"Redžon Rondo"
"Redžon Rondo"

NBA pijaca je otvorena: Ko je na prodaju, a ko na ceni?

Vreme čitanja: 7min | uto. 16.12.14. | 15:20

Rok u kojem klubovi mogu razmenjivati igrače počeo je 15. decembra i trajaće sve do 19. februara

Redžon Rondo

Trejd blok u NBA ligi je počeo u ponedeljak i tokom naredna dva meseca sve je moguće u najjačoj ligi na svetu! Do kraja ovog specifičnog prelaznog roka svih 30 timova će makar pokušati da svoj roster učine boljim i to neće svima poći za rukom, ali na kraju krajeva sve će zavisiti od toga ko šta ima da ponudi i od toga kome je šta neophodno.

Izabrane vesti

Za razliku od fudbalske pijace na kojoj (još uvek) možete kupiti koga god poželite ukoliko imate novce, prilikom trejd blokova u NBA opšta ponuda i potražnja određuje vrednost igrača kojih klubovi žele da se reše. Tako nekada dođe do situacije da se za solidnog centra da vrhunski bek ili obrnuto, pa je zbog toga zima u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi sveta uvek zanimljiva. A i preko bare novce imaju svi, pa bi bilo vraški teško funkcionisati bez ovog sistema.

Iako će se generalni menadžeri franšiza tek nakon praznika u potpunosti ’’razmahati’’ kako bi napravili što bolji "dil" za svoje ekipe, na samom startu pojavilo se nekoliko imena koja u američkoj javnosti figuriraju kao igrači koji će sigurno menjati sredinu do proleća. Kako to obično biva, najviše će menjati oni kojima ne ide dobro ove sezone, dok će oni kvalitetniji najverovatnije praviti kozmetičke promene kako bi ekipi dodali baš one detalje koji im možda fale za šampionski prsten...

Kada se priča o tituli ove sezone verovatno poslednji klub koji biste pomenuli bila je Filadelfija i shodno tome klub iz Pensilvanije mogao bi da bude veoma aktivan tokom narednih sedmica. Prema informacijama iz Amerike, Siksersi su spremni da se pogađaju za sve svoje igrače izuzev Nerlensa Noela i Džoela Embida koji još uvek nije debitovao za ekipu Breta Brauna.

Džoš Smit

Sa iste strane bare, Detroit takođe žestoko posrće već neko vreme i ukoliko žele da se nađu makar u plej-ofu za koju godinu moraće da sprovedu ozbiljnu rekonstrukciju tima. Šuška se da su dve najveće zvezde ove franšize, Brendon Dženings i Džoš Smit, slobodni da promene kluba ukoliko se ponudi nešto zadovoljavajuće. Plejmejker Pistonsa nije napredovao koliko se očekivalo, pre svega defanzivno. Dženingsov napadački potencijal se ne dovodi u pitanje, ali pored njega uspevaju da se naigraju i prosečni plejmejkeri i organizacija igre mu često nije na prvom mestu, te je vrlo moguće da će napustiti Motor siti. Džoš Smit će se takođe naći na trejd listi generalnog menadžera Džefa Bovera, ali je sa njim stvar nešto komplikovanija. Krilo Detroita je iskusan i dokazan igrač, ali njegova godišnja zarada od 14.000.000 dolara godišnje nije najadekvatnija i biće teško pronaći klub koji je voljan da mu plati toliki novac za ono što trenutno pruža. Veliko je pitanje da li Smit još uvek može da bude igrač koji vuče tim, a kada se na to doda činjenica da mu ugovor ističe tek leta 2017. godine stvar se dodatno komplikuje.

Tomas i Bledso

Iako Finiksu ne ide toliko loše ove sezone, dvojica bitnih igrača tog tima biće dostupna klubovima širom lige. Džerald Grin i Erik Bledso mogli bi da napuste Sanse ove zime i klubu neće manjkati ponuda, ali je pitanje hoće li im neka odgovarati. Daleko od toga da uprava želi da se reši dvojice atletski najdominantnijih igrača u ekipi, no u Finiksu gori na drugim mestima. Timu je očajnički potreban dobar centar koji ima poene u rukama i koji, što je još značajnije, može da zaštiti obruč na pravi način i prostor u seleri kepu će morati da se napravi na ovaj ili onaj način. Sansi trenutno imaju jednu od najboljih spoljnih linija u ligi - Bledso je letos potpisao novi ugovor, došao je Ajzea Tomas, a Grin i Dragić nastavili su sa dobrim partijama iz prethodne sezone – ali neko će morati da se žrtvuje. Dragić će sledeće godine postati slobodan agent i pretpostavlja se da će uprava kluba morati da "ispljune" oko 15 miliona dolara po godini novog ugovora, te čelnici franšize moraju misliti i na taj faktor, a Bledso i Tomas bi naredne godine zaradli 20.500.000 dolara ukoliko bi ostali u klubu. Vrela zima čeka Finiks!

Lens Stivenson

Spekuliše se i da je Lens Stivenson blizu odlaska iz Šarlota samo nekoliko meseci pošto je stigao! A naredni klub možda će biti baš onaj prethodni... Momak sa ulica Njujorka se pominje u planovima Lerija Birda koji želi da ga vrati u Indijanu, ali je sve još uvek na dugom štapu. Stivenson ne igra na nivou na kojem je bio prethodne sezone i njegova vrednost na tržištu je pala, te bi "namazani" Bird mogao da ga "ukrade" poslavši neke neproverene igrače u Hornetse. Pored Pejsersa, kao naredna destinacija za problematičnog beka pominje se i rodni Njujork koji je nedavno stidljivo potvrdio da je zainteresovan. Nije loše kada se za vas grabe Fil Džekson i Leri Bird, zar ne? Kad smo već kod Indijane, treba reći da se pominje mogućnost odlaska Roja Hiberta pre svih, a onda i Džordža Hila i Dejvida Vesta. Sva tri igrača uz povređenog Pola Džordža čine osovinu ekipe Franka Vogela i biće jako zanimljivo videti kuda će se kretati Lerijevo "luče", pošto je očigledno da ovako više ne ide.

Minesota Timbervulvsi će verovatno napraviti neke rokade ove zime pošto od plej-ofa na prejakom Zapadu skoro sigurno neće biti ništa, a ukoliko bi se gro tima sklopilo već u februaru, onda bi bilo vremena da se sve to uigra i posloži do starta nove sezone u kojoj će navijači u hladnom Mineapolisu verovatno ponovo čupati kosu na svakom meču. Jednostavno, Vukovi ne izgledaju kao ekipa koja će u skorijem vremenskom periodu postati ozbiljana i imati velike ambicije, ali ako je nešto pozitivno onda je to što Flip Sanders očigledno ima slobodu da sklopi tim po svojoj volji. Izgleda da se Sandersu čini da bi za Korija Bruera i Čejsa Badindžera koji godišnje postaju bogatiji za 5.000.000 dolara mogao da nađe jeftinije zamene ili dovede jednog igrača koji bi bio više od solidnog epizodiste. Takođe, Kevin Martin bi mogao da napusti Minesotu, ali u njegovom slučaju odlazak je još u magli i ponuda bi morala da bude nešto jača, pa ostaje da se vidi kako će tim izgledati na proleće.

Dion Vejters

Kada je Klivlend u pitanju najverovatniji odlazak biće onaj Diona Vejtersa. Talentovani bek nije nimalo loš igrač, ali je jasan put Kavsa koji pored tri superstara  žele da okupe igrače koji rade sve one prljave poslove i specijalne zadatke za ekipu poput Šona Meriona, Tristana Tompsona ili specijaliste za šut spolja Majka Milera. Vejters nije takav igrač, njegov napadački potencijal je ogroman i njegova sreća kako stvari stoje ne leži u Klivlendu. Kada se na to doda plata od 4.000.000 koja će u narednim godinama ići i do skoro sedam, onda je jasno da je rastanak Diona sa sadašnjim saigračima vrlo blizu.

Boston se već neko vreme nalazi u procesu rekonstrukcije i taj posao nije blizu kraja. Možda je bolno za fanove Seltiksa, ali veliki klub koji je kroz svoju čitavu istoriju bio u kombinaciju za titulu ili makar finale danas nije ni blizu toga. Na sve to, očigledno je da je Radžon Rondo naumio da ode i da ga ni Deni Ejndž neće zaustaviti koliko god to želeo. U krajnjoj liniji, prvi plej u ekipi Breda Stivensa postaće slobodan igrač narednog leta i Boston bi mogao ostati praznih šaka. Uvek može doći do obrta, ali kako sada stvari stoje bliži se odlazak simbola grada na obali Atlantika. Seltiksi će graditi od temelja, te bi i Džef Grin mogao da izvadi kartu u jednom pravcu. Krilni košarkaš je već neko vreme prva napadačka opcija ekipe, ali nema potencijal superstara i vođe ozbiljnog plej-of tima, a ako se na to sve doda i više od devet miliona godišnje, njegov odlazak ne deluje kao nerealna opcija.

Vil Čendler

Pregled dosadašnjih glasina završavamo sa Denverom koji bi mogao ostati bez dva bitna šrafa. Vil Čendler koji već godinama nekako iz senke obavlja ogroman posao u napadu Nagetsa mogao bi da se uputi prema Oklahomi kojoj su potrebni igrači sličnog profila. Takođe, Rendi Foj je na izlaznim vratima s obzirom na to da je njegova minutaža ove sezone prilično tanka i da Galinari, Čendler i Aflalo imaju prednost kod trenera Brajana Šoua. No, za Foja bi trebalo da bude ponuda pošto šuterski kvalitet koji poseduje malo ekipa moglo bi ravnodušno da odbije. Samo je pitanje po kojoj ceni...

Čekaju nas uzbudljiva dva meseca tokom kojih će svi pokušavati da sklope ekipu za ono pravo. Niko nije siguran i svako je na prodaju ako stigne ponuda koja se ne može odbiti. Ko kaže da zima mora biti dosadna?

(FOTO: Action Images)


tagovi

Detroit PistonsDžerald GrinDžoš SmitErik BledsoFiniks SansLens StivensonNBA ligaRadžon Rondo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara