"Đorđić"
"Đorđić"

Đorđićeva avantura u Indiji: Materaci zvao Stankovića – “Opet mi je kapiten cigan”!

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.10.14. | 16:14

"Svaki poraz boli, a naročito protiv Partizana. Kucali su mi na vrata iz hotela pošto su mislili da se bijem s nekim. A ja sam samo razgovarao s kompjuterom malo glasnije”, kaže bivši fudbaler Mančestera i Zvezde za MOZZART Sport

ĐorđićKada su iz nedelje u nedelju mnogi bivši asovi, poput Alesandra del Pjera, Robera Piresa, Elana i Davida Trezegea, redom saopštavali da će doživeti drugu fudbalsku mladost u Indiji, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom i pitali se šta se to dešava u zemlji u kojoj je kriket sport broj jedan. A kakva bi to liga bila da u njoj nema Srbina...

Doduše, Bojan Đorđić ima švedski pasoš, ali je rođen u Beogradu. Bivši fudbaler AIK-a, Mančester junajteda i Crvene zvezde, koji je doskora radio kao trener mlađih kategorija kluba iz Stokholma i ujedno igrao za Vasalund, nije se mnogo predomišljao kada je dobio poziv iz Indije i Čenajina.
“Volim fudbal, nove izazove i Indija mi je pružila tu priliku. Ljubav prema lopti je učinila svoje. Zato sam doneo tu odluku, naravno, zajedno sa AIK-om. I da budem iskren - odlično mi je! Paze me, sve je kako treba. Organizacija je fenomenalna. Imamo dobru ekipu. Svi se družimo zajedno. I Stranci i Indijci. Nekada najbolji igrači ne čine najbolje timove nego celina”, kaže na početku intervjua za MOZZART Sport kapiten Čenajina Đorđić, koji je ostvario prvu pobedu na početku takmičenja protiv Goe (2:1), i podseća s kim sve deli svlačionicu:
“Pored mene su trener Materaci, maestro iz Brazila Elano, Silvestre i Đemba-Đemba iz Mančestera, kao i bivši igrač PSŽ-a Bernard Mendi. Vratio sam se malo u život, ljubav prema treningu i lopti samo raste. Osećam se kao mladić”.

Izabrane vesti

Pires i Đorđić

RUKOVANJE SA PIRESOM I DEL PJEROM – OSTVARENJE DEČAČKOG SNA

Dovođenje bivših velikih zvezda u Indijsku ligu pokazalo se kao pun pogodak.
“U prvom kolu prosečna poseta iznosila je 43.000. To je zvaničan podatak. Da ne poveruješ. Impresivno! Sutra igramo prvu utakmicu kod kuće i nadam se da će vreme da se poboljša pošto pada kiša dva dana non-stop. A u subotu protiv Del Pjera. To je dečački san, da se rukuješ sa takvim velikanom na centru kao kapiten ekipe. Sa Piresom sam se rukovao na prošloj utakmici. Lepe uspomene. I mnogo mi je drago zbog toga”.

Pored doživljavanja druge mladosti i finansijski aspekat sigurno nije za zanemarivanje.
“Kako se priča, pored pehara, pobednik osvaja i 1.000.000 dolara. Atletiko Kolkata je favorit, čije boje brane Borha, Fernandez, Luis Garsija, Hosemi… Mi smo, takođe, jaki. Imamo stabilnu ekipu, dobre mlade igrače iz Indije. I ovo je za njih super što se tiče iskustva, uostalom kao i za druge mlade igrače u drugim ekipama. Ovaj potez predstavlja zaista veliki napredak za Indiju. Nije mala stvar da imaš prosečnu posetu 43.000 gledalaca”.

-----------------------------------------
VLASNICI KLUBOVA KRIKETAŠI, SPONZORI HERO MOTOCORP, SUZUKI, SAMSUNG...

Superliga Indije pokrenuta je radi popularizacije najvažnije sporedne stvari na svetu u njihovoj zemlji. Podršku u osnivanju ove lige dalo je mnogo poznatih osoba iz indijskog javnog života, a neki od njih su legendarni kriketaši Sachin Tendulkar i Sourav Ganguli, koji su čak kupili udeo u vlasništvu pojedinih klubova.

U ligi se takmiči osam klubova, a gradovi kojima je pripala čast su Kolkata, Čenajin, Delhi, Margao, Kohi, Mumbai, Guvahati i Pune. Osim finansijskog doprinosa, jedan od glavnih stavki da neki grad postane domaćin bio je da dovede barem jednu fudbalsku zvezdu. Danas na terenima širom Indije boje svojih klubova brane Luis Garcija, Elano, Alesandro del Pjero, Robert Pires, Dejvid Džejms, Fredrik Ljungberg, Đoan Kapdevila i David Trezege, a treneri su Ziko i Marko Materaci. Takmičenje će trajati do decembra. Tokom regularne sezone biće odigrano 56 utakmica po principu "svako sa svakim" na domaćem i gostujućem terenu. Prvih četiri ekipa na kraju će igrati polufinale po dve utakmice, a posle sledi veliko finale. Nakon odigravanja polufinalnih utakmica bolje ekipe iz tih dvoboja snage će odmjeriti u velikom finalu.

Čelnici lige su obavili solidan posao što se tiče finansijskog dela pa je tako glavni sponzor firma Hero MotoCorp, najveća indijska i svetska kompanija koja proizvodi motocikle i skutere. Neki od poznatijih sponzora su Suzuki, Samsung i Pepsi, dok je tehnički sponzor nemačka Puma. Televizijska prava otkupila je kompanija Star Sports, tako da će prenose s malih ekrana, osim azijskih gledaoca, moći da prate i u Australiji i Evropi.
---------------------------------------------

Materaci je trener Čenajina, ali će moći i da uskoči u igru ukoliko za to bude bilo potrebno.  
“Mogu da posvedočim da je dobar trener. Vidi se da je radio sa velikim Murinjom. Opušten, voli svoje igrače, ali ako se naljuti onda bolje trči brzo i sakrij se negde a-ha-ha”.

Dani radosti: Materaci i Stanković

Italijan, jednostavno, ne može bez Srba.
“Čuo sam se sa Dekijem preko telefona kada ga je šef Materaci nazvao. Rekao mu je: ‘Evo, kapiten mi je opet cigan’. Pričali smo kratko. Bili su cimeri u Interu. I voli Dekija strašno. Naravno da zna da smo obojica u različitom vremenskom periodu igrali za Zvezdu. Svaki Italijan zna za Zvezdu. Rekao sam šefu da je Zvezda životni stil”.

ZBOG PORAZA U DERBIJU MISLILI SU DA SE BIJEM U HOTELSKOJ SOBI

Večiti derbi, 147. po redu, pratio se i u dalekoj Indiji.
“Prvo, Lalatović je pravi čovek sada za mladu Zvezdu. A drugo, kako da nisam gledao. Svaki poraz boli, a naročito protiv Partizana. Kucali su mi na vrata iz hotela pošto su mislili da se bijem sa nekim. A ja sam samo pričao sa kompjuterom malo glasnije”.

Jedina uteha mu je što ima dobar skor sa Partizanom.  
“Svaki put kada mi neko nešto kaže za derbi ja se odmah branim kao klinac kako nisam nikada izgubio od Partizana. Na Marakani sam slavio sa 3:0, a u Humskoj je jednom bilo 0:0, a drugi put u polufinalu Kupa Srbije 1:0 za nas. I to je nešto iako je od toga prošlo deset godina”, zaključio je Đorđić.

(FOTO: Action images, privatna arhiva)


tagovi

Bojan ĐorđićEvropaIndijameđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara