""
""

ŠARENI PIŠE: Pobeda kao Kuća

Vreme čitanja: 6min | sub. 09.11.13. | 11:30

Crvena zvezda je iskoristila loše veče rasklimatane Kuće, koja je na kraju ostala bez krova, dok je Partizan pokazao dva različita lica protiv jednog od favorita ovog takmičenja, pa plen putuje sa beogradskog aerodroma sponzorom Evrolige u Istanbul

Pobeda u pravi čas.

Važan trijumf Crvene zvezde i to na gostovanju protiv Laboral Kuće 73:63.

Izabrane vesti

Jasno je da je ovom pobedom Zvezda u poslednji čas otvorila vrata koja vode ka eventualnom plasmanu u TOP 16. Čak je stvorena i lepa zaliha poena u odnosu na čuveni španski tim, koji je za razliku od crveno- belih već 14 godina redovan stanovnik Evrolige.

Ovo je dokaz da je ova grupa veoma izjednačena i da će biti još ovakvih iznenađenja.

Zvezda dosad nije imala sreće. Ni protiv Lokomotive, ni protiv Panatinaikosa, pa ni protiv Budućnosti u ABA ligi!

Oni stariji i mudriji kažu da sreću treba zaslužiti, te da ona prati hrabre.

Da li su je sada zaslužili?  Na ovoj utakmici svakako jesu.

Ono što im je nedostajalo da načine podvige protiv Kubanja i PAO-a, odlikovalo ih je u dvorani Fernando Buesa.

Bili su hrabri i pametni kada je trebalo, te su zasluženo došli do brejka.

Hrabri - jer nisu prestali da se bore.

Pametni - jer su znali da iskoriste sve greške protivnika.

Zasluženo - jer su bili bolji od ekipe zvučnijeg imena.

Startno kockanje sa ''run and gun'' košarkom donelo je plus u igri srpskog tima (prednost od 12 poena), ali i  ogromnu minus fazu kada je Laborala Kuća napravila seriju 13:0. Jedno vreme dobra igra u napadu nije imala podršku odbrane i obratno.

Onda je, za razliku od prethodnih utakmica, Zvezda shvatila da joj je glavna bitka sa samom sobom.

Uz to, kao poklon došle su i početničke greške Kuće koje je Zvezda znalački iskoristila i vratilo joj se za ispuštene mečeve protiv Lokomotive i posebno protiv Panatinaikosa.

Laboral Kuća je bila ''viđena'' za jedno ovakvo skidanje skalpa pred svojim navijačima. Bez nekoliko bitnih igrača(Hemilton i Kozer), sa nedovoljno oporavljenim Kelatijem i Ertelom, bili su lakši zalogaj od svih dosadašnjih Zvezdinih protivnika.

Ako se tome pridoda jasan recept da iz Kuće treba izvući i odstraniti ''kamen temeljac'', Argentinca Andresa Noćionija, što je uspešno odrađeno u većem delu utakmice, pa se kao rezultat toga čitava Kuća srušila na kraju kao da je od karata.

Pokazalo se da je najslabija karika Baskonije i dalje italijanski trener Serđo Skariolo. Za razliku od nekadašnjeg uspeha sa repreznetacijom Španije, na klupskom planu u poslednjih nekoliko sezona mu ne cvetaju ruže. Ovo je bio još jedan dokaz. Skariolo nikako nije uspeo da uvede red među svoje indolentne košarkaše. Delovao je bez koncepcije i razrađenog plana za situacije moje mogu nastati na terenu.

Raduje činjenica da se Zvezda napokon dozvala pameti, pa je posle 91. prosečno primljenog koša na tri prethodne utakmice Evrolige, usledilo ''stavljanje poklopca'' na svoj obruč, što je rezultiralo sa samo 63 postignuta poena Laborala.

Napredak u odbrani? Priličan, ali realno tome je dosta doprineo i očajan učinak ekipe iz Vitorije. U odlučujućim trenucima bez rešenja u napadu, lopte su im čudnovato ispadale iz ruku, a o broju promašenih otvorenih šuteva da ne govorimo.

Boban Marjanović nije došao do očekivanog nivoa, jer je prvi put protiv sebe imao dovoljno visokog igrača koji mu se može suprotstaviti. Nemac Tibor Plajs pored pristojne visine od 213 cm poseduje veliki raspon ruku, ali i kvalitet Bobijevog najvećeg rivala do sada.

I pored dobre igre Blejka Šilba i Ser Čarlsa Dženkinsa, za razliku od Kuće, Zvezda je imala svog admirala na parketu. Demarkus Nelson je bio pravo pogonsko gorivo. Koliki je njegov doprinos ovoj pobedi pokazuje podatak da je ovaj meč završio sa indeksom uspešnosti 34 (22 poena i 7 skokova).

A svi oni koji su protiv trenera Zvezde Dejana Radonjića zbog odluke da ''istrpi'' Luku Mitrovića, te zašto mladog krilnog centra toliko drži u igri, dobili su odgovor na ovoj utakmici. Mitrović je uz osam poena i sedam skokova imao i dve najbitnije ukradene lopte u poslednja dva minuta ovog meča. Pored toga jedan je od najzaslužnijih za zaustavljanje Noćionija.

Ono najbitnije je da sada mnogo toga leži u rukama crveno- belih. U narednom kolu Zvezda dočekuje Ljetuvos Ritas i po prvi put u sezoni se može reći da će na domaćem parketu crveno- beli imati ulogu favorita. Igra iz drugog poluvremena meča protiv Laboral Kuće treba da bude recept za Zvezdu kako treba da nastupi u Pioniru protiv litvanskog tima.

KVALITET ISTANBULSKE LEGIJE STRANACA

I opet je atmosfera u beogradskom hramu košarke bila impresivna. Navijači su i ovog puta učinili da zagorčaju život gostima sa ogromnom energijom koja se sa tribina slivala na teren i intravenozno davana u crno- belima na parketu.

To je, ipak, bilo dovljno samo za prvo poluvreme. U drugom smo videli potpuno drugačije lice domaćeg tima.

Ovoga puta huk sa tribina dvorane Pionir nije preterano potresao vrlo skupu legiju stranaca Fenerbahčea, koji su na kraju zahvaljujući individualnim kvalitetima rutinski stigli do pobede 88:78.

Fener nema poraz od početka ove sezone. Ovo je bio njihov 15. trijumf za redom. Dokaz kvaliteta tima koji je maestralno sklopio Željko Obradović.

Ni njegov prijatelj Duško Vujošević nije mogao da zaustavi ovaj talas.

Ima tome sada već dosta godina, ali u danu predaha na Svetskom prvenstvu 2002 u Americi, sedeo sam sa Mirsadom Jahovićem, sada Turkdžanom, tada jednim od najboljih igrača turske reprezentacije sa jedne i Evrolige sa druge strane. Tema naravno košarka, a Mirsad je već tada ima jasnu ideju:
''Turska volja i ljubav prema košarci, i naravno novac koji ulažu, mogu se nadograditi uspehom jedino ako se uposli sprski trener''.

Nešto kasnije je turska reprezentativna košarka stala na najsigurnije noge do tada dolaskom Bogdana Tanjevića na kormilo nacionalnog tima, da bi ove sezone posle gomile uzaludno baćenog novca Fenerbahče prvi shvatio da bez iskusnog iskusnog srpskog stručnjaka nema napretka.

Možda je rano za komentare poput - pozovi Srbina radi uspeha - ali dolazak Obradovića u Fener poremetio je evropske košarkaške agende.

Crvena pulsirajuća strelica na mapi pokazuje ka Istanbulu, gde pre svega gazde Efesa, Galate i ostalih besno čupaju kosu shvativši da su gomile dolara najpre možda prvi mogli uputiti na adresu najtrofejnijeg trenera u Evropi, i sve bi bilo manje bolno.

Prebogati istanbulski tim je uz Real najdominantniji tim u ligi (mišljenja sam da Olimpijakos neće izdržati do kraja, možda me i razuvere). Ali Madriđani, pa i ostali, nemaju Obradovića, čoveka koji kada govori o košarci, imate utisak da ni muve ne lete, već stoje i pažljivo slušaju.

Prvo poluvreme ove utakmice Partizan je odigrao odlično. Duži i kontrolisani napadi, dosta lopti za centre, igra na mali broj poena, sporiji ritam uz odličnu odbranu. Taj koncept nije zadržan i u nastavku. Nervoza Vujoševića, sudije i nestrpljenje crno- belih sa jedne, te suvi kvalitet Fenerovih igrača, precizna dalekometna paljba iz svih oružija, odveli su ovaj duel do pobede gostiju.

Partizan je ostvario devet skokova više, ali time nije uspeo da nadomesti deset asistencija manje.

Lovernj je načinio dabl- dabl (20 poena, deset skokova), Kinzi bio odličan sa 18 pogodaka, ali su podbacili ''young guns'' Milosavljević i Bogdan Bogdanović.

Sa druge strane njegov prezimenjak, Bojan je napravio pametan potez pošto već ovog leta nije otišao u Bruklin Netse, već je ostao na jednogodišnjem doškolovavanju kod doktora košarke Željka Obradovića. Hrvatski reprezentativac je dokazao da je trenutno najbolji igrač na spoljnim pozicijama u Evropi.

Uz njega definitivan udarac Partizanu zadali su baš upravo bivši članovi ovog kluba Bo Mekejleb i Nemanja Bjelica (prošao mlađe kategorije crno- belih), dok je trener Fenera posebno istakao Kenana Sipahija, koji je po njegovim rečima - sa samo 18 godina starosti bio najbolji, najhrabriji i najpametniji na terenu.

Radi se o plejmejkeru rođenom u Prištini, koji je na letos odigranom Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina sa selekcijom Turske osvojio zlato i bio MVP šampionata.

Fanerbahče je zaustavio Partizanovu unutrašnju igru, a Obradović čestim promenama odbrana i širokim asortimanom rešenja u napadu poremetio ritam domaćina, te tako ostao neporažen.

Srpski šampion koji je u većem delu drugog poluvremena, zbog isključenja Duška Vujoševića, predvodio Velimir Gašić, koji je 1992. godine bio pomoćnik upravo Željku Obradoviću prilikom osvajanja Partizanove evro titule, nije imao spreman odgovor i doživeo je treći neuspeh.

Partizan u nastavku ima težak raspored. Posle ovog poraza očekuje ga uvek neugodno gostovanje Širokom u ABA ligi, a potom dug put u Moskvu na megdan sa CSKA koji mora doći do pobede posle neuspeha u Barseloni. Dva nezgodna gostovanja i velika ispita za ovaj mladi tim.

(FOTO: MN Press, Star sport)

 


tagovi

FK Crvena zvezdaEvroligaFK Partizanšareni pišeslobodan šarenacSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara