""
""

Od danas košarka više neće biti ista - počinje vrtoglavi ples miliona

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.07.16. | 10:07

Paralelno s početkom fudbalskog, počinje i prelazni rok u NBA ligi

Od danas više ništa neće biti isto. Iako će mnogima ova rečenica biti klasično novinarsko preterivanje, svi oni upućeniji u dešavanja u NBA ligi moraće da se slože sa njom. Danas počinje prelazni rok, odnosno “free agency“ kako to zovu Amerikanci, u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a uoči njega jedno je sigurno – niko ne zna šta će tačno da se dešava sledećih dana i nedelja.

Izabrane vesti

I nije stvar u tome da očekujemo da će veliki broj važnih igrača da promeni klubove, jer se to sigurno neće desiti, nego ne znamo koliko će da vrede pojedini potpisi. Naime, kako je NBA liga značajno povećala svoje prihode, tako je drastično skočio i salari kep. On je za prošlu sezonu iznosio 70.000.000 dolara, a u sledećoj će biti čak 94.000.000. To znači da u teoriji svaka ekipa ima mogućnost dovede jednog vrhunskog igrača bez da se bilo koga odrekne. Naravno, to u praksi izgleda dosta drugačije pa neke ekipe nemaju gotovo ništa na raspolaganju, ali takvi timovi mogu da planiraju “lov“ uoči sledeće sezone jer će i tada salari kep doživeti sličan skok.

Veliki finansijski prostor nije praćen takvim stanjem što se tiče slobodnih igrača. Malo je franšiznih igrača koji su slobodni ovog leta, praktično mogu da se nabroje na prste jedne ruke, a i većina njih će ostati u aktuelnim klubovima. To sigurno može da se tvrdi za Lebrona Džejmsa, pa i Demara Derozana, Dvejna Vejda ili Dirka Novickog, ali biće će zanimljivo videti kako će stvari da se raspletu oko Ala Horforda, Majka Konlija, Hasana Vajtsajda, a posebno Kevina Duranta.

Za njega se već mesecima piše kako bi mogao da napusti Oklahomu i potraži ekipu u kojoj bi lakše mogao do prstena, ali odličan nastup Tandera u ovogodišnjem plej-ofu najverovatnije ostavlja Durantu u klubu. Ipak, to nije 100 posto sigurno jer su njegovi zastupnici ovih dana isticali da će on razgovarati s čelnicima nekoliko klubova koji ga žele, a uglavnom se radi o onim najboljim klubovima lige. Tu je, naravno, Tander, ali i Voriorsi, odnosni Sparsi koji bi morali da izvedu dosta vratolomija kako bi uklopili Duranta u salari kep, ali je to teoretski ostvarivo.

Ipak, pošto bi sve začudilo da Durant promeni klub, tako će se fokus prebaciti na ostale igrače. Iznosi koje će ovog leta za ugovore dobiti, na primer, Nikolas Batum, Čendler Parsons, Bizmak Bijombo, Rajan Anderson ili Evan Furnije su takvi da će nas sigurno zaboleti glava od vrtoglavog plesa miliona koji nas čeka, a većina će se odviti danas jer je takav običaj u NBA ligi – nema previše čekanja sa tim stvarima. Biće teško i sabrati sve vrednosti ugovora koji će danas biti potpisani, a samo za poređenje ćemo vam reći da su lani NBA klubovi prvog dana potpisali ugovore vredne 1.600.000.000!. Danas će taj iznos sigurno biti nadmašen.

Svi igrači na tržištu:

Potpuno slobodni igrači (unrestricted):
Kevin Durant, Lebron Džejms, Majk Konli, Al Horford, Demar Derozan, Dvejn Vejd, Hasan Vajtsajd, Dvajt Hauard, Dirk Novicki, Nikolas Batum, Čendler Parsons, Kent Bazemor, Bizmak Bijombo, Pau Gasol, Marvin Vilijams, Joakim Noa, Erik Gordon, Rajan Anderson, Evan Tarner, Džeremi Lin, Kortni Li, Luol Deng, Džej Ar Smit, Radžon Rondo, Aron Aflalo, Ian Mahinmi, Brendon Dženings, Džo Džonson, Deron Vilijams, Al Džeferson, Džamal Kroford, Džared Dadli, Timofej Mozgov, Mirza Teletović, Marisi Spajts, Džordan Hil, Manu Đinobili, Nene, Roj Hibert, Derik Vilijams, Zaza Pačulija, Dejvid Vest, Greivis Vaskez, Džerid Bejlis, Entony Morou, Džef Grin, Luis Skola, Mario Čalmers, Iš Smit, Džerald Henderson, Ostin Rivers, Džon Lejer, Mo Vilijams, Itvaun Mur, Ričard Džeferson, Aron Bruks, Džoš Smit, Darel Artur, Džejson Tompson, Lens Tomas, Leandro Barbosa, Solomon Hil, Noris Kol, Endru Nikolson, Markus Tornton, Luk Ričard Mbah a Mute, Met Barns, Dejvid Le, O Džej Mejo, Trevor Buker, Džerald Grin, Pi Džej Taker, Vesli Džonson, Kevin Martin, Čes Badinger, Taj Loson, Džejms Džonson, Kris Hamfris, Džejson Teri, Kevin Serafan, Anderson Varežao.

Delimično slobodni igrači (restricted) – aktealne ekipe mogu da izjednače svaku ponudu:
Andre Dramond, Bredli Bil, Harison Barns, Festus Ezeli, Džordan Klarkson, Evan Furnije, Dion Vejters, Alen Krab, Tajler Džonson, Metju Delavedova, Boban Marjanović, Džared Salindžer, Dvajt Pauel, Donatas Motiejunas, Terens Džouns, Majers Leonard, Mo Harkles, Jan Klark, Lengston Galovej, Džejms Majkl Makado, Rajan Keli, Majls Plamli

Negarantovani/delimično garantovani ugovori:
Šon Livingston, Amir Džonson, Robert Kovington, Džoš Ričardson, Ersan Ijasova, Boris Dijao, Žofri Lovernj, Džaret Džek, Salah Meri, Džonatan Simons, Jonas Jerebko, Džamajkl Grin.

Opcija igrača:
Tim Dankan

Timska opcija:
Lens Stivenson

(Foto: Action Images)


tagovi

Žofri LovernjTim DankanNBA ligaMajami HitLebron DžejmsKevin DurantDvejn VejdDenver NagetsBoban Marjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara