Šta ću biti kad porastem? Prvak sveta!

Vreme čitanja: 2min | pet. 06.07.18. | 23:16

Belgijanci sada mogu da budu ponosni - konačno je stasala nova zlatna generacija

Fudbalska reprezentacija Belgije iznenađujućom pobedom nad Brazilom plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva i izjednačila istorijski uspeh one generacije iz 1986. kada je Mundijal igran u Meksiku.

Eden Azar, Kevin de Brujne, Romelu Lukaku, Tibo Kurtoa i drugovi tako su dokazali da zaista jesu zlatna generacija, a u polufinalu protiv Francuske imaće priliku i da nadmaše rezultat nacionalnog tima od pre 30 i kusur godina.

Izabrane vesti

Dugo su ovi momci, kojima bi trebalo dodati i nešto starije, poput Muse Dembelea, Vensana Kompanija, Jana Vertongena, Drisa Mertensa, Aksela Vicela i Simona Minjolea, bila pod pritiskom i, zašto ne reći i to, sumnjom javnosti.

Da li će konačno nešto da urade? Mogu li da stanu uz rame legendama belgijskog fudbala ili će biti još jedna generacija koja je protraćila talenat i izneverila očekivanja nacije. Nacije koja poslednju deceniju i sama ima problema sa identitetom i brojnim političkim previranjima.

Kada su bili klinci, o čemu svedoči i isečak iz jednih belgijskih novina, ove momke su nazvali novom zlatnom generacijom. I malo je nedostajalo protiv Japana u osmini finala da se oproste od Mundijala i daju za pravo onima koji su sumnjali u talenat i sposobnost.

Samo 20 minuta delilo je ove Crvene đavole od eliminacije, a dobar deo ekipe verovatno od pada u neku vrstu fudbalskog zaborava. Ali, onda se sve okrenulo. Vertongen, Felaini i Čadli su vratili stvari na pravo mesto i kupili kartu za četvrtfinale.

Večerašnjim duelom sa Brazilom i istorijskom pobedom nekada klinci, a sada pravi Crveni đavoli ispunili su svojevrsno novinarsko i proročanstvo stručnjaka koji su ih „iskopali“ sa raznih terena širom Belgije i verovatno ujedinili Flamance i Valonci kao retko ko u poslednje dve decenije.

Ali, belgijski navijači, a pogotovo igrači, svakako sada razmišljaju u stilu – zašto sada ovde da se stane? Uostalom, zar Brazil nije bio prvi favorit za osvajanje Svetskog prvenstva, a Belgija mu spakovala kofere i poslala kući?

Ko sad sme da kaže da je favorit protiv ovih i ovakvih odraslih i stasalih Crvenih đavola? I ko sme da kaže da oni ne mogu da budu svetski šampioni?


tagovi

Rusija2018Eden AzarSimon MinjoleTibo KurtoaKevin de BrujneRomelu LukakuDris MertensBelgija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara