""
""

Kreće rumunska Liga 1: Šampion na ivici bankrota

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.07.15. | 14:21

Iako je uzela titulu u prošlom prvenstvu, Steaua je vrlo blizu finansijskog ambisa, najviše preti opet Targu Mureš. Prvi put plej-of i plej-aut

Nisu kvalitetni i atraktivni da se smatraju elitom evropskog fudbala, ali su definitivno jedna od najkontroverznijih liga na Starom kontinentu. Ove sezone počinju prvi! I to današnjim utakmicama Voluntari - Jaši (17.30) i Astra - Konkordija (20.00).

Izabrane vesti

Rumunska Liga 1 za vikend ulazi u svoje 98. izdanje što će i zvanično biti početak sezone u iole ozbiljnom klupskom fudbalu u Evropi. Ipak je reč o jednom od 20 najjačih šampionata.

Otkako je privatizovan, rumunski klupski fudbal je često umeo da bude aktuelna tema u Evropi. Što zbog iznenađujuće dobrih rezultata rumunskih klubova u evrokupovima, što zbog poplave novokomponovanih šampiona i kontroverznih biznismena koji su gazdovali u njima i vodili burne ratove.

Danas u prvoj ligi nema skorašnjih šampiona poput Uniree ili Ocelul Galacija, nije tu ni veliko ime Rapid, a pitanje je koji sledeći poznati klub bi mogao da im se pridruži u drugoligaškom karavanu.

Titulu brani najpopularniji i najtrofejniji klub Steaua. Nekadašnji prvak Evrope, uprkos tri osvojena trofeja u prošloj sezoni, preživljava najteže trenutke u poslednjih desetak godina. Para za pojačanja skoro da i nije bilo, a iz tima su otišli neki od nosilaca igre poput Ruseskua, kapitena Tanasea, Prepelice, Latovlevićija, Aralauskisa... Male šanse se daju Steaui da će se opet dokopati Lige šampiona, što bi mogao da bude uvod u finansijski krah velikana koji je ostao bez imena, grba, klupskih boja i na kraju navijača koji su mu okrenuli leđa.

Najveći rival Dinamo nije ništa bolji, ne obećava da bi uskoro mogao u borbu za trofeje što daje prostor za senzacije iz prethodnih sezona poput Kluža, Uniree, Oceula ili Targu Mureša koji je umalo prošle sezone mimo svih očekivanja osvojio titulu.

Targu Murešu se i sada predviđa uspešna sezona, ali iznenađujuća je odluka da trenera Ćobotarijua koji je napravio „bum“ u prolećnom delu sezone zameni legendarnim Danom Petreskuom. U prelaznom roku su se pojačali solidnim igračima iz inostranstva, ali su ostali bez lucidnog Janisa Zikua i najveće mlade zvezde rumunskog fudbala Klaudija Bumbe koji je blistao prethodne sezone i na kraju se prodao u Hapoel.

U Rumuniji uvek neko iskoči, a povratak Poli Temišvara u ligu bi mogao da donese osveženje. Dramatičan šampionat garantuje i promenu sistema u odnosu na prethodne sezone. Liga je skraćena sa 18 na 14 klubova. Prvi put će se igrati po sistemu plej-ofa i plej-auta. Rumuni su preslikali belgijski i poljski sistem, pa će tako posle dvokružnog sistema u regularnom delu takmičenja, šest klubova iz gornjeg dela tabele završiti u plej-ofu, a ostalih osam u plej-autu. Dva poslednjeplasirana kluba iz plej-auta će ispasti iz lige.

Finansijka kriza ozbiljno potresa rumunski klupski fudbal, pa su tako danas na ivici bankrota klubovi poput Dinama, Petrolula ili Kluža koji su finansijski insolventni.
„Hteo sam igrača iz Portugalije, ali me je on odbio uz reči da niko više ne želi u rumunski fudbal jer naši klubovi ne isplaćuju plate“, rekao je nedavno trener Astre Đurđu Marijuš Sumudika i objasnio situaciju u Rumuniji.

Potpisan je novi ugovor o TV pravima za naredne četiri godine prema kojem će klubovi svake godine podeliti sumu od 27.500.000 evra, pa bi to mogla da bude slamka spasa za neke rumunske klubove.

Zbog finansijskih nepravilnosti, sezonu će sa minus šest bodova započeti Kluž i Petrolul.

KLADIOCI, OPREZ! DOMAĆINI KOJI TO NISU

S obzirom na to da će se Rumuni često naći na vašim tiketima, vredna pomena je i informacija da četiri kluba neće zaista imati prednost domaćeg terena. Panduri, Vitorul, Univerzitatea Krajova i Voluntarij neće igrati na svojim stadionima, već na tuđim, čak i u drugim gradovima.

PRVO KOLO I TIPOVI
Petak
17.30 Voluntari – Jaši X
20.00 Astra – Konkordija 1
Subota
17.30 Vitorul – Kluž 2
20.00 Steaua – Petrolul 1
Nedelja
17.30 Krajova – Botošani X
20.00 Targu Mureš – Dinamo 1
Ponedeljak
20.30 Poli Temišvar – Panduri 1

Piše: Aleksandar Gligorić

(Foto: Action Images)


tagovi

Targu MuresSteauaRumunijaLiga 1EvropaDinamo Bukurest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara