""
""

„Šut“ za dva poena ili profesionalni „zakucavač? Džordanova „prevara“ sa statistikom u NBA ligi

Vreme čitanja: 2min | pet. 31.03.17. | 19:35

Dok juri najbolji procenat u istoriji lige, koševima „sa metra“ ne stiče poštovanje

Procenat uspešnosti šuta iz igre. Svakako bitna stvar u košarci, ali teško da je verno objašnjiva kroz statistiku. Ako cenite ovaj statistički podatak, onda vam svakako neće biti milo kad čujete da je po tom parametru najbolji u NBA ligi, a drugi u istoriji - Deandre Džordan!

Izabrane vesti

Ima onih koji vole monstruozna zakucavanja i atraktivne poteze centra Los Anđeles Klipersa, ali za njega se svakako ne može reći da je igrač plemenitog kova.
„Ako ga zaključate u halu preko noći i zabranite mu da zakucava ujutro bi ga zatekli sa šest poena“, rekao je svojevremeno legendarni Čarls Barkli o igri Džordana čiji učinak se uglavnom svodi na alej-up zakucavanja posle briljantnih asistencija Krisa Pola ili posle ofanzivnih skokova.

Šta li tek Barkli ima da kaže kada čuje da je Džordan najbolji po procentu „šuta“ u ligi i da čak pretenduje na prvo mesto u istoriji NBA lige i poziciju koju drži legendarni Vilt Čemberlen. Koji ipak nije bio igrač što se kači po obručima i fizičkom dominacijom nadigrava rivale...

Vil Čemberlen je rekord postigao u sezoni 1972/73 kada je imao procenat uspešnosti u šutu iz igre od 72,7 odsto. Džordan u ovoj sezoni ima 70,87 odsto, a da na prethodnoj utakmici protiv Feniksa nije „šutirao“ slabih (za svoje standarde) 3/6, imao bi 71,1 odsto.

Ali Džordanov „šut“ je zapravo statistička varka. Ako pomislite na šuteve za dva poena sa distance, prodore i slično, Džordan sa tim nema ništa. Čak 87 odsto njegovih „šuteva“ dolazi sa udaljenosti od koša koja je manja od jednog metra. A procenat uspešnosti je 75 odsto!  U onih preostalih 13 odsto šuteva koje Džordan uputi sa veće razdaljine od jednog metra, procenat uspešnosti je 44 odsto. Konačno, zakucavanja čine 47 odsto njegovih pokušaja iz igre i lider je u ligi sa uspešna 234 zakucavanja tokom aktuelne sezone.
„Moj doprinos je veliki. Kada Redik i Pol šutiraju, moj posao je da otvorim teren za lagane poene. Poslednjih godina je košarka postala fizički zahtevnija. Treba da zante da me ispod koša guraju, udaraju...“, kaže Džordan.

Centar Klipersa juri rekord legendarnog Čemberlena, ali čak i da ga obori, neće steći poštovanje koji je naprimer sa svojim „dugim dvojkama“ i „geometrijom od tablu“ imao Tim Dankan. A njegova najuspešnija sezona po procentu šuta iz igre je bila ona debitantska 1997/98 kada je iamo 55 odsto u šutu iz igre. S tim što je to stvarno bio šut...  

(FOTOO: Action images)


tagovi

NBA ligaDeandre Džordan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara