"sada najsrećniji čovek na svetu - Slaviša Jokanović"
"sada najsrećniji čovek na svetu - Slaviša Jokanović"

Kraj Jokanovog “sumo“ košmara i otkaz za možda i najgoreg direktora u istoriji fudbala: Engleska se smeje, Fulam plače

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.11.17. | 14:05

Krega Klajna niko se neće po lepom sećati na Krejven Kotidžu

sada najsrećniji čovek na svetu - Slaviša Jokanović

Neko se ceo život školuje, usavršava i nikad ne dobije pravu šansu da pokaže šta ume. Drugi su grlatiji, probojniji, pa često prigrabe i više no što zaslužuju. Takav je slučaj Krega Klajna, američkog statističara koji je bez bilo kakvog fudbalskog iskustva dobio neverovatnu profesionalnu priliku da odlučuje o transferima čuvenog engleskog kluba - Fulama.

Izabrane vesti

Istina, ima već tri godine da Fulam nije član Premijer lige, ali svejedno je to klub sa velikom tradicijom, onim čudesno simpatičnim drvenim tribinama kraj Temze...  I Šahidom Kanom kao vlasnikom. Američki biznismen pakistanskog porekla nema problem sa parama. Muči ga samo što se baš ne razume u fudbal. Ama baš nimalo, pa ga je sin Toni nekako ubedio da zaposli Klajna, prijatelja sa fakulteta.

Užasna greška.

Kreg Klajn je osmislio algoritam koji je ukrštajući statističke podatke pokušavao da pronađe vezu sa rastom cena igrača. Fulam je mogao da dovodi samo igrače koji su, pored toga što su bili po ukusu klupske skauting službe, zadovoljavali Klajnove parametre. Međutim, bilo je tu i nekoliko ozbiljnih problema.

gazda Šahid Kan

Recimo, Klajn nije imao podatke o igračima mlađih selekcija, pa njih prosto nije računao u jednačinu. Tako je recimo propala ideja Slaviše Jokanovića da iz Čelsija dovede Tamija Abrahama. Ovaj se zato raspucao u Bristolu, ovog leta otišao na pozajmicu u Svonsi, pa je baš pre neki dan dobio prvi poziv za A reprezentaciju Engleske. Nije samo Abraham bio problem. Klajn je blokirao i dolazak 34-godišnjeg Glena Mareja, koji je na poslednje tri utakmice postigao četiri gola za Brajton pa je nominovan za igrača meseca u Premijer ligi, ne Čempionšipu.

Za Klajna je bio previše star - u obzir dolaze samo igrači do 29 godina (mada je izuzetak napravljen za Ragnara Sigurdsona). Iz nekog drugog razloga Klajnov filter nije prošao ni Aron Moj, još jedan Jokanovićev pik koji sada blista u Hadersfildu. Opet u Premijer ligi.

Jokanović se javnosti požalio još prošlog leta kada mu Klajn nije dao zeleno svetlo da iz Mančester Junajteda dovede Andreasa Pereiru. I nije se samo on žalio. Mnogi treneri i šefovi stručnih službu koji su ceo radni vek proveli na Krejven Kotidžu napustili su klub pošto im je Klajn, primera radi, “objašnjavao“ da vuku loše taktičke poteze ili šta već.

Podsetimo - on sam nikada nije ni dan radio u fudbalu.

Jokanović je umeo da mu odgovori, pa je recimo mnoga Klajnova pojačanja - Marsela Đaloa, Majkla Madla, Joana Moloa i Džordana Grejema - prošle nedelje poslao da igraju za rezervni sastav. Klajn je toliko poludeo da je kod trenera U-23 selekcije Pitera Granta insistirao da pomenuti kvartet ne igra. Tražio je i da - sedi na klupi Fulamovog prvog tima?

Krejven Kotidž

Šahid Kan je konačno shvatio da je Klajn jednostavno - štetan po ekipu. Oterao ga je. I tek tada je shvatio koliko je ovaj u stvari u raskoraku sa razumom. Klajn je tužio klub da mu određene igrače nije doveo zbog toga što na Krejven Kotidžu i dalje vlada rasizam?! Pa je čak zvao i policiju da prijavi. Žalio se i na fizičke pretnje. Sve to na klupici ispred klupskih prostorija dok su Jokanović, izvšrni direktor Alister Mekintoš i još jedan visoki funkcioner kluba Daren Preston sedeli u kancelariji i gledali sa prozora šta se dešava.

Majk Rig, bivši tehnički direktor Mančester Sitija, još ranije je (u decembru) otišao iz Fulama baš zbog nesuglasica sa Klajnom. On je u saradnji sa Jokanovićem i predložio Moja, Mareja, Pereiru... Ali, gazda je slušao sinovljevog prijatelja.

Koliko je sa Klajnom bilo teško raditi pokazuje i to što ga je klub čak četiri puta - koliko je poznato barem - slao na hlađenje u SAD, jer je preterivao sa svađama. Međutim, to je samo delić ludila koje je zavladalo na Krejven Kotidžu. Kada su mediji shvatili da su Jokanović i Klajn na “ratnoj nozi“ direktor je predložio nestvaran plan za izmirenje.

oko stadiona

Klajnova zamisao je bila da uleti na Jokanovićevu konferenciju za novinare obučen u - gumirano odelo sumo rvača. Onda bi Jokanović skinuo svoj sako i košulju, ispod koga bi bilo, pogađate, gumirano sumo odelo, pa bi se oni tako “pobili“ i na šaljiv način pokazali da su u dobrim odnsima. Naravno, Jokanović nije prihvatio da pravi budalu od sebe.

Prošle sezone Fulam je stigao do plej-ofa u Čempionšipu. U poslednja četiri kola osvojio je samo bod i zauzima tek 17. poziciju na tabeli druge engleske lige.

(FOTO: Action Images)


tagovi

ČempionšipEngleskaEvropaFulamŠahid KanSlaviša Jokanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara