"Ko i da li dolazi u Humsku?"
"Ko i da li dolazi u Humsku?"

Šta čeka Partizan ako prođe Zaglebje: Trener koji je radio sa ženama i u Tanzaniji ili tvorci čuda od deteta na veštaškoj travi

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.07.16. | 14:39

Ni Sonderijske ni Stromsgodset nemaju evropski pedigre poput crno-belih

Ko i da li dolazi u Humsku?Zaglebje, Zaglebje i samo Zaglebje. Tek ako se prođe u Lubinu onda mogu u Humskoj da se posvete narednom rivalu u kvalifikacijama za Ligu Evrope, mada se po opštim ocenama čini da je žreb treće eliminacione runde bio ponovo naklonjen Partizanu i da, bude li uspeo u Poljskoj, ne bi smeo da ima problema sa Skandinavcima.

Pre svega zbog svog internacionalnog pedigrea.

Izabrane vesti

Desi li se da Sonderjiske sačuva ili uveća prednost u Norveškoj (prvi susret dobio 2:1) onda bi Partizan u dvomeču sa Dancima važio za maltene istog favorita kao što je bio pred duel sa Zaglebjem. Iz prostog razloga što je reč o ekipi koja je tek sinoć odigrala prvu utakmicu u evropskim kupovima u istoriji - za 110 godina postojanja - a za to vreme nikad nije bio realna opasnost ekipama iz svoje države.

Otkako je preimenovan sa HFK Sonderjiland u Sonderjiske (januar 2004) i time prešao u deo istoimene sportske korporacije (kao sportsko društvo u Srbiji, s tim što je u Danskoj u pitanju privatni kapital), u kojoj još postoje rukomet i hokej na ledu, klub je počeo da izlazi iz sivila prosečnosti i penje se na tabeli. Tako je 2005. izborio plasman u elitni rang, naredne sezone ispao, pa se posle dve vratio i odtad je stabilan član Supelrige.

Čak je u prethodnom prvenstvu osvojio drugo mesto, što mu je najbolji plasman u istoriji, sa devet bodova zaostatka u odnosu na Kopenhagen.

Navijači danskog timaŠef struke Sonderjiskea je Jakob Mihelsen, nikad profesionalno nije igrao fudbal, već se trenerskim poslom bavi od 14. godine. Osim manje poznatih danskih klubova, trenirao je dečake uzrasta do deet godina, jednu žensku ekipu i omladinsku reprezentaciju Tanzanije.

Mihelsen forsira formaciju 4-1-4-1, u kojoj mesto špica zauzima Johan Absalonsen (31), prošle sezone najbolji strelac tima, sa 12 golova.

Sonderjiske ne samo da nema bogatu istoriju, nego ni novca da kupuje igrače (ni za jednog nije plaćeno obeštećenje u ovom prelaznom roku), pa kostur tima čine Danci, hrvatski golman Marin Skender, po jedan Šveđanin, Holanđanin i fudbaleri iz Burkine Faso, Tanzanije i Ugande.

Sličan po stilu, malo više poznatiji u Evropi je Stromsgodset. U pitanju je tim koji u poslednje četiri godine redovno igra kvalifikacije za UEFA takmičenja, međutim, nikad nije stigao dalje od trećeg kola. Najpre ga je leta 2012. izbacio Atletiko Madrid na putu ka Ligi Evorpe (ukupnim rezultatom 1:4), naredne sezone uspešniji je bio češki Jablonec (2:5), lane splitski Hajduk nije imao problema (0:4), dok je u takmičarskoj 2014/2015 nepremostiva bila Steaua (0:3).

Za to vreme Stromsgodset beleži vrlo dobre rezultate u prvenstvu. U navedenom peirodu nijednom nije završio ispod četvrtog mesta, a najveći uspeh zabeležio je 2013. kad je postao prvak. Tako je u Dramen, grad na jugu države (62.000 stanovnika) doneo pehar čekan od 1970, uz napomenu da je 2010. osvojio kup.

Martin OdegardU to vreme igrački je bljesnuo Martin Odegard, koga je sa samo 17 godina posle blistave sezone u norveškom prvenstvu kupio Real Madrid za 4.000.000 evra. Prethodno je postao najmlađi debitant u istoriji evropskog reprezentativnog fudbala.

Posle 15 kola aktuelnog prvenstva Norveške, Stromsgodset se nalazi na trećem mestu sa 29 bodova, sedam manje od Rozenborga i četiri od OD Grenlanda. Ekipu od maja prošle godine vodi Bjorn Peter Ingebretsen (49), koji je zbog povrede morao rano da završi igračku, dok je trenersku karijeru posvetio samo ovom klubu, tako što je posle staža u mlađim kategorijama dobio priliku da vodi prvi tim. Ggaji napadački stil, u formaciji 4-3-3, o čemu govori podatak da na mečevima Stromsgodseta prosečno padaju 3,2 gola.

Stromsgodset šampion Norveške 2013.Ono što bi možda moglo da predastalja nevolju za Partizan je činjenica da Stromsgodset svoje mečeva igra na Marijenlist stadionu (kapacitet 8.935 mesta) na kome je postaljeno igralište sa veštačkom travom.

Pogledajte sastave u kojima su juče igrali Sonderjiske i Stromsgodset:

Sonderjiske: Skender, Pedersen, Kanstrup, Hende, Mak, Drahman, Romer (od 63. Uhre), Klove (od 57. Olesen), Guira, Kron, Behman (od 76. Riter).

Stromsgodset: Petersen, Madsen, Hamud, Valsvik, Vilsvik, Abu, Fransisko Žunior, Ađej Boateng, Pedersen, Kastrati (od 76. Par).

Evo i golova sa tog meča...

(FOTO: Action images)


tagovi

StromsgodsetSrbijaSonderijskeFK PartizanLiga Evropekvalifikacije za Ligu Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara