"Vreme je za veliko finale"
"Vreme je za veliko finale"

Tri stvari koje bi mogle da odluče NBA finale između Golden Stejta i Klivlenda

Vreme čitanja: 5min | čet. 02.06.16. | 16:05

Večeras počinje veliko NBA finale, repriza prošlogodišnje bitke za titulu

Vreme je za veliko finale

Na kraju su se u NBA finale plasirale dve ekipe koje su i važile za najveće favorite – Golden Stejt Voriorsi i Klivlend Kavalirsi. Repriza prošlogodišnjeg finala, međutim, ne bi trebalo da donese iste, pa ni slične priče jer se mnogo toga promenilo u ovih godinu dana u obe selekcije.

Izabrane vesti

Najmanje toga se izmenilo u rosterima. Kod Ratnika promene su minimalne – gotovo da su svi igrači od ranije tu, a jedini zapaženiji odlazak je onaj Dejvida Lija koji nije bio važan faktor u osvajanju prstena prošle sezone. S druge strane, Kavsi su menjali "prateće osoblje", a ono je birano tako da je svaki od prinova valjda morao da ima dokaz da može da pogađa trojke s najmanje 40 odsto preciznosti.

Oba tima su očekivala međusobni dvoboj u novoj borbi za prsten i za njega se pripremali. Ostaje nam da vidimo ko je povukao bolje poteze, odnosno ko je trenutno u formi koja osigurava NBA prsten. U celom moru stvari koje bi mogle da odluče pobednika, mi smo izdvojili tri pitanja čije bi odgovore mogli da dobijemo u toku serije.

HOĆE LI IGUODALA ODMAH POČETI U PETORCI

Lani je Andre Iguodala postao MVP finala iako je u startnoj petorci dobio mesto tek od četvrte utakmice. Popularni Igi je velika snaga Ratnika - Stiv Ker ima veliki luksuz da mu s klupe ulazi najbolji odbrambeni igrač na spoljnim pozicijama koji je uz to dobar i u napadu - sjajan u tranziciji, odličan sekundarni kreator i dovoljno dobar u spoljnom šutu da protivnik ne sme da ga ignoriše. Međutim, Ker bi ipak morao da gurne Iguodalu u startnu petorku. Pokazalo je to prošlogodišnje finale, ali i završnica serije protiv Oklahome. Kada se Igi zalepio za Duranta, otupela je oštrica Tandera.

Ulaskom Iguodale u startnu petorku rešava se veliko pitanje, odnosno Ratnici mogu da čuvaju Kavse po prirodnim pozicijama, a mogu da dozvole i da Klej Tompson ode na Irvinga, a da Kari preuzima Smita. Klivlend, s druge strane mora da odluči na koga će Lebron – ostaviti ga na Iguodali ili ga poslati na Karija. Sigurni smo da će do tog duela u seriji doći, samo je pitanje kada. Nekako mislimo da ipak neće odmah.

Ulazak Iguodale u petorku pokazaće i koliko je Ker tvrdoglav. Imao je u ovom plej-ofu nekoliko tvrdoglavih odluka, a to je njegovog mentora, Grega Popoviča između ostalog koštalo ispadanja od Oklahome. Sada bi ipak morao odmah da odabere ono što je najbolje za njegovu ekipu.

Andre Iguodala

KO ĆE DOBITI IGRU POD KOŠEM?

"Small Ball" iliti košarka s niskom postavom je paradigma koja je poslednjih godina postala popularna u NBA ligi, a upravo su je Ratnici s Grinom kao centrom doveli do savršenstva i zbog nje osvojili titulu.

Klivlend je odlučio da pobedi Golden Stejt njegovim oružjem pa je sve napravio kako bi imao odgovor na taj izazov. I ima ga, bilo kroz opciju Lava kao centra i Lebrona kao četvorke, bilo kroz davanje veće minutaže Fraju.

Kavsi su u još nečem "kopirali" šampiona – po količini šuteva za tri poena koje uzimaju. Matematika je jasna - tri je više od dva, a u ovom doigravanju smo videli kako to izgleda kada Klivlendu počne da prolazi spoljni šut – praktično su nepobedivi. Sigurno nas očekuje festival trojki i teško je tu napraviti prognozu ko će ih imati više. Ali u svemu tome se nameće pitanje ko će dobiti igru pod košem.

I jedni i drugi su imali problema sa skokom i s protivničkim klasičnim centrima (Adams, Bijombo), a sada će neko tu bitku ipak morati da dobije. Tu su Kavsi u laganoj prednosti jer je Tristan Tompson neverovatno efektan u napadačkom skoku, ali je Bogut čvršći i napadački bolji. I Grin i Lav su dobri skakači, a biće zanimljivo videti kako će se rešiti borba pod košem kada na parketu budu igrači s klupe, a posebno ako se oba trenera budu odlučili da većinu utakmica igraju s niskim petorkama.

Tristan Tompson

KOJI JE SUPERSTAR U BOLJOJ FORMI?

I jedna i druga ekipa nominalno imaju tri Ol-star igrača te još dosta zanimljivih "igrača zadatka", ali će za prsten svoje najbolje partije morati da pruže Stef Kari i Lebron Džejms. Ni jedan od njih nije bio dominantan u doigravanju – Karija je dugo mučila povreda, a možda ga i sada još malo muči, a čini se da Lebron nije ni morao da igra u punoj brzini da bi svoju ekipu doveo do NBA finala.

Sada se sve menja. Previše su kvalitetna oba tima da bi se serija mogla dobiti bez odličnih partija najvećih zvezda. Nekako smo sigurni da će Klej Tompson i Kajri Irving pružiti svoje partije, a ni Drejmond Grin i Kevin Lav ne bi trebalo da razočaraju iako su imali dosta promenjivih partija poslednjih nedelja. Sigurni smo i da će u barem jednoj partiji igrači s klupe, ili iz "ostatka" petorke, imati svoje veče, ali mnogo očekujemo od Lebrona i Stefa.

Ko je u prednosti ako njih dvojica budu na svojim visinama? Teško je na to odgovoriti jer igraju na različitim pozicijama i različitim stilovima igre, ali ako se Kari vrati u onu formu koju je imao veći deo sezone, onda je praktično nezaustavljiv. Svaka čast Lebronu koji bi, kad bi hteo, valjda svaku utakmicu mogao da završi s tripl-dablom, ali on ipak ne može da pogađa tri trojke u manje od minuta. A Kari može i četiri ako treba.

Lebron i Stef

PROGNOZA

Puno je još narativa oko ovog finala, mi smo se dotaknuli samo delića onog što nas čeka u sledeće dve nedelje. Jedna sjajna serija, ona između Golden Stejta i Oklahome, se završila praktično pre tri dana, a sada kreće nova. Sigurno je da nam neće nedostajati uzbuđenja, da ćemo uživati u sjajnoj košarci i da će biti zabavno gledati sve vrhunske poteze. A prognoza? Bliži smo tome da će Ratnici odbraniti titulu i to u nekoj ludoj sedmoj utakmici u Ouklendu. Dakle, 4-3 za branioca titule.

Preuzeto sa portala: Germanijak.hr
Piše: Emir Fulurija

(FOTO: Action Images)


tagovi

Tristan TompsonStef KariNBA finaleNBA ligaLebron DžejmsAndre Iguodala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara