Opet derbi u finalu! Beronovih 20 poena za poluvreme, Perperoglu uhvatio ritam, Dobrić i Davidovac kao džokeri

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.02.19. | 22:47

Cirbes najavio bolje dane, Beron sa nekoliko važnih minijatura stabilizovao crveno-bele uoči završnih pet minuta; Mega jednostavno ne može sa Zvezdom, iako je pružila jak otpor

Niški Čair će i u 2019. godini gledati sudar dva najveća srpska kluba u finalu Kupa Radivoja Koraća!

Nakon Partizana, svoje mesto u borbi za prvi trofej pod okriljem KSS overila je i Crvena zvezda trijumfom nad Mega Bemaksom rezultatom 92:73 (12:16, 30:21, 18:24, 32:9). 

Izabrane vesti

Ovo polufinale poslužilo je crveno-belima da konačno revitalizuju nekoliko bitnih igrača uoči sutrašnjeg finala u kojem će svaki atom snage biti važan. Stratos Perperoglu je uhvatio svoj prepoznatljivi ritam, pa je tako dao goriva Crvenoj zvezdi kada joj je bilo najpotrebnije. Meč je završio sa 14 poena, pet skokova i tri assitencije. Fantastičan meč u drugom poluvremenu poluvremenu odigrao je Bili Beron! U prvom delu ga nije bio, ostao je bez koša, a onda je Megi u dve četvrtine zapalio mrežicu i smestio čak 20 poena! I to uz samo jedan promašaj iz igre. Ponovo su džokeri Milana Tomića bili Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić. Bespoštedno su se borili za svaku loptu i posed, a kada se  Mega vraća u život bili su Zvezdina žila kucavica i osovina igre u oba polja. Prvi je skupio 14, drugi 12 poena. Bolje dane najavio je Majk Cirbes. Nije Zvezdina centarska linija u najboljem ritmu, ali je Cirbes rolom protiv Mege naglasio da bi mogao da bude mnogo bolji u finalnom okršaju, mada i dalje nije bio najsigurniji... Imao je osam poena, a jedan više dao je Džo Regland, uz čak devet asistencija.

Srpski šampion, jednostavno, nikako "ne leži" mladom timu Dejana Milojevića i to se pokazalo na delu. Izuzev onog prošlosezonskog susreta u Superligi na parketu u naselju Braće Jerković, Crvena zvezda je dobila čak 27 direktnih okršaja sa Mega Bemaksom u svim takmičenjima! Gotovo nestvaran učinak imaju crveno-beli kada se na suprotnoj strani parketa nađu talentovani košarkaši tima iz Sremske Mitrovice. Ni ove subotnje večeri Mega nije mogla više od uloge dobrog sparing partnera u pripremi za drugi ovosezonski večiti derbi. 

Opet je Crvena zvezda sporo započela utakmicu, prvu četvrtinu otvorila sa prilično loših 3/14 iz igre - prva petorka bila na svega 2/10, Regland jedini siguran - uprkos kadrovskim problemima rivala. Zoran Nikolić je brzo povredio nos, dok su se Adam Mokoka i Andrija Marjanović našli u problemima sa faulovima. Susret je ipak dobio potpuno novu dimenziju počev od druge polovine narednog kvartala. 

Posle trećeg dalekometnog hica razigranog Edina Atića - koji je preuzeo kontrolu Megine igre pošto je Nikola Mišković bio u negativnom naletu - za tada maksimalnih 29:22 u korist osvajača Žućkove levice iz 2016, Crvena zvezda je promenila pristup igre, pre svega u odbrani, i tako značajno okrenula situaciju na parketu. Izabranici Milana Tomića dozvolili su Megi svega osam poena u završnih šest i po minuta prvog poluvremena, a na drugom košu odgovorila sa čak 20 poena i preuzela kontrolu utakmice. Prednjačili su sve bolji Dejan Davidovac, a sa njim i Stratos Perperoglu, koji je ponovo uhvatio svoj ritam, te Majk Cirbes, za najavu boljih dana.

Izgledalo je da će Crvena zvezda brzo rešiti utakmicu u svoju korist, pogotovo posle energičnog zakucavanja Ognjena Dobrića za kraj prvog dela utakmice na asistenciju Džoa Reglanda, kada je Mega izgledala slomljeno, ali to se nije desilo.

Mega je, baš kao u jučerašnjem meču sa čačanskim Borcem, proigrala u trećoj četvrtini, a trojkom Nikole Miškovića u smiraj deonice vratio Megi vođstvo i to sa minimalnih 61:60.

Sve se rešavalo u poslednjih deset minuta. Mega je opet zapretila preko Miškovića i nakratko uvećala vođstvo (63:60), ali baš u tim momentima Zvezda je odgovorila na pravi način. Ne tako ubedljivo, ali je imalo efekta. Nedovoljno primećeni Bili Beron pogodio je važnu trojku za izjednačenje, posle čega su Perperoglu i Dobrić odradili veliki posao na obe polovine i Zvezdi obezbedili 72:65 na pet minuta do kraja, da bi Beron još jednim "kopljem" doneo crveno-belima prvu dvocifrenu prednost (75:65). Od tog momenta sve je išlo na Zvezdinu vodenicu, Megi je dozvoljeno samo devet poena, dok je srpski šampion ubacio čak 32, pa je pobeda upisana i ubedljivijom razlikom nego što se to možda i bilo realno gledajući borbu u više od 30 minuta. 

Kod Mege najefikasniji je bio Atić sa 20 poena, dok je Filip Stanić imao 16 poena, uz devet skokova. 

Crvena zvezda – Mega Bemaks 92:70 (12:16, 30:21, 18:24, 32:9)

Hala Čair
Sudije: Milivoje Jovčić, Milija Vojinović i Marko Juras.

CRVENA ZVEZDA: Simanić 2, Lazić, Regland 9, Cirbes 8, Beron 20, Čović 1, Nenadić, Kešelj 3, Davidovac 12, Dobrić 12, Perperoglu 14, Ristić 8.

MEGA BEMAKS: Mišković 10, Ašćerić 1, Atić 20, Nikolić 7, Mokoka 5, Marjanović 2, Koprivica, Janjić, Ratkovica 2, Fundić 4, Cerovina 3, Stanić 16.

Foto: Star Sport


tagovi

Milan TomićStratos PerperogluOgnjen DobrićMajk CirbesEdin Atić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara