"Abel Ksavijer"
"Abel Ksavijer"

Sećate li se Abela Ksavijera? Postao je selektor u Africi

Vreme čitanja: 1min | uto. 26.01.16. | 19:08

Mozambik je imenovao legendarnog Portugalca za novog kormilara nacionalnog tima

Abel Ksavijer

Abel Ksavijer, nekadašnji fudbaler Liverpula, Evertona i Los Anđeles Galaksija, imenovan je za novog selektora Mozambika.

Izabrane vesti

Legendarni 43-godišnji defanzivac, koji je kao fudbaler bio poznat po neobičnom izgledu, posebno po boji kose, rođen je u ovoj zemlji, ali se kao dečak preselio u Portugal za koji je nastupao kao reprezentativac 20 puta.
“Ponosan sam što sam se vratio u svoju zemlju”, poručio je Ksavijer.

Defanzivac je u karijeri nastupao za Benfiku (1993-1995), zatim za italijanski Bari godinu dana i dve sezone za španski Ovijedo. Nakon epizode u Primeri otišao je u PSV Ajndhoven, a potom se 1999. godine preselio u Everton za 1.900.000 evra. Ksavijer je za tim sa Gudison Parka nastupio 49 puta pre nego što se preselio u Liverpul u januaru 2002. godine za 1.000.000 evra. 

Kasnije je igrao i za Galatasaraj, Hanover i Midlzbro pre nego što je 2007. godine otišao u SAD, gde je igrao sa Dejvidom Bekamom pre nego što se povukao 2008. kada je počeo da trenira nižerazredne portugalske klubove.

Zadatak Abela Ksavijera biće da se sa Mozambikom plasira na Kup afričkih nacija 2017. godine. Na tom takmičenju ova selekcija nije nastupila još od 2010. a trenutno su poslednji u svojoj kvalifikacionoj grupi sa dva poraza na startu.

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: sportingclubefarense.com)


tagovi

selektor A reprezentacijemozambikmeđunarodni fudbalEvertonAbel Ksavijer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara