""
""

“Pa-Pa” zemljotres za tri minuta! Vulkan Bombonjere i Bokini džokeri progutali River (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.05.15. | 09:05

Superklasiko kakav se samo poželeti može! Tenzija, atmosfera, prelepi potezi aktera na terenu! Boka zasluženo do pobede. Doktorat trenera Aruabarene

Bombonjera u transu, a River na kolenima! To je epilog prvog od tri Superklasika koliko će ih se odigrati u intervalu od samo 12 dana. Boka Juniors je zasluženo pobedila River Platu sa 2:0, a junaci su "Pa-Pa" tandem sa klupe: Karlos Pavon i Pablo Perez! Ipak, prava ludnica tek sledi. Posle sinoćneg okršaja u prvenstvu, u petak nas očekuje prvi od dva okršaja najvećeg derbija na svetu u osmini finala Kopa Libertadores. Argentina podrhtava, prvi udar je prošao, ali ono pravo se tek sprema.

Izabrane vesti

Iako ih očekuje dvomeč za četvrtfinale Kopa Libertdaores, daleko od toga da je ovaj prvenstveni okršaj imao manji značaj ili važnost za „Đenovljane“ i „Milionere“. Odavno se nije desilo da oba argentinska velikana dočekaju Superklasiko poravnati na čelu tabele sa istim brojem bodova kao ovoga puta. Činjenica da je River aktuelni šampion je samo povećala ionako ogromnu tenziju i pritisak.

Odavno Boka nije imala jači tim kao ove sezone i odavno Bombonjera nije tako gmela kao sinoć. Četvrti put zaredom, River je nokautian u Bokinom hramu fudbala, a da ni gol nije postigao.

Mladi treneri Aruabarena i Galjardo su na različite načine postavil igru, primenili različite recepte, ali cilj je bio isti – pobeda!

Zbog predstojećih okršaja u Kopa Libertadores, uprkos velikom pritisku i želji za pobedom, mladi stručnjaci su morali da ostanu hladne glave i da kalkulišu. Zato su neki od nosilaca igre meč počeli na klupi. Bokin strateg je na klupi ostavio komandanta odbrane Torsiljerija, zatim Gaga, Kaljerija, Pereza, a „Magarence“ Martinez nije ni bio u kombinaciji za sastav. Ipak, Pablo Osvaldo je bio u prvih 11. Njega niko nije mogao da odgovori od debija koji je čeko ceo život… Još više je rizikovao Galjardo na drugoj strani. Trener Rivera je meč počeo bez najbolje strelca Kavenagija, zatim Piskulićija, Funes Morija, Ponsija...

Ali uprkos tim izostancima, od prvog minuta je sve prštalo na terenu Bombonjere dok su tribine odzvanjale od pesme Bokinih navijača. Odmah se videlo ko je i sa kakvim planom ušao u meč. Boka da dominira i „udavi“ River, a Milioneri da postave zid na sredini terena i da čekaju kontre iz kojih će zadati fatalni udarac najvećem protivniku.

Počelo je spektakularnim pokušajem Danija Osvalda koji je na sebi svojstven, atraktivan način pogodio stativu. Potom je Čavez posle prodora Osvalda i šmekerskog preskakanja Lodeira uprskao prelepu akciju. Na drugoj strani je Karlos Sančez je imao Boku na kolenima kada je posle divnog kontranapada i proigravanja Tea Gutijereza uzdrmao prečku strašnim udarcem spoljnom. Boka je više napadala, ali River je izgledao kao kobra koja može da ujede svakog momenta…

Drugo poluvreme je počelo mnogo boljom igrom Rivera. Milioneri su pokrenuli lavinu ka golu domaćina koji je u tom trenutku delovao kao da samo čeka nokaut. Bokin golman Orion je paradom sprečio spektakularan gol More koji je ubrzo posle toga pogodio stativu direktno iz kornera! Ubrzo je i Rohas imao dobru šasnu, Boka se teturala, a onda je Aruabarena prelomio meč. Prvo uvođenjen Gaga u 60. a potom i Pavona u 62. minutu je potpuno promenio tok meča.

Lepota Superklasika u pet poteza: Kakve su ovo GOLČINE mogle da budu... (VIDEO)

Boka se oslobodila Riverovog pritiska i opet zagospodarila svojom teritorijom. Gago je vratio kontrolu na sredini terena, a 19-godišnji Pavon počeo na muke da stavlja odbranu Rivera. U 80. minutu, Aruabarena je na teren poslao i Pereza i krenula je totalna ofanziva Boke. Ovoga puta je River bio taj koji se borio za kiseonik. I konačno u 84. minutu, Pavon sjajnu partiju kruniše golom. Osvaldo je ubacio sa desnog krila, Lodeiro produžio loptu na drugu stitivu kroz šumu nogu, a Pavon je čekao i postao egezkutor. Gađao je u prvi ugao nesigurnog Barovera i pogodio za opštu ekstazu na Bombonjeri.

Slavlje se nije ni smirilo, a usledio je potpuni zemljotres! Drugi Aruabarenin džoker Perez je fantastičnim potezom petom izbacio kompletnu odbranu Rivera. Baruvero je na kratko otklonio opasnost ispred Lodeira, ali je natrčao Perez i pogodio za 2:0. Zalsužio je zbog onog poteza da to bude njegov gol...

Bombonjera je grmela, domaći su leteli po terenu, a gosti pokušavali očajničkim naporima da se spasu poraza. Ništa od toga, Boka je zhasluženo trijumfovala, a River ima priliku za revanš na Monumentalu već narednog petka. Prva bitka je završena, ali do kraja „Superklasiko trilogije 2015“ ostaju još dve.

Ovaj Superklasiko je položio sve ispite i dokazao zašto je najlpši derbi na svetu. Čekamo još dva. Argentina drhti...

(FOTO: Action images)


tagovi

SuperklasikoRiver PlejtPablo PerezPablo Osvaldomeđunarodni fudbalKarlos PavonJužna AmerikaBoka juniorsArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara