""
""

Rosijevo krunisanje (VIDEO)

Vreme čitanja: 1min | uto. 11.07.17. | 12:40

Malo ko je obeležio neki Mundijal kao čuveni italijanski napadač Španiju 1982...

Svetsko prvenstvo u Španiji 1982. pamtimo po sjajnom timu Brazila sa Sokratesom, Falkaom, Zikom; po nameštenoj utakmici između Nemačke i Austrije, koja izbacila Alžirce sa turnira; slabom, ustvari preslabom učinku naših Plavih, i naravno - Italiji i Paolu Rosiju.

Izabrane vesti

Azuri su na samo sebi svojstven način prošli grupu sa Poljskom, Peruom i Kamerunom - sa tri remija - da bi se onda u narednoj fazi razgoropadili, prošli polufinalnu grupu u konkurenciji Argentine i Brazila, i onda u finalu došli do treće titule prvaka sveta. 

Bio je to neravnopravan meč za titulu, u kom su Nemci uprkos nerešenom rezultatu (0:0) posle prvih 45 minuta, sve vreme bili u podređenom položaju. Čak i posle jedanaesterca koji je propustio da realizuje Antonio Kabrini, bilo je samo pitanje trenutka kada će popustiti brana pred omraženim Haraldom Šumaherom. Golovima Rosija u 57, Alesandra Altobelija u 69. i Marka Tardelija u 81. minutu, Italijani su nokautirali Švabe. Paul Brajtner dao je počasni gol i stavio tačku na ovo finale. 

Italijane je do prve posleratne svetske krune vodio Enco Bearcot, a njegov izbor bili su: Zof, Đentile, Širea, Kolovati, Bergomi, Kabrini, Orijali, Tardeli, Konti, Gracijani (Altobelli, Kauzio) i Rosi.

Taj čudesni Paolo Rosi pred Mundijal '82. bio je suspendovan zbog nameštanja utakmica. Svi su ga otpisali. Samo je Bearcot verovao u njega. I nije pogrešio. Sa šest golova Rosi je bio najbolji strelac turnira. Kasnije je proglašen i za najboljeg igrača... 


tagovi

dogodilo se na današnji danmeđunarodni fudbalreprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara