""
""

Od otpatka do Lava sa Stamford Bridža: Kako se Mozes ponovo rodio (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.11.16. | 15:54

“Od prvog dana priprema sam u njemu video potencijal. On ima kvalitet, tehniku i fizičku snagu. Može da pokriva 70 metara na terenu. Prosto mi je bilo neverovatno da su ga raniji treneri Čelsija preskakali“, objasnio je nedavno Konte

Viktor Mozes, fudbaler Čelsija, proglašen je za igrača novembra u Premijer ligi, a to je svakako veliki, gotovo naučnofantastični korak za igrača koga su do početka sezone navijači, ali i struka na Stamford Bridžu gledali kao 13. prase. A onda je u London došao Antonio Konte i Mozes je od „otpatka“ dogurao maltene do statusa heroja. Momak koji je 2012. godine došao u Čelsi, za londonske Plavce je igrao samo prve sezone, a zatim je kao nomad išao po selidbama redom - Liverpul, Stouk i Vest Hem.

Izabrane vesti

Mnogi su se pre početka sezone pitali da li će Konte uspeti da oživi Dijega Kostu, Edena Azara ili Džona Terija. Kosta je ponovo predator, Azar je mozak ekipe, ali malo ko je očekivao da kec iz rukava vrsnog italijanskog stratega bude baš Mozes. Tvorac šampionskog Juventusa „namirisao“ je da bi Mozesu valjalo donekle modifikovati poziciju i da mu je da igra na mestu desnog spoljnog igrača u sada već zabetoniranoj i dokazanoj Čelsijevoj formaciji 3-4-3. Nigerijac mu je uzvratio na najbolji mogući način.

Čelsi je zaređao sa sedam pobeda tokom oktobra i novembra, a Mozes je bio neizostavni deo Konteove slagalice koja polako počinje da poprima šampionske konture, mada je još rano za priču koji su krajnji dometi ovakve ekipe.
“Od prvog dana priprema sam u njemu video potencijal. On ima kvalitet, tehniku i fizičku snagu. Može da pokriva 70 metara na terenu. Prosto mi je bilo neverovatno da su ga raniji treneri Čelsija preskakali“, objasnio je nedavno Konte.

Koliko je eksplozivan pokazao je i prošle subote protiv Totenhema, kada je postigao gol za pobedu od 2:1. Tom prilikom proglašen je i za igrača utakmice. Da stvar sa Mozesom bude interesantnija, njegova prva sezona u Čelsiju i nije bila toliko loša, jer je postigao 10 golova. 

Većinu njih, pet, dao je u utakmicama kontinentalnog takmičenja, a Čelsi je tada osvojio Ligu Evrope. Za igrača koji je leto ranije došao među Plavce za sumu od 10.500.000 evra, to je ipak bilo malo barem prema proceni Žozea Murinja koji ga se lako odrekao po povratku na Stamford Bridž.

Mozesove ovosezonske partije dodatno dobijaju na težini zbog proste činjenice da do sada nije igrao na toj poziciji. Ali nije samo stvar u napadačkoj igri Nigerijca, već i u doprinosu koji daje odbrani ekipe. Evidentno je da je Konte celoj ekipi uneo disciplinu, zategao je u italijanskom stilu i napravio od Čelsija ozbiljnog kandidata za šampionsku titulu.

Naravno, kada se priča o Mozesu, nemoguće je da se ne pomene njegova tužna lična priča, ali samo kao dokaz više koliko je ovaj momak uspeo u životu, odnosno koliko se jaka volja i naporan rad na kraju isplate. Njegovi roditelji su umrli pod nerazjašnjenim okolnostima kad je Mozes imao 11 godina, a par nedelja kasnije stigao je u Veliku Britaniju sa hraniteljima i tražili su azil. Na kraju je talentovani momak i dobio britansko državljanstvo i pasoš.
“Meni je jedino važno da slušam šta trener traži od mene na toj poziciji na terenu. Kada je odbrana u pitanju, svi radimo zajedno, kao vojska. Svaki dan treniramo, Konte prati naš napredak i brine se da sve to bude ’utegnuto’. Dobro je i što tokom utakmica stalno pričam sa njim“, jasan je Mozes.

Kada se sve sabere, zahvaljujući sjajnim partijama koje Nigerijac pruža ove sezone, ne bi bilo iznenađenje da mu uprava Čelsija ponudi i novi ugovor. Sadašnji mu ističe krajem juna 2019, pregovori su već u toku, ako ovako nastavi, potpis je izvesna stvar. A sve to dešava se uoči utakmice sezone, pošto u subotu Čelsi gostuje možda i glavnom konkurentu za titulu, Mančester Sitiju. 


(FOTO: Action Images)


tagovi

Viktor MozesPremijer ligaČelsiAntonio Konte

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara