""
""

PARTIZAN: Mitrović plaši Zvezdaše, a odbrana Rašovića

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.05.13. | 18:23

Redakcija MOZZART Sporta se potrudila da pronikne u mane i vrline večitih rivala pred 144. derbi u Humskoj

 

Spremni su da stave ruku u vatru da će neko od njihovih ljubimaca presuditi komšijama, mršte se na pomen činjenica o najslabijim karikama, veruju da je baš aktuleni trener sposoban da večitom rivalu servira taktiku sa više nepoznatih... Sve što je za navijače Partizana i Crvene zvezde važilo pred prethodne derbije, važi i uoči duela koji će odlučiti o šampionu Srbije.

Izabrane vesti

Koliko navijača, toliko i mišljenja. A redakcija MOZZART Sporta odlučila je da vam prezentuje elemente koji bi mogli da se ispostave kao presudni u 144. večitom derbiju. Pa vi procenite da li smo u pravu...

NAJJAČA KARIKA – ALEKSANDAR MITROVIĆ

Imajući u vidu znanje i iskustvo nenadmašnog i svevidljivog kreatora igre Saše Ilića, te u ovakvim utakmicama atipičnu smirenost Vladimira Stojkovića, logično je među kapitenom i golmanom Partizana tražiti kariku za prekid dugačkog Zvezdinog lanca pobeda (osam), ali... Kad sportski direktor crveno-belih Zoran Stojadinović prizna da se, uz Lazara Markovića, najviše plaši Aleksandra Mitrovića jasno je da na Marakani zaziru od nesuđenog junaka prethodnog derbija. Popularni Mitar je 17. novembra 2012. mučio Zvezdinu odbranu, razvlačio je uzduž i popreko, terao na panične reakcije i nagovestio ekspresan razvoj bez obzira na poraz (2:3)... Bude li u subotu pokazao deo repertoara zbog kojeg je Siniša Mihajliović najavio da će bit prvi špic protiv Belgije, mirne duše se može pretpostaviti da Vešovića, Mikića, Spajića i Petkovića čeka košmarna noć. Činjenica da je ove sezone prva puška Partizana (deset golova u prvenstvu) izdvaja Mitrovića kao najveći adut Vuka Rašovića. Pod bitnim uslovom: da sačuva glavu hladnu, ne prigovara sudiji i(li) ulazi u konflikte sa protivnicima.

AHILOVA PETA – POROZNA DEFANZIVA

Uz Vojvodininu, Partizanova odbrana je najčvršća u ligi, poklekla je svega 16 puta, međutim, blic anketa među Grobarima – koga se plašite pred derbi – pokazala bi da navijači nemaju baš toliko poverenje u poslednju liniju tima. Ovde valja izuzeti Vladimira Stojkovića, čije su hrabre intervencije spasile lidera gubitka još nekog boda tokom prolećne rasprodaje, dok četvroka koja bi trebalo da brine o bezbednosti golmana ostavlja utisak ranjive i sklone kiksevima, iako je njima doprineo nedostatak kontinuiteta i česte rotacije bivšeg trenera Vermezovića. Utisak je da je Aleksandar Miljković svaki derbi odigrao dovoljno dobro, ali se navijači jednostavno preznojavaju plašeći se reprize žutih minuta iz mečeva sa Sampdorijom ili Genkom, a isto tako ima i onih koji se plaše eventualne treme derbi debitanta Tomislava Pajovića. E, sad, navijači i Rašović se uzdaju se u Ivana Ivanova, mada valja podsetiti da bugarski reprezentativac nije blistao ni u jednom derbiju za poslednje dve godine, dok bi stručni štab trebalo iz predostrožnosti da predoči Vladimiru Volkovu kako po levom boku ne sme iz vidokruga da izgubi Darka Lazovića, kako mu se ne bi desilio isto što i Aleksandru Lazevskom tokom jesenjeg gostovanja na Marakani.

FAKTOR IZNENAĐENJA – NEMANJA KOJIĆ

Po uhodanoj šemi, u Partizanu priželjkuju da meč sa Crvenom zvezdom reši prvi klupski strelac Aleksandar Mitrović, možda njegov kolega u špicu Marko Šćepović reprizira mat Bajkoviću iz jeseni 2011. i asistenciju Vukiću na istom meču ili u oproštajnom derbiju konačno zasija Lazar Marković, ali... Šta će se desiti ako Rikardo Sa Pinto zaustavi udarne igle crno-belih, sa čime će onda Partizan pred Miloša? Rekao je Vuk Rašović kako spema iznenađenje večitom rivalu i može se samo pretpostaviti kome će pripasti uloga junaka iz senke ne bude li Parni valajk mogao da se pomeri sa mrtve tačke. Javnost naklonjena crno-belima nada se da bi deo odgovornosti mogao da se prebaci na pleća Predraga Luke (prodori), Miloša Jojića (udarci sa distance, kao na meču sa Vojvodinom), Nikolu Ninkovića (driblinzi, stvaranje viška po strani i izvođenje slobodnih udaraca), dok za slučaj da napadači potpuno zataje svi nekako skreću pogled ka Nemanji Kojiću, očekujući da bivši napadač Rada ponovi makar upola urađenog 19. avgusta u dresu Građevinara koristeći promaju u Zvezdinoj odbrani (dva gola).

TRENERSKI PEČAT – RAŠOVIĆEVA OFANZIVA

Iako je igračku karijeru gradio kao britki defanzivac, Vuk Rašović važi za pasioniranog zaljubljenika u napadački fudbal koji će ka protivniku jurnuti bez obzira na okolnosti. Jasno se to vidi ne samo iz njegove izjave „ne možemo i nećemo da igramo na remi, jer ne znamo da se branimo“, već i iz činjenice da je oba prethodna meča na klupi crno-belih vodio ofanzivno, sa dva špica (Mitrović i Šćepović) i velikim brojem ka suparničkom golu orijentisanih vezista (Ninković, Luka, Saša Ilić, Lazar Marković...). U teoriji, zbog takvog opredeljenja može da trpi odbrana, međutim, bivši Jokanovićev, Stevanovićev i Stanojevićev pomoćnik deluje kao neko ko će u 70. minutu, pri rezultatu 0:0, pre podići sa klupe špica nego uvesti zadnjeg veznog ili još nekog defanzivca. Na motivaciji nema potrebe da radi, ali na psihologiji će morati, kako bi iz glava igrača izbacio podatak da su izgubili četiri prethodna okršaja sa Zvezdom. U toj misiji će imati i pomoć „izvršilaca radova na teren“, koji ga, utisak je, slušaju više nego prethodnika, Vladimira Vermezovića. A i sam Rašović deluje energičnije tokom utakmice, aktivnije učestvuje u igri spreman da je poput Aleksandra Stanojevića sve vreme gura igrače napred. Dok ne ispune traženo.

 

Pročitajte i analizu MOZZART Sporta o prednostima i manama Crvene zvezde.


tagovi

144. večiti derbiAleksandar MitrovićFK Crvena zvezdafudbalkojicFK PartizanSrbijaSuperligavuk rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara