"Republika Irska"
"Republika Irska"

PREDSTAVLJAMO - REPUBLIKA IRSKA: Da pucaju koske, pa šta bude

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.06.16. | 10:48

Republika Irska prvu utakmicu na turniru igra protiv Švedske i po mnogim procenama to je jedina šansa da se zabeleži pobeda. U tom slučaju još jedan bod u duelima sa Belgijom ili Italijom otvorio bi vrata osmine finala četi Martina O’Nila

Republika Irska

Od Iraca se ne očekuje mnogo na predstojećem Evropskom šampionatu, ali činjenica da su u kvalifikacijama imali pozitivan skor sa svetskim prvakom Nemačkom (pobeda i remi), odnosno da su u plej-ofu eliminisali Bosnu i Hercegovinu koja je važila za blagog favorita, sigurno poziva na oprez ostale reprezentacije iz E grupe. U pitanju je prilično iskusna ekipa koja pomanjkanje individualnog kvaliteta nadoknađuje izuzetnom borbenošću.

Izabrane vesti

MOZZART specijal kvote za EURO - Republika Irska

Od inspirisanosti Robija Kina obično zavisi da li će Irci uspeti da pobede, ali problem je to što je najbolji strelac Zelenih u kvalifikacijama, koji će uskoro napuniti 36 godina, poslednjih meseci imao problema sa povredama. Rivali će pažnju morati da posvete i Šejnu Longu, koji je tek ove sezone počeo da prikazuje partije koje su ga i preporučile za Premijer ligu.

PREDSTAVLJAMO - ITALIJA: Sad su stvarno gotovi

Irci su i na prethodnom EP bili u grupi s Italijanima i izgubili i od njih, i od Hrvata i Španaca. Sumnjamo da će se sada naprimati golova kao tada (sve utakmice izgubili sa bar dva primljena gola i to tako što su gubili i na poluvremenu), ali sumnjamo i da će napraviti neki iole značajniji uspeh, osim borbe sa Šveđanima za treću poziciju. Mediji na Ostrvu o tom eventualnom trećem mestu pričaju kao o uspehu. Irci se ne zanose da mogu da se umešaju u trku za prva dva mesta, ali svakako veruju da ih niko neće poniziti.

PREDSTAVLJAMO – ŠVEDSKA: Ibra glumi babarogu, ako ga se uplaše...

Ta nada leži u činjenici da će ih predvoditi jedan od najboljih stručnjaka današnjice. Čak i oni koji su ravnodušni prema klubovima koje je vodio (Lester, Seltik, Aston Vila, Sanderlend...) saglasni su da je 64-godišnji Martin O’Nil jedan od najharizmatičnijih trenera na svetu, a nesputana radovanja kada njegova ekipa postigne gol nešto su što se ne viđa tako često. O'Nil je najveće uspehe napravio sa Seltikom (tri titule i finale Kupa UEFA 2003), ali ima i dva Liga kupa Engleske s Lesterom.

Irci su optimisti pred EURO

Irci su se na prvo veliko takmičenje plasirali 1988 (EP u Nemačkoj) i od tada pa sve do poslednjeg šampionata Evrope 2012. nisu napravili značajn rezultat, ali nisu ni lagano prepuštali bodove svojim rivalima. Odigrali su u tom periodu 16 mečeva, tri puta su pobedili, čak devet puta remizirali i doživeli četiri poraza. Ako se poslednja vantura sa Trapatonijem izuzme, Republika Irska, dakle, može da bude kost koja zastaje u grlu favorita. Uostalom, samo sedam primljenih golova u deset kvalifikacionih mečeva ovog ciklusa dovoljno govori o kako se čvrstim momcima radi.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART na specijalu EURO 2016

Već rekosmo kako su u kvalifikacijama sa vojskom Martina O’Nila prošli Nemci. Zahvaljujući tim rezultatima (četiri boda od maskimalnih šest iz ta dva duela) Irci su u poslednjem kolu imali šansu da pobedom nad Poljskom obezbede i direktan plasman u Francusku, ali umorni od okršaja sa Pancerima tri dana ranije, nisu uspeli u tome. Na njihovu sreću, Bosna i Hercegovina je u doigravanju bila rival po meri...

Roj Kin i Martin O'Nil

Odbrana Iraca biće na velikim iskušenjima u Francuskoj. Zadnju liniju drži vetaran Džon O’Šej potpomognut bekom Evertona Šimus Kolmenom, odnosno Klarkom iz Aston Vile. Ako se O’Nil odluči za formaciju 4-5-1 (u slučaju da Kin ne bude spreman) procene su da će Ircima biti mnogo teško dati gol. Bez obzira s kakvim napadačkim potencijalom raspolažu Šveđani i Belgijanci. Protiv Italijana u tom slučaju, već je „upisan“ remi bez golova... 

PREDSTAVLJAMO – BELGIJA: Ni odbrana, ni selektor, problem je srpski sindrom... 

Premijerligaški igrači Mekarti (Everton) i Vilen (Stouk) biće zaduženi da pomažu defanzivnoj liniji, po boku bi trebalo da deluju Brejdi i Volters, ali ne bi trebalo isključiti mogućnost da se u tim vratiti Megidi, jedan od O’Nilovih omiljenih fudbalera.

Najbolji strelac Eura? Kvota na Robija Kina je 250

Tu je svakako i Hendrik, iza koga je dobra sezona u Derbiju. Sam špic napada u svakoj varijanti rezervisan je za Šejna Longa, uz koga bi u varijanti 4-4-2 mogli da zaigraju Volters ili Kin, koji je ipak bliži klupi i ulaženju sa iste u drugom delu. Republika Irska prvu utakmicu na turniru igra protiv Švedske i po mnogim procenama to je jedina šansa da se zabeleži pobeda. U tom slučaju još jedan bod u duelima sa Belgijom ili Italijom otvorio bi vrata osmine finala četi Martina O’Nila.

Ali daleko je takav rasplat. Za početak, da pucaju koske pa šta bude. S tom idejom su Irci stigli u Francusku...

SPISAK REPUBLIKE REPUBLIKE IRSKE ZA EURO

GOLMANI

Šej Given (Stouk)
Kiren Vestvud (Šefild Venzdej)
Daren Rendolf (Vest Hem)

ODBRANA

Džon O'Šej (Sanderlend)
Šimus Kolmen (Everton)
Stiven Vord (Barnli)
Kiran Klark (Aston Vila)
Ričard Kiof (Derbi)
Sajrus Kristi (Derbi)
Šejn Dafi (Blekburn)
Robi Brejdi (Norič)

VEZNI RED

Ejden Mekgidi (Šefild Venzdej)
Glen Vilen (Stouk)
Džejms Mekarti (Everton)
Džejms Meklin (VBA)
Ves Hulahan (Norič)
Dejvid Mejler (Hal)
Džef Hendrik (Derbi)
Stiven Kvin (Reding)

NAPADAČI

Šejn Long (Sautempton)
Robi Kin (LA Galaksi)
Deril Marfi (Ipsvič)
Džonatan Volters (Stouk)

FOTO: Action Images;
GRAFIKA: Ivana Marković/MOZZART Sport


tagovi

Roj Kinreprezentativni fudbalreprezentacija Republike Irskemeđunarodni fudbalMartin O’Nileuro 2016

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara