"Bufon, Nojer, Kurtoa i Očoa su u najužoj konkurenciji"
"Bufon, Nojer, Kurtoa i Očoa su u najužoj konkurenciji"

Titula je u njihovim rukama: Ko će biti najbolji golman Mundijala? (ANKETA)

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.06.14. | 14:52

Među 96 golmana na SP u Brazilu mnogo je asova, ali i anonimusa, veterana i junoša. Dortmund, Grashopers, Monako i Olimpija imaju po dvojicu predstavnika među stativama. U centru pažnje Nemac Nojer i mlađani Belgijanac Kurtoa

Bufon, Nojer, Kurtoa i Očoa su u najužoj konkurencijiKo želi titulu na Mundijalu, mora da ima dobru odbranu i – sjajnog golmana. O tome najbolje svedoče brojke, jer su i Italija 2006. u Nemačkoj i Španija 2010. u Južnoj Africi do šampionskog pehara stigle pošto su primile samo po dva gola tokom čitavog šampionata! Dakle, ništa vam ne vrede Mesi, Ronaldo ili Nejmar, ako se pozadi dobro ne „zacementirate“.

U skoro devet decenija dugoj mundijalskoj istoriji krupnim slovima su ostala upisana imena brojnih čuvara mreže, počev od Urugvajaca Baljesterosa, Maspolija i Mazurkijeviča, Čeha Planičke, Engleza Benksa, Argentinca Filjola, Nemaca Majera i Kana, pa sve do legendarnog Italijana Dina Zofa koji je 1982. u Španiji osvojio titulu sa 40 godina!

Izabrane vesti

Englez Piter Šilton i Francuz Fabijan Bartez su rekorderi sa po deset mečeva na SP bez primljenog gola, dok je najduže nesavladan bio Italijan Valter Zenga. Sjajni golman, kasnije trener Crvene zvezde, na Mundijalu 1990. na domaćem terenu vezao je čak 517 minuta tokom kojih mu se nije tresla mreža. Španac Iker Kasiljas je bio na korak od obaranja ovog rekorda, ali su ga onda na startu šampionata u Brazilu „izbušili“ Roben i Van Persi, pa je ostao kratak za oko 40 minuta.

Jubilarno 20. svetsko prvenstvo okupilo je golmane različitih generacija. Kolumbijac Feliks Mondragon je sa 43 godine najstariji učesnik Mundijala, a u grupu vremešnih spadaju i 37-godišnji Valjadares iz Hondurasa, kao i već pomenuti Bufon (36) koji, uz Ikera Kasiljasa, jedini zna kako se stiže do trofeja. I to sa kapitenskom trakom na ruci.  Samo, čuvar mreže Reala neće imati priliu da to ponovi u Brazilu, jer je Crvena furija eliminisana posle samo dva kola.

Iza njih su oni u „naponu snage“, poput Nemca Nojera, trenutno najskupljeg golmana na planeti, Rusa Akinfejeva, Urugvajca Muslere i Engleza Harta, dok junoše predvodi fenomenalni Belgijanac Tibo Kurtoa (22), momak koji je Atletiko Madrid doveo do titule u Primeri i finala Lige šampiona. Ipak, titula najmlađe „jedinice“ na SP u Brazilu pripala je 20-godišnjem Lopezu iz Hondurasa, dok su tek nešto stariji Mande iz Obale Slonovače i Zelenika iz Hrvatske. Na kraju, obavezno bi trebalo obratiti pažnju na Čileanca Brava koji se nalazi pred vratima slavne Barselone, Kostarikanca Navasa, minule sezone jednog od najboljih golmana španskog šampionata, kao i uvek atraktivnih Afrikanaca koji imaju priliku da skrenu pažnju na sebe, baš kao što je to 1990. u Italiji učinio sjajni Kamerunac Tomas N’Kono.

Kejlor Navas iz Kostarike bio je sjajan i na meču sa ItalijomMeđu 96 čuvara mreže koji su doputovali u Brazil nalaze se čak desetorica koji hleb zarađuju u engleskoj Premijer ligi, a sa dvojicom golmana na SP mogu da se pohvale Borusija Dortmund (Nemac Vajdenfeler i Australijanac Langerak), Grashopers (Švajcarac Burki i Iranac Davari), Monako (Argentinac Serhio Romero i Hrvat Subašić), te Olimpija iz Hondurasa (Valjadares i Eskobar).

Posebno je interesantan slučaj Serhija Romera, godinama unazad prvog izbora selektora Argentine Sabelje, ali i njegovih prethodnika. Naime, iako je u tek završenoj sezoni uglavnom grejao klupu francuskog Monaka, odnosno branio je na samo devet mahom kup mečeva, nekadašnji član Sampdorije, AZ Alkmara i Rasinga neprikosnoven je u dresu sa državnim grbom.

Za razliku od Argentinaca koji godinama unazad muku muče s golmanima, neka zvučna imena se zbog velike konkurencije nisu našla ni na spisku za Brazil. Takav je slučaj sa Ter Štegenom (Barselona) i Lenoom (Bajer Leverkuzen), ali i Špancem Dijegom Lopesom (Real Madrid). Na drugoj strani Viktor Valdes (Barselona) otpao je zbog povrede, a Peter Čeh (Čelsi) jer se njegova Češka nije kvalifikovala za završni turnir.

-------------------------------------------------------------------------

ZUBERBILER BEZ PRIMLJENOG GOLA

Posebno poglavlje u mundijalskim pričama vezanim za golmane zauzima Paskal Zuberbiler. Švajcarac je, naime, jedini čuvar mreže koji je branio na Mundijalu, a da nije primio nijedan gol!

Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine mreža Sajdžija ostala je netaknuta protiv Francuske, Južne Koreje i Toga, da bi ispali u osmini finala posle jedanaesteraca. Posle 120 minuta nije bilo golova...

-----------------------------------------------------------------------

NAJBOLJI NA SP

1930. Enrike BALJESTEROS (Urugvaj)

1934. Rikardo ZAMORA        (Španija)

1938. František PLANIČKA   (ČSSR)

1950. Roke MASPOLI  (Urugvaj)

1954. Đula GROŠIČ      (Mađarska)

1958. Heri GREG (Engleska)

1962. Vilijam ŠROJF    (ČSSR)

1966. Gordon BENKS  (Engleska)

1970. Ladislao MAZURKIJEVIČ     (Urugvaj)

1974. Sep MAJER                  (Nemačka)

1978. Ubaldo Matildo FILJOL         (Argentina)

1982. Dino ZOF   (Nemačka)

1986. Žan Mari PFAF   (Belgija)

1990. Serhio GOIKOEČEA    (Argentina)

1994. Mišel PRUDOM  (Belgija)

1998. Fabijan BARTEZ (Francuska)

2002. Oliver KAN                   (Nemačka)

2006. Đanluiđi BUFON (Italija)

2010. Iker KASILJAS   (Španija)

---------------------------------------------------------------------------

BEZ PRIMLJENOG GOLA

1. Valter ZENGA (Italija, 1990)       517

2. Piter ŠILTON (Engleska, 1982-86)        501

3. Iker KASILJAS (Španija, 2010-14)        477

4. Sep MAJER (Nemačka, 1974-78) 475

5. Đanluiđi BUFON (Italija, 2006)   460

NAPOMENA: golman, zemlja, SP, uzastopni minuti bez primljenog gola.

(FOTO: Action images, Guliver/Getty images)

 


tagovi

Tibo KurtoaStipe Pletikosareprezentativni fudbalNemackaMeksikomeđunarodni fudbalManuel NojerItalijagolmaniGiljermo OčoaĐanluiđi BufonBrazil2014Asmir Begović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara