"Dresovi tri Megina bisera"
"Dresovi tri Megina bisera"

Mega Leks - rasadnik NBA talenata

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.03.17. | 12:17

Košarkaški analitičari iz Sjedinjenih Američkih Država prepoznali veliki rad kluba iz Sremske Mitrovice...

Dresovi tri Megina bisera

Posle bajkovite sezone, ovekovečene prvim peharom u klupskoj istoriji i zvanjem vicešampiona Jadranske lige, Mega Leks je prošao kroz godinu punu izazova, uspona i padova. Uprkos svim nevoljama, brojnim povredama i neiskustvom mladog i vrlo nadarenog tima, trener Dejan Milojević uspeo je da podigne Megu do šeste pozicije na konačnoj tabeli Jadranske lige.

Izabrane vesti

Ono špo je, ipak, važnije od svega - perspektivni stručnjak nijednog trenutka nije odstupao od klupske filozofije. Već je celu timsku strukturu podredio razvoju talentovanih igrača. Od kojih će neki još koliko ovog leta biti spremni da uplove u NBA vode. 

Počev od kapitena Radeta Zagorca, koga spremno čekaju u Memfisu, do Alfe Kabe, koji bi trebalo da se nađe na predstojećem Draftu. 

Upravo ovim fenomenom bavili su se američki mediji, tačnije portal Ozi, koji je Megu svrstao u red „fabrika za proizvodnju NBA igrača“.

U autorskom tekstu posvećenom klubu iz Sremske Mitrovice podseća se da je do 2014. godine Mega imala samo jednog draftovanog igrača. I to centra Milovana Rakovića, koga je 2007. godine izabrao Dalas kao 60. pika, gde nikada nije zaigrao. A onda je usledila eksplozija...

U poslednje tri košarkaške lutrije, Mega je imala čak šestoricu igrača izabranih od strane nekog NBA kluba. Upravo je na Draftu 2014. godine Mega lansirala tri imena - Nikolu Jokića je birao Denver, Nemanju Dangubića San Antonio, a Vasilija Micića Filadelfija. O igrama i majstorijama somborskog centra pisalo se naširoko i naveliko otkako je leta 2015. godine zakoračio u svet najjače košarke na planeti, dok Dangubić i Micić i dalje plove u evropskim vodama.

Najveće Megino čudo - Nikola Jokić

Prošle sezone dogodila se identična situacija, s tim što NBA iskustvo već imaju Timoti Luvavu u dresu Filija, te Ivica Zubac kao centar Los Anđeles Lejkersa. Zagorac bi stopama bivših saigrača trebalo da krene uskoro.
„Mega Leks može da se uporedi s Kentakijem. Ljudi u klubu mogu slobodno da kažu igračima: 'Dođite kod nas, mi ćemo vas sigurno poslati na NBA draft'. Tako misle mnogi“, ističe Džoš Ridel, NBA skaut za specijalizovani portal Draft Ekspres i nastavlja:
„Pogledajte samo špansku ligu. Tamo morate da budete među najboljima sa 17 ili 18 godina kako biste uopšte dobili minute na terenu. Zato su momci uvideli da ipak mogu da odu negde gde će dobiti minute na terenu, umesto da sede na klupi“.

Sledeći je - Rade Zagorac

U daljem tekstu navodi se da je Mega i dalje jako daleko od NBA nivoa, ali da je klub postao mesto gde mnogi mladi igrači razvijaju potencijal dostojan najjače košarkaške lige sveta. I sve je to, ističe se, deo velikog plana NBA klubova da eksploatišu košarkaše iz raznih evropskih sredina.
„Mega Leks je jedan od prvih klubova koji su prepoznali tu perspektivu i uložili mnogo u razvoj mladih igrača“, potvrđuje Fran Frašilja, analitičar ESPN.
I talentovani nemački košarkaš Kostja Mušidi jedan je od onih koji su izabrali takav put.

„Igrao je drugu ligu Francuske, uz malu minutažu. A onda je proveo jednu godinu u Megi i sada je u NBA“, ističe jedna od najmlađih igrača Mege ove sezone. 

 

Megina perspektiva - Goga Bitadze

Gledajući sastav mlađih kategorija, Megina budućnost izgleda vrlo lepo. Prvi na tapetu je nadareni centar Goga Bitadze (17). Na nedavno odigranom kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige, mladi Gruzin imao je prosek od 27 minuta na terenu, uz 17 poena, 12 skokova, tri blokade i indeks - 27. 

Ove sezone nastupa za Smederevo u MOZZART Košarkaškoj ligi Srbije, u juniorskoj ligi dominira, a pretprošlo kolo je skupio indeks 51, za 25 minuta odigranih protiv Vojvodine. 

Tu je i supertalentovani Nikola Mišković, koga mnogi vide kao veliki zalog za budućnost. 

Ovog leta će se na NBA Draftu naći Ognjen Jaramaz, sledeće godine možda čak i Kostja Mušidi...

Mega talas uzima maha...

(FOTO: Star Sport, Action Images, Ivica Veselinov / bcmegabasket.net)


tagovi

Timoti LuvavuSrbijaRade ZagoracOgnjen JaramazNikola JokićNBA ligaMega LeksLos Anđeles LejkersJadranska ligaIvica ZubacDenver NagetsAlfa Kaba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara