""
""

Svi se rugaju Sakramentu! Kingsi su imali Kazinsa, Tomasa i Vajtsajda, a šta su dobili za njih?

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.02.17. | 21:50

Statistički gledano Sakramento će za najboljeg igrača u timu i jednog od glavnih centara NBA lige dobiti trojicu igrača koji jedva da uspevaju da nadomeste ono što Demarkus sam postiže...

Činilo se u jednom trenutku da bi trejd na relaciji Oklahoma - Toronto i razmena Serža Ibake i Terensa Rosa mogla da bude možda i glavni posao pre nego što u četvrtak istekne rok za transfere. Ali, onda se dogodio Nju Orleans koji je zapalio košarkaški svet! 

Izabrane vesti

Bez ikakve sumnje jedna od vest koja će obeležiti ovu sezonu je da su Pelikani uspeli da ubede upravu Sakramenta da im prepusti najboljeg igrača i jednog od glavnih centar NBA lige - Demarkusa Kazinsa! I to za Badija Hilda, Tajrekea Evansa i Lengstona Geloveja i po jedan pik iz prve i druge runde na predstojećem NBA draftu. A vest je odnedavno i zvanična. 

Bomba je, svakako, eksplodirala, prvi operativac Kingsa Vlade Divac bezuspešno se branio rečima da nema trejda, a košarkaška javnost u Sjedinjenim Američkim Državama počela je da se ruga timu iz Kalifornije. 

Jer, statistički gledano, Sakramento će za Kazinsa dobiti trojicu igrača koji jedva da uspevaju da nadomeste ono što Demarkus sam postiže. Hilda i Geloveja sa po devet, te Evansa sa deset poena u proseku. Dok Kazins sam beleži po 28 poena i 11 skokova, pa je uz (uskoro) novog saigrača Entonija Dejvisa jedini igrač u Ligi sa prosekom od bar 20 koševa i 10 uhvaćenih lopti u prethodne četiri sezone, računajući i ovu. 

Jasno je da je Nju Orleans verovatno napravio najjaču centarsku liniju NBA lige i kao kusur dobio i veterana Omrija Kaspija. A šta je Sakramento dobio zauzvrat? Prosto rečeno - mačke u džaku, u rotaciji plejmejker - bek.

Tu je centralna figura trejda bek u prvoj sezoni, Badi Hild. Koji je, ironije li, pre samo osam dana izbačen sa utakmice pošto je Kazinsa udario namerno u međunožje. Hild je bio jedna od meta Kingsa tokom prošlog Drafta, ali se klub tada odlučio za supertalentovanog Markiza Krisa, na mestu osmog pika. Koga je, čuda li, odmah trejdovala Finiksu iste večeri. A Kris pritom beleži sasvim dobre igre u Sansima.

Evans je već poznato ime u Sakramentu, pošto je tamo igrao četiri sezone i beležio 18 poena i pet asistencija. Ali, klub ga se odrekao jer nije imao vere u njega, posle čega su ga uzeli Pelikansi. Gelovej bi trebalo da bude rezervna opcija na mestu plejmejkera, a istu ulogu imao je i u Nju Orleansu.  

Dakle, ništa konkretno, već mnogo toga prosečnog Sakramento je dobio za nešto vrhunsko, što uskoro i zvanično neće biti tu. 

Osim što se javnost obrušila na Kingse i novi triling pojačanja nazvala „hamburgerom s pomfritom i gaziranim sokom“, mnogi su se podsetili činjenice koga su sve Ljubičasti pustili tek tako. Poslednji je bio pomenuti Kris, a pre toga - Ajzea Tomas i Hasan Vajtsajd. Danas ponajbolji igrači Bostona, odnosno Majamija, a nekad igrači u koje niko u Sakramentu nije imao vere. 

Od Tomasovog transfera u Finiks klub se bar finansijski malo ovajdio. A zanimljivo je da je otišao kao „ograničeni“ slobodni agent, iako je u tek završenoj sezoni ranije beležio čak 20 poena i sedam asistencija u proseku. Sakramento je tada od Finiksa dobio prava na anonimnog Aleksa Orijakija. Koji danas igra za meksički Garzas de Plata. A Tomas je jedan od najboljih plejmejkera Lige. 

A za Vajtsajda? Šipak, narodski rečeno. Jer, dugo je Vajtsajd bio na relaciji Razvojna liga - NBA liga dok je bio pod ugovorom sa Sakramentom. Ali je, posle dugo natezanja, otpušten u julu 2012. godine. Nedugo zatim preuzeo ga je Majami, nakon čega je Vajtsajd postao jedan od vodećih skakača i blokera u NBA! 

Jedina dobra stvar u celoj priči je da će Sakramento dobiti jednog od prva tri pika iz prve runde na predstojećem Draftu. Takva, bar, priča kruži košarkaškim nebom. Ujedno, priča se i da će Kingsi otpustiti Meta Barnsa kako bi stvorili prostor u budžetu za dolazeći triling iz Nju Orleansa. 

Efekat Kazinsovog dolaska u Nju Orleansa izazvao je haos među navijačima. Kako se šuška, cene karata za gornje prstenove u Smuti King Centru postale su četiri puta veće! 

I, jedna informacija za kraj. Neposredno pre nego što se pročulo za bombu na relaciji Nju Orleans - Sakramento pojavila se informacija da je Detroit nudio Andrea Dramonda za Kazinsa. Kingsi su to glatko odbili...
"Imao sam bolju ponudu za Kazinsa pre dva dana", otkrio je večeras Divac, u trenutku kada je ozvaničen trejd sezone. 

Da li je mislio na Dramonda?!

(FOTO: Action Images)


tagovi

Tajreke EvansSakramento KingsNju Orleans PelikansNBA ligaLengston GelovejHasan VajtsajdDemarkus KazinsAjzea Tomas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara