"Albanija"
"Albanija"

PREDSTAVLJAMO - ALBANIJA: Italijanska veza

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.06.16. | 15:07

Albance ne treba potceniti, jer to nije tim koji se lako da savladati. Pre svega, jer ih je Đani De Bjazi dobro naučio kako se igra "katenaćo"

Albanija

Očekivanja ravna nuli. Sam plasman na Evropsko prvenstvo istorijski je uspeh za Albance. Ulaznice za grupnu fazu takmičenja već je kupilo njh 26.000, u Tirani se, u parku naslonjenom na kancelariju premijera Edija Rame, pravi fan zona na kojoj će navijači moći da gledaju debitantski nastup na nekom velikom takmičenju. Dugo je albanski narod čekao ovakvu šansu.

Izabrane vesti

U 11 kvalifikacija za planetarne smotre samo dva puta su dobili više od jedne utakmice.  Samo dva puta nisu bili na poslednjem ili pretposlednjem mestu. Nešto bolji učinak u kvalifikacijama za evropska prvenstva. Ali mesto u Francuskoj teško da je iko van Albanije očekivao.

Pogledajte sve kvote Kladionice MOZZART posvećene Specijalu EURO 2016

Očajne igre Srbije svakako su pomogle, ali Albance ne bi trebalo tek tako potceniti. Ekipa Đanija De Bjazija na gostovanjima u Portugaliji, Danskoj i Jermeniji (onaj prekinuti meč u Beogradu nećemo ni da računamo) nije primila ni gol. Ukupno je njena odbrana poklekla pet puta, tri puta u sudijskoj nadoknadi.

Fudbaleri Albanije

De Bjazi je to shvatio još tokom kvalifikacija za Mundijal 2014. godine. Zemlja sa manje od 3.000.000 stanovnika, očajno prvenstvo, o nekom individualnom kvalitetu teško da se moglo i pričati. Lukavi Italijan je dobro secirao situaciju i postepeno povlačio prave poteze.  Precrtao je sve koji su znali sa loptom, ali nisu želeli da trče nazad, rastrčao se po Evropi tražeći najbolje što imigracija može da ponudi. Uspeo je, pa nijedan od reprezentativaca poreklom sa Kosova i Metohije nije odbio priliku da zaigra na Euru kako bi zadržao šanse da se domogne dresa novokomponovane ekipe.

MOZZART Specijal kvote za EP - Albanija

Sistem je sa 4-4-2 promenjen na 4-3-3 s tim da se u praksi vrlo brzo transformiše u 4-5-1 kada je lopta u protivničkim nogama. Uglavnom je tako. Bekovi pomažu u napadu, dosta jednostrana igra napred, doduše, teško da će nekog iznenaditi. Sve se svodi na centaršuteve kao Sokolu Cikalešiju. Prekid veoma dobar.

Specijal posvećen reprezentaciji Francuske

Iskustvo na velikoj sceni nedostaje. Ali nema ni pritiska. Osnovni zadatak kapitena Lorika Cane je da opusti tim. Nemaju Albanci šta da izgube. Mogu samo da dobije. Taulant Džaka, recimo, da potvrdi istinost tvdnje starijeg i mnogo poznatijeg brata Granita, da je bolji igrač od njega. Njihov direktan sudar na otvaranju turnira lokalni mediji odavno nazivaju "Džaka derbi".

Lorik Cana i Đani De Bjazi

Popust brojne albanske delegacije u švajcarskoj reprezentaciji ne treba očekivati. Na kraju, Albancima ne bi trebalo ni da bude neophodan. Sva je prilika da će se o njihovoj sudbini odlučivati u poslednjem kolu kada će preko puta biti napadački neubedljiva Rumunija, verovatno sa imperativom pobedom što bi Albancima moglo da pomogne u nameri da kontrama ugroze rivala.

PROGNOZIRAJTE NAJBOLJEG STRELCA EVROPSKOG PRVENSTVA

Igrački je ipak ovo veoma limitiran tim. Jednoličan, ponekad naivan, ne baš najjači na lopti, ali uvek tvrdoglavo uporan. Takođe je i tim protiv koga ne biste voleli da jurite rezultat.

Specijal posvećen reprezentaciji Švajcarske

De Bjazi je već napravio jedno čudo, pa su ga stidljivo pominjali i kao kandidata za selektorsku funkciju u Italiji po odlasku Antonija Kontea. Ako u Francuskoj uspe da načini i korak dalje sa ovako ograničenom ekipom na raspolaganju sigurno će moći da računa na telefonske pozive iz mnogo ambicioznijih sredina. Albancima je Evropsko prvenstvo samo po sebi maksimum.

Specijal posvećen reprezentaciji Rumunije

SPISAK ALBANIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

GOLMANI

Ertrit Beriša (Lacio)
Orges Šehi (Škenderbeg)
Alban Hodža (Tirana)

ODBRANA

Lorik Cana (Nant)
Ansi Agoli (Karabag)
Andi Lila (Pas Janjina)
Mergim Mavraj (Keln)
Elseid Hisaj (Napoli)
Arlind Ajeti (Frozinone)
Naser Aliji (Bazel)
Frederik Veseli (Lugano)

VEZNI RED

Odise Roši (Rijeka)
Migjen Baša (Komo)
Amir Abraši (Frajburg)
Ermir Lenjani (Nant)
Burim Kukeli (Cirih)
Ergis Kače (PAOK)
Ledijan Memušaj (Peskara)
Škelzen Gaši (Kolorado Rapids)
Taulant Džaka (Bazel)

NAPAD

Armando Sadiku (Vaduc)
Sokol Cikaleši (Istanbul Bašakšehir)
Bekim Belaj (Rijeka)

(FOTO: Action Images; Grafika: Ivana Marković)


tagovi

Taulant Džakareprezentativni fudbalreprezentacija AlbanijeLorik Canafudbalska reprezentacija Albanijeeuro 2016Etrit BerišaĐani De Bjazi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara