale?
"Ne moram da radim u Bundesligi ili Cvajti da bih bio srećan čovek", prkosno je odgovarao 44-godišnji strateg. "Uostalom, smi smo mi privremena rešenja. Razlika je samo u tome što ja i nemam ugovor. Biću ovde dok mi dozvole".Igrači nisu imali dilemu

Međutim, nije dugo prošlo pre no što je mišljenje javnosti počelo da se menja. Borusija je počela da igra kao sasvim drugačiji tim., iako se ništa radikalno u igri nije promenilo. Nešto viši presing, letnja akvizicija Lars Štindl počeo je značajno da doprinosi, snašao se u ulozi "desetke" iza Rafaela… Ali sa tim sitnim, neki bi rekli kozmetičkim promenama ona moćna, ubitačno efikasna Borusija iz prošle sezone ponovo je promilila glavu kroz oblake.
"Ovo je bilo previše brzo za nas. Loptu jedva da smo videli. Jurili smo senke", priznao je trener Herte Paul Dardai posle 1:4 u Berlinu.
"Ko god kaže da Šubert ne treba da ostane nema pojma o fudbalu", nadovezao se kapiten Menša Granit Džaka, koji je vezu ekipe i privremenog trenera opisao kao "wilde Ehe" - divlji brak.

Ni povrede važnih igrača poput Patrika Hermana, Andrea Hana i Martina Štrancla nisu mogle da zaustave Šubertovu kaznenu ekspediciju. U sedam utakmica u Bundesligi šest pobeda i remi sa Ingolštatom, protiv Juventusa, finaliste iz prošle sezone, dva meča u Ligi šampiona bez pobednika, Šalke je savladan u nacionalnom Kupu.

Eberl je najavio da će tokom reprezentativne pauze uprava sesti sa trenerom i diskutovati o svemu. Sa reči je prešao na dela i danas je zvanično objavljeno - Andre Šubert je potpisao novi ugovor sa Borusijom i klubu iz Menhengladbaha se obavezao na vernost do 2017. godine. Andre Šubert je sa desetkom odbranio diplomski rad na Univerzitetu u Menhengladbahu.

Pratite MOZZART i na Vajberu

(FOTO: Action Images)


tagovi

NemackaEvropaBorusija MenhengladbahAndre Šubert

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara