""
""

Večiti u novom problemu, sad im preti blokada zbog PDV

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.06.13. | 09:35

Računi Vojvodine već van funkcije, država hoće da naplati porez na transfere realizovane posle 1. januara 2005, dok generalni sekretar FSS Zoran Laković kaže da bi primena te mere bila katastrofa za srpski fudbal i sport u širem smislu

Sedam od osam računa Vojvodine nalazi se u blokadi, usled potraživanja za porez na dodatnu vrednost (PDV) za transfere igrača u inostranstvo, dok bi iz istog razloga narednih dana van funkcije mogli da se nađu i računi večitih rivala, Partizan i Crvena zvezda, piše „Blic“.
Mada je stav Poreske uprave bio drugačiji, Ministarstvo finansija i privrede odlučilo je u petak da klubovi izmire obaveze na ime troškova za transfere igrača preko granice. I to retroaktivno, čime bi se došlo u situaciju da poslovi realizovani posle 1. januara 2005, kad je donet Zakon o PDV, tek sad opterete klupske kase.

Podsetimo, do sada su klubovi ove poslove zavodili kao „promet roba i usluga“, čiji je primalac u inostranstvu. A to se ne oporezuje...
Ako ih država natera da plate PDV klubovi će se naći u bezizlaznom položaju. Ne samo Partizan, Zvezda i ostali članovi Super lige, nego i iz Prve lige Srbije. Koliko znam, ta mera bi pogodila i klubove iz ostalih sportova“, ističe Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

Izabrane vesti

On podseća da je pre dva meseca, zajedno sa predstavnicima klubova, bio na sastanku u Poreskoj upravi i tom prilikom odgovornima preneo da slični sličajevi ne postoje u Evropi.
Podneo sam direktoru Poreske uprave obimnu dokumentaciju praksi u zemljama bivše Jugoslavije i u Evropi, sa konkretnim podacima iz Nemačke i Holandije. Niko od njih ne podleže plaćanju poreza na transfere, zašto bi Srbija bila izuzetak. Prihvatili bismo sve što se primenjuje u okruženju, ali ne ono za šta nema sličnih primera. Imali smo dva sastanka na kojima smo, nadao sam se, približili stavove i našli rešenja, ali sad čujem da stvari teku u drugom smeru. Ako je reč o domaćim transferima plaćanje PDV-a je prihvatljivo, ali zašto na inostrane. Bila bi to katastrofa za srpski fudbal i sport u širem smislu“, kaže Zoran Laković.

U Vojvodini priznaju da su u blokadi, ali kažu da je reč o privremenim nevoljama.
Rešićemo to ubrzo, naši računi će uskoro biti odblokirani, jer se radi o zaista malom iznosu. Takve svtvari su uobičajene u današnjem srpskom sportu“, rekao je Radisav Rabrenović, generalni sekretar Novosađana.

 

(FOTO: Star sport)


tagovi

FK Crvena zvezdaFK Partizanpdvpripreme 2013SrbijaSuperligaFK VojvodinaZoran Laković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara