""
""

Košarkaški vanzemaljac: Šta o Dudi kažu Paspalj, Dule i Praja

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.16. | 14:05

“Radi se o velikom treneru, koji je imao izvanredne rezultate. Mnogo je učinio na očuvanju kulta reprezentacije Jugoslavije", naveo je, pored ostalog, Vujošević

Legendarni trener Dušan Ivković rešio je da završi prebogatu karijeru, a neki od ljudi koji su sarađivali sa patrijarhom evropske košarke, kako su ga svojevremeno krstili Amerikanci, navode da je to čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u igri pod obručima.

Izabrane vesti

Žarko Paspalj sa Ivkovićem je radio u klubu i u reprezentaciji i to veoma uspešno.
“Radili smo zajedno u reprezentaciji i Panioniosu, a ono zlato iz Atine 1995. godine je bilo specifično, ne toliko sportskom rezultato, već zbog svega onoga što se dešavalo. To je donelo kontinuitet rezultata do 2002. godine. Duda je jedan od tri najveća evropska trenera svih vremena, ali nemojte da mi tražite da ga rangiram da li je prvi, drugi ili treći“, kazao je Paspalj za MOZZART Sport.

Paspalj je dodao da je njegov lični odnos sa Ivkovićem uvek bio veoma dobar, a na pitanje da li su on i ostali iskusniji reprezentativci imali nešto drugačiji tretman od mlađih u nacionalnom timu, rekao je:
“Duda je u kategoriji trenerskih vanzemaljaca. Normalno je da stariji igrači imaju popust, a kad si mlađi to ne postoji. Ali, danas ne možete igrače da naterate na osnovne stvari. Uostalom, kažite mi šta je to popust? Zamislite da sad naterate nekog da celo leto, odnosno dva meseca provede na pripremama“.

Ivković je udario i trofejne temelje košarkaškog kluba Partizan, a bivši strateg crno-belih Duško Vujošević istakao je da se radi o stručnjaku koji je uradio mnogo za kult reprezentacije.
“Radi se o velikom treneru, koji je imao izvanredne rezultate. Mnogo je učinio na očuvanju kulta reprezentacije Jugoslavije. To je čovek koji se borio za dostojanstvo i autoritet ovog poziva, neko ko je promišljeno vukao sve poteze na terenu i van njega“, naveo je Vujošević za naš portal.

Trofejni stručnjak smatra i da bi Ivković na neki način trebalo da ostane u košarci.
“Završetak trenerskog poziva ne bi trebalo da bude i kraj angažovanja u košarci. Bilo bi šteta da tako bude. To njegovo isprepletano znanje može da iskoristi jako dobro na drugim funkcijama“, dodao je Vujošević.

Jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Dalipagić rekao je da je Ivković svojevremeno naučio mnogo toga od utemeljivača jugoslovenske škole košarke i uspešno prenosio znanje mlađoj generaciji trenera.
“Velika i blistava karijera. Radili smo jedna sezone u Partizanu, kada sam se vratio iz vojske. Dobro smo sarađivali, iako sam imao tada problem sa zadnjom ložom. Sećam se i da sam kasnije igrao protiv njegovog Arisa u dresu Venecije, dobili smo, ali smo kasnije izgubili finale“, kazao nam je Dalipagić.

Ivković ima 72 godine, celu igračku karijeru proveo je u Radnickom, a kao trener je radio u Partizanu, Arisu, Radničkom, Šibenki, Vojvodini, PAOKU-u, Panionisu, Olimpijakosu, AEKU, moskovskom CSKA,. Dinamu i na kraju u Eeesu. Bio je selektor Jugoslavije i Srbije.
“Sećam se da je prvo došao da bude pomoćnik Ranku Žeravici, učio je od njega, brata Pive i profesora Ace Nikolića, Kasnije je to svoje znanje preneo na generacije mlađih trenera, kao što je Željko Obradović“, zaključio je on.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Žarko PaspaljSrbijaJadranska ligaEvropaEvroligaDuško VujoševićDušan IvkovićDražen Dalipagić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara