""
""

KRAJ! Šmekerski oproštaj Reja Alena od košarke (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.11.16. | 20:31

Neponovljivi trojkaš okačio patike o klin

Gotovo dve i po godine prošle su otkako je Rej Alen poslednji put košarkaškom svetu poklonio jedam mali delić čarolije. Isto toliko vremena proteklo je u euforičnom iščekivanju obaveštenja o danu kada će se neponovljivi trojkaš vratiti na parket i odigrati još jednu sezonu, kako bi zaključio prebogatu karijeru. Umesto toga, Rej Alen je svim poklonicima igre pod obručima saopštio da je njegov košarkaški put završen. I to u 41. godini života. 

Izabrane vesti

Alen je poslednju utakmicu odigrao u dresu Majamija 2014. godine, kada je San Antonio ubedljivim izdanjem stigao do šampionskog prstena. Otkako je ostao bez ugovora u klubu sa Floride sporadično su se pojavljivale informacije da bi Alen mogao da se vrati na teren. Bilo je govora o odlasku u Golden Stejt ili Klivlend, razgovarao je sa Bostonom i Milvokijem o mogućem angažmanu. Ali, sve to palo je u vodu. 

Kraj. Posle 18 godina i igara u Milvokiju, Sijetlu, Bostonu i Majamiju, uz prosek od 19 poena u 1.300 utakmica u ligaškom delu sezone i deset nastupa na Ol Star utakmicama. Rej Alen bio je glavni glumac legendarnog filma Spajka Lija „He Got Game“, u kojem je igrao ulogu Isusa Šatlsvorta, vrhunsko košarkaša čiji je otac (ulogu igra Denzel Vašington) u zatvoru zbog toga što je ubio svoju ženu.

Osvojio je šampionske pehare sa Bostonom i Majamijem, pogodio je najviše trojki u istoriji NBA lige i bio strelac jednog od nezaboravnih šuteva u istoriji NBA finala. Bilo je to u šestoj utakmici sudara protiv San Antonija 2013. godine, kada je na pet sekundi pre poslednjeg zvuka sirene doneo produžetak, a kasnije je Majami uzeo pehar.

A kao šmeker kakav je oduvek bio, on se od prve ljubavi oprostio dirljivim pismom, samom sebi.
„Dragi Rej, ovo ti pišem kao 41-godišnji čovek koji odlazi u košarkašku penziju. Pišem ti kao čovek koji je pronašao svoj mir“, započeo je Alen poduže pismo, u kojem se prisećao svih važnijih detalja iz karijere.

Nastavio je u dahu:
„Košarka će te odvesti daleko od onog školskog dvorišta. Postaćeš mnogo više od košarkaša. Dobićeš čast da budeš glumac u filmu. Proputovaćeš svet. Postaćeš muž i otac petoro predivne dece“.

Reja Alena čeka sigurno mesto u Kući slavnih, a ujedno se priključio Kobiju Brajantu, Kevinu Garnetu i Timu Dankanu u legendarnom društvu asova draftovanih tokom devedesetih godina prošlog veka, koji su ove godine otišli u penziju. 

Hvala ti za sve, Rej!

Celo njegovo pismo možete pročitati OVDE


tagovi

Rej AlenNBA ligaMajami HitBoston Seltiks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara