""
""

SUVO ZLATO ZVEZDE I PARTIZANA: Šta bi večiti da im nije Mitra i Miluna?

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.05.13. | 10:12

Aleksandar Mitrović direktno doneo devet bodova Partizanu, a Luka Milunović osam Crvenoj zvezdi i da njih nije bilo, za titulu bi ravnopravno konkurisala i - Vojvodina

 

Izabrane vesti

Da večiti rivali nemaju Aleksandra Mitrovića i Luku Milunovića za titulu prvaka Srbije ravnopravno bi se borila i – Vojvodina! Napadači Partizana i Crvene zvezde ove sezone SAMI su doneli devet, odnosno osam bodova ekipama sa suprotnih strana Topčiderskog brda i tako napravili ključnu distancu u odnosu na trećeplasirani tim na tabeli Super lige.

Zvuči nepravedno prema njihovim kolegama, ali statistika je surova i pokazuje da dvojac mladih reprezentativaca praktično može da igra bez ičije pomoći, što su dokazali i u četvrtak, kad su golovima Radničkom iz Niša i Jagodini sprečili senzacije u 26. kolu Super lige. A, to je samo nastavak dve sjajne sezone u kojima su spašavali svoje klubove i donosili poene vredne opstanka u trci za peharom.

Aleksandar Mitrović je direktno odgovoran za devet bodova Partizana. U jesenjem delu prvenstva, pri rezultatu 0:0 doneo je pobedu nad Jagodinom (1:0), kod 1:1 savladao golmana Javora (2:1), a od početka proleća njegovi precizni hici gurali su Parni valjak do bodova protiv OFK Beograda (pogodio kod 0:0 za 1:0, završilo 2:0), poena u Kuli (poentirao za 1:0, kraj 1:1), da bi protiv Radničkog baš posle njegovih realizatorskih sposobnosti navijači obrisali znoj sa čela jer je od 1:1 doveo favorita do ubedljivih 3:1.

A ako na kraju dođe do veleobrta, pa Crvena zvezda posle ’’minus 11’’ podigne šampionski trofej, navijači Crvene zvezde trebalo bi da se poređaju i pojedinačno naprave dubok naklon pred Lukom Milunovićem. Postigao je šest golova od početka trke, a od toga su četiri bila odlučujuća, pobednička, a čak su tri postignuta na gostovanjima, što bi trebalo da se tumači i kao sposobnost mladog napadača da podnese pritisak. Pre nego što je u četvrtak veče matirao Igora Bondžulića iz Jagodine (pri rezultatu 2:2 za krajnjih 3:2), slao je i lopte u mreže u Borči (1:0) i Novom Pazaru (kad je bilo 1:1 okrenuo na 2:1), dok od ovog niza odudara jedino susret sa ivanjičkim Javorom, mada kako je bilo napeto na Marakani na prolećnoj premijeri možda baš njegova snalažljivost dok je bilo 1:1 bude tas na vagi crveno-belih na kraju sezone.

Činjenica da golove postižu kad Partizanu i Crvenoj zvezdi gori pod nogama pokazuje da Aleksandar Mitrović i Luka Milunović imaju bar dve karaktaristike atipične ovdašnjim fudbalerima: smirenost i upornost. Što bi narod rekao: živce kao konopce! Na neki način, iako to može da deluje pretenciozno, najavili su spremnost da preuzmu uloge vođe od Saše Ilića i Nenada Milijaša ili makar da odmene kapitene kad i oni posustanu. Njihovo umeće trebalo bi da znači da za srpski fudbal, uprkos bezuspešnim eksperimentima Siniše Mihajlovića, ima nade. Obojica su tek mladi reprezentativci, a onog trenutka kad zakorače u A selekciju (najavljeno da će Mitrović debitovati u Belgiji) biće dovoljno samo da, kao na računaru, potezima copy-paste, ponovo aktuelne sadržaje i uspeh im je zagarantovan.

Njihova dostignuća su tim vrednija, jer je reč o momcima koji imaju 19 i 20 godinu i koji su početkom sezone bili – rezerve! U Humskoj su očekivali da mečeve rešavaju braća Šćepović (u jednom periodu to i činili) i Lazar Marković, a Aleksandar Mitrović je u ovom trenutku efikasniji od trojice timskih kolega. Postigao je 15 golova u svim takmičenjima, dok su do Lazar Marković (6), Marko Šćepović (4) i Nemanja Kojić (4, računajući učinak od dolaska iz Rada) zajedno za gol iza.

S druge strane, u Crvenoj zvezdi su sličnu amajliju, možda i vredniju od Luke Milunovića, imali početkom sezone u liku Ognjena Mudrinskog. Po dolasku iz Jagodine, bivši otpisani napadač Vojvodine tresao je mreže kad god je bilo gusto (het-trik za preokret protiv niškog Radničkog, pobedonosni gol u Kuli, dupla porcija za preokret u Užicu), tako da je i on doneo ekipi sa Marakane isto bodova kao Milunović, ali... Kako je dolaskom Sa Pinta izgubio status startera pitanje je koliko će u finišu sezone imati prilike da popravi učinak.  

A šta bi se desilo sa večitima da Vuk Rašović nije podigao Aleksandra Mitrovića sa klupe za rezerve kadetskog tima Partizana ili da menadžer Luke Milunovića nije u zimu 2012. okrenuo svog pulena sa pola puta ka Subotici, gde je krenuo da overi saradnju sa Spartakom? Delije i Grobari to ne bi smeli ni da pomisle.

Ovako, momci, hvala vam što tako mladi režirate dramu od prvenstva!

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

Aleksandar MitrovićFK Crvena zvezdaLuka MilunovićFK PartizanSrbijaSuperligavuk rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara