""
""

Može da počne! Srbija i srpski narodnjaci spremili Hrvate za Brazil

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.06.14. | 15:37

Većina Brazilaca smatra da su Orlovi zaslužili da pobede Nejmara i drugove

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Sao Paula)

Izabrane vesti

Brazil i Hrvatska večeras otvaraju šou! Jednomesečni fudbalski zemljotres kreće iz Sao Paula utakmicom između domaćina, ujedno i prvog favorita i selekcije kojoj smo mi gledali u leđa u prethodnim kvalifikacijama. Opšti je utisak da je Brazil izraziti favorit i da od njega zavisi, ali Hrvatska sa mnogo optimizma dočekuje ovaj meč. I to prilično zdravog optimizma. 

Gledali su meč Brazila i Srbije na Morumbiju i uvereni su da se Brazilci nisu nimalo šalili u tom meču u kojem nisu zaslužili da pobede. A kakvo je raspoloženje među domaćim navijačima govori i to što većina ljudi za taj meč protiv Srbije smatra da ne samo da Brazil nije zaslužio da pobedu, nego da je trebalo da izgubi.

To je Hrvatima dalo krila uz tradicionalno veliki naboj koji ih prati na velikim takmičenjima i takođe tradiciju dobrih igara protiv najjačih svetskih reprezentacija. Nadaju se da će po drugi put u istoriji proći grupnu fazu takmičenja i presrećni su što baš na otvaranju i baš protiv Brazila kreću u mundijalsku avanturu. Imaju rezon da mogu mnogo da dobiju u tom meču, a malo da izgube. Uzdaju se u Modrića, Kovačića,Olića, ali čini se ponajviše u Ivana Rakitića.

Brazilcima ime i rejting ne dozvoljavaju da se previše bave rivalima. Nacija je euforična, u Nejmara se ovde gleda kao u božanstvo. Slaba igra protiv Srbije može da im bude klica problema, ali i najbolja moguća opomena. Baš onakva kakva je bila potrebna Skolariju da definitvno ubedi ljude da ovo nije više Brazil sa Ronaldom, Rivaldom, Ronaldinjom i ostalim mađioničarima već sa Nejmarom i grupom u kojoj niko posebno ne iskače, ali u kojoj svako vrlo dobro zna šta mu je zadatak i zna kako se pobeđuje sa 1:0. To je rezultat koji Brazilci najčešće pominju ovih dana.

Očekuje se da stadion bude pun, karata još ima na crnom tržištu, a najjeftinija iznosi oko 800 dolara. Prognozira se da će biti prisutno oko 6.000 hrvatskih navijača i da će uspeti da nadglasaju domaću publiku u kojoj će većinu predstavljati samo ljubitelji fudbala koji ne vole da deru glasne žice. Biće dosta i žena i dece. Hrvatski navijači su već dva dana neizostavan dekor po ulicama Sao Paula, a svih jasno raspoznaju zbog kockica na dresovima i obeležjima. Zanimljiv je i prizor iz jednog elitnog paba u centru grada gde su se okupljali hrvatski navijači. Tačnije izbor muzike. Nema Tompsona, ali zato trešte srpski narodnjaci ili šta god već predstavljaju pesme Nede Ukraden i grupe In Vivo. Hrvati će retko priznati da slušaju tu muziku, ali sa njom su se pripremali za Brazil. Tačnije, neki od njih. Doduše, da ne ispadne da su samo bili nardonjaci. Slušale su se i pesme Miša Kovača i još nekih hrvatskih muzičara.

 

Tako su Srbi Hrvatima pripremili i fudbalsku i muzičku podlogu za Brazilce.

I dalje traju nagađanja i polemike oko bezbednosti stadiona. U poslednji čas je stiglo odobrenje da se otvori pun kapacitet, iako sve sigurnosne službe ne garantuju maksimalnu bezbednost jer se radovima debelo kasnilo i čak se i juče radilo na otklanjanju nekih nedostataka. Mnogi sumnjaju da će Brazilci položiti ovaj ipit u smislu organizacije.
„Došao sam u Brazil pre dve godine kao predstavnik FIFA u poslovima za organizaciju prvenstva. Dobro sam upoznao Brazilce. Oni nisu neradnici i lenji ljudi,ali su slabo organizovani od strane svojih struktura. Vole da odlažu i prolongiraju posao. Ipak, jedno im moram priznati. Kada čvrsto uhvate da urade nešto, onda prave čuda. Jedne večeri vam se čini da nema šanse da se posao završi, a onda ujutro dođete i vidite da su završili. Kao da je neko posegao za čarobnim štašićem“, rekao nam je jedan Englez iz FIFA koji je želeo da ostane anoniman.

Vremena više nema. Što je urađeno, urađeno je. Sada preostaje samo da u narednih mesec dana pozelenimo gledajući najbolji fudbal.

Konačno počinje. Srećan vam Mundijal!

TEKST i FOTO: Aleksandar Gligorić


tagovi

međunarodni fudbalJužna AmerikaHrvatskaEvropaBrazil2014ABrazil2014BrazilAleksandar Gligorić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara