PSŽ mućkao oko Nejmara i Mbapea: Naduvani ugovori, čudna sponzorstva, ušlo nepostojećih 200.000.000 evra i pretnja iz UEFA

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.04.18. | 18:30

Koliko je ozbiljno? Šta su radili prošlog, a šta će ovog leta? Fali im 75.000.000 evra

PSŽ pred izbacivanjem iz Lige šampiona! Sledeća sezona bez pariskog kluba! UEFA kažnjava zbog Nejmara i Mbapea!

Naslovi su se poput zaraze ovog popodneva raširili internet nebom od Engleske preko Francuske, do najzabačenijih delova Evrope. Povod je vest da je nezavisna istraga kontrolnog tela za finansije Evopske kuće fudbala utvrdila neispravnosti u poslovanju Pari Sen Žermena i da zbog toga budućem prvaku Francuske sledi sankcija. Možda ne samo novčane prirode.

Izabrane vesti

Caka je u tome da je UEFA češljanjem poslovnih knjiga utvrdila da je klub sa Parka prinčeva prošlog leta „nafilovao“ sponzorske ugovore u vrednosti od 200.000.000 evra. Na taj način prikazao je da je platežno sposoban da realizuje najskuplji transfer zu istoriji fudbala - prelazak Nejmara iz Barselone za 222.000.000 evra - kao i da na jednogodišnju pozajmicu, uz pravo obaveznog otkupa ugovora, dovede Kilijana Mpabea iz Monaka, što će ga koštati 180.000.000 evra. Za takav poduhvat bilo je potrebno izbeđi pravila finansijskog fer-pleja, oličena u činjenici da jedan klub u peirodu od tri sezone može da napravi maksimalan gubitak od 30.000.000 evra, što je PSŽ debelo premašio minulih godina (2014. zbog toga bio kažnjen 40.000.000 evra). Za povratak na tron u Ligi 1 (uspešan) i napad na Ligu šampiona (neuspešan) bila su mu potrebna pojačanja. Dobio ih je. Problem je u tome što nije imao dovoljno novca, ali je prikazao da raspolaže sredstvima, odnosno, da vrednost sponzorskih ugovora ne odgovara realnom stanju u kasi. Sa tim ugovorima i onim što je već imao u stzvarnosti uspeo je da završi dve velike operacije.

Time je izazvao bes u svetu fudbala i hitnu reakciju odgoovrnih. Još letos, po okončanju prelaznog roka, umešala se UEFA i počela da isputuje sponzorske ugovore. Posle nekoliko meseci „kopanja“ inspektori su utvrdili da je vrednost poslova manja od onoga što piše u knjigama, ne navodeći koliko je tačno novca PSŽ dobio kao vetar u leđa. Drugi problem, podseća Fanejšl tajms - koji je i pokrenuo celu aferu pozivajući se na izvore u Nionu - jeste da su svi sponzori povezani sa prijateljem predsednika Nasera al Kelaifija, Tamimom bin Hamadom al Taninom, aktuelnim emirom Katara.
PSŽ se suočava sa kaznom koja bi mogla čak da znači izbacivanje iz Lige šampiona“, piše ugledni londonski magazin, verovatno i sam svestan da bi to značilo revuluciju u svetskom fudbalu, pa u nastavku dodaje daleko opreznije. „Veliko je pitanje da li će UEFA biti dovoljno hrabra da primeni sopstvena pravila. Ako nije, zašto se uopšte muči?“.

UEFA je preko svog finansijskog kontrolnog tela angažovala nezavisnu agenciju Oktagon, a ova utvrdila propuste i na njoj je sad zadatak da proceni tačnu vrednost sponzorskih ugovora, potpisanih prošlog leta. Češljanje će se nastaviti do kraja juna, a poslednji dan tog meseca je rok koji Pari Sen Žermen ima u pokušaju da „sredi“ knjige. To pozdrazumeva nove sponzorske ugovore, ovoga puta ne smeju da budu povezani sa Katarom, ali i prodaju igrača u vrednosti od 75.000.000 evra, jer je trenutno toliki minus na polju finansijskog fer-pleja.

Poenta je da je letos, prilikom dovođenja igrača Naser el Kaleifi uspeo da zaobiđe stroge propise i izvrne ruglu finansijski fer plej. S obzirom da je klub u njegovom vlasništvu i da ima jaka leđa nije teško pretpostaviti da će opet pokušati da nađe rešenje. Najlogičnije je da, za početak, proda neku od zvezda i nadomestu rupu. A na prodaju su Kavani, Pastore, Mota, Trap, Di Marija, a moguće i Draklser, zavisno od toga ko bude novi trener.

Uz još važnije pitanje: ako je UEFA utvrdila mućke, kolika će biti kazna?

FOTO: Action images


tagovi

finansijski fer-plejUEFANaser Al Kelaifi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara