"Klose, Desai, Sedorf, Euzebio"
"Klose, Desai, Sedorf, Euzebio"

Nije gde si rođen, nego čiji grb nosiš: Ovih 10 vanserijskih igrača moglo je da zaigra za druge reprezentacije

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.09.16. | 18:48

U fudbalu postoji mnogo primera igrača koji su nisu odbarali nacionalne selekcije dražava u kojima su rođeni, a među njima je i nekoliko vrhunskih asova koji su ostavili ozbiljan trag u istoriji ove igre

Klose, Desai, Sedorf, EuzebioVesti o tome da bi Bojan Krkić mogao da zaigra za selekciju Srbije ustalasale su ovdašnju javnost, ali je sve polemike i tumašenja statuta FIFA prekinula upravo svetska fudbalska federacija i negativno odgovorila na zahtev iz srpske kuće fudbala. Krkić je svoju odluku doneo još 2008. godine kada je kao velika nada Barselone zaigrao za seniorsku selekciju Španije protiv Jermenije u kvlaifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi.

Činjenica da je rođen i odrastao u Španiji donekle i opravdava takvu Krkićevu odluku, ali u fudbalu postoji mnogo primera igrača koji su nisu odbarali nacionalne selekcije dražava u kojima su rođeni, a među njima je i nekoliko vanserijskih asova koji su ostavili ozbiljan trag u istoriji ove igre.

Izabrane vesti

MARSEL DESAI

Nekadašnji defanzvac Čelsija i Milana vuče poreklo iz Gane. Ipak, iako je rođen u Akri, još 1993. godine odlučio je da igra za reprezentaciju Francuske i dres ove zemlje nosio je 116 puta. Desai i njegova poreodica preselili su se u Francusku kada je imao samo četiri godine, a on je kasnije izjvaljivao da se u potpunosti oseća kao Francuz. Sa Trikolorima je osvojio Svetsko i Evropsko prvenstvo 1998. i 2000. godine.

MAURO KAMORANEZI

Nekadašnji prvotimac Juventusa još jedan je igrač koji nikada nije igrao za svoju domovinu. Kamoranezi je rođen u argentinskom Tandilu, a u Italiju se preselio 2008. godine, kada je potpisao za Veronu. Imao je dvojno državljanstvo i mogao da bira između dva nacionalna tima, ali je izabrao Italiju, iako je govorio da se oseća kao Argentinac. Kasnije se to ispostavilo kao pametan potez, jer je sa Azurima osvojio Mundijal 2006. godine.

PEPE

Štoper Real Madrida rođen je u brazilskom gradu Marsejo, ali u mlađim igračim danima u rodnoj državi nisu prepoznali njegov kvalitet. Zato jesu Portugalci, nakon što je prešao u Maritimo, a kasnije zaigrao i za Porto. Tadašnji selektor Brazila Karlos Dunga pokušao je da ispravi tu grešku ljudi iz nacionalnog saveza, pošto je 2006. godine kontaktirao Pepea, ali mu se on zahvalio na pozivu, potučivši da je već doneo odluku. Prvi meč za nacionalni tim Portugalije odigrao je 2007. godine, a do danas je zabeležio 78 nastupa.

MIROSLAV KLOSE

Jedan od najboljih svetskih napadača u prethodne dve decenije izabrao je Nemačku ispred rodne Poljske. Bivši napadač Bajerna i rimskog Lacija roiđen je i Opoleu, a u Nemačku se preselio sa osam godina. Poljaci su pokušali da ga vrate nazad 2001. godine dok je bio član Kajzerslauterna, ali je on to ipak odbio. Kasnije je poručio da odluka nije bila nimalo laka, ali da je odlučio da izabere nacionalni tim sa kojim će imati više uspeha. Ostalo je istorija...

LILIJAN TIRAM

Postoji izreka koja kaže: "šta god da radiš ili gde god da ideš, sledi svoje srce". Upravo tim motivima se vodio legendarni Lilijan Tiram. Jedan od najboljih svetskih defanzivaca s kraja prošlog i početkom novog veka rođen je u Gvadalupeu, a sa porodicom se preselio u Francusku 1981. godine. Izabrao je selekciju Galskih petlova i sa njom osvojio Svetsko i Evropsko prvenstvo 1998. i 2000. godine.

KLARENS SEDORF

Legendarni holandski vezista smatra se jednim od najbolji igrača svoje generacije. Rođen je 1. aprila 1976. godine u gradu Paramaribo, glavnom i najvećem gradu države Surinam. Da je ostao u svojoj zemlji verovatno nikada ne bi imao priliku da pokaže svoj raskošni talenat. Ovako, u Ajaksovu akademiju je stivao sa sedam godina, a kasnije izabrao i da igra za Holandiju. Najveću slavu dostigao je igrajući za Milan, a bio je član i Sampdorije i Real Madrida.

GONZALO IGUAIN

Napadač Juventusa je mogao da zaigra za Francusku, jer je rođen u Brestu. Ipak, pošto je sin nekadašnjeg igrača Rivera i Boke Juniors Horhea Iguaina, bilo je i logično da izabere Argentinu. Pipita je svojevremeno odgio da igra i za Francusku i za Argentinu, jer mu je dugo trebalo da donese konačnu odluku. Ipak, srce je na kraju reklo - Argentina, ali sa Gaučosima još nije stigao do nekog velikog trofeja.

PATRIK VIJERA

Arsenalova legenda, takođe, nikada nije zaigrala za svoju domovinu. Vijera je rođen u Dakaru, glavnom gradu Senegala, a u Francusku se sa porodicom preseliuo kada je imao osam godina. Kao i mnogi igrači koji su na taj način stigli u Francusku, odlučio se za Trikolore bez ikakvog razmušljanja. Kao i Desai i Tiram, sa Francuzima se domogao Svetskog prvenstva 1998. godine i Evropskog prvenstva iz 2000.

EDGAR DAVIDS

Zanimljivo, Davids je baš kao i Sedorf rođen u Paramaribu i njegov otac je afro-surinamskog porekla. Baš kao i Sedorf izabrao je Holandiju i dugo godina bio nosioc nacionalnog tima. Zbog svoje borbenosti nosio je nadimak Pitbul, a za nacionalni tim je zabeležio 74 nastupa i postigao šest golova. Nakon bogate igračke karijere na kratko se odlučio i za trenersku, ali sad nema posao.

EUZEBIO

Legendarni Euzebio je rođen u siromašnom Mozambiku i ostao je bez oca kada je imao osam godina, pa se majka brinula o njemu. U Lisabon se preselio sa 18 godina i to se pokazalo kao događaj koji mu je u potpunosti promenio život. Izabrao je Portugaliju i zbog te odluke se nikada nije pokajao, jer se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji ove igre.

(FOTO: Action images)


tagovi

reprezentativni fudbalPepeMiroslav Klosemeđunarodni fudbalMauro KamoraneziMarsel DesaiLilijan TiramGonzalo IguainEuzebioEdgar Davids

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara